Okładka książki - Skazana na niepamięć patronujemy

Skazana na niepamięć

Wrzesień 1887 roku. Gdy młoda dziennikarka Lilly Black przekracza próg redakcji dziennika „The New York World”, nic nie zapowiada, jak dalece zlecenie napisania artykułu spełni jej marzenia i odmieni życie. Silnie zdeterminowana, by jak najrzetelniej wywiązać się z powierzonego jej zadania oraz zdobyć upragnioną posadę, Lilly nie cofnie się przed niczym.

Los jednak pisze dla niej inny scenariusz. W wyniku splotu niespodziewanych zdarzeń młoda dziennikarka trafia na tajemniczą wyspę, gdzie stan zdrowia jej umysłu będzie wystawiony na próbę.

Czy po wszystkim Lilly Black odważy się jeszcze kiedykolwiek spojrzeć w lustro?

Informacje dodatkowe o Skazana na niepamięć:

Data wydania: 2024-10-13

Tagi: literatura piękna

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Skazana na niepamięć

Skazana na niepamięć - opinie o książce

"Skazana na niepamięć" autorstwa B.M.W. Sobol to czwarta powieść tej autorki i moje największe zaskoczenie.

Chciałabym opowiedzieć o niej w sposób, który nie zdradzi zbyt wiele. Najciekawsze w tej książce jest odkrywanie zamierzeń autorki oraz samej bohaterki, Lilly Black, która została wykreowana na podstawie prawdziwej postaci.

A wszystko zaczyna się od pragnień i marzeń...

Lilly Black, młoda dziewczyna, marzy o karierze dziennikarki w renomowanym nowojorskim wydawnictwie. Osiągnięcie tego celu to nielada wyzwanie dla kobiety żyjącej w Nowym Jorku u schyłku XIX wieku. Wymaga to ogromnej odwagi i determinacji, Lilly z pewnością ich nie brakuje.

Lilly trafia do miejsca zwanego Blackwell, wyspy potępionych, czyli nowojorskiego zakładu dla obłąkanych. To miejsce jest synonimem koszmaru i zła.

Inspiracją do napisania tej powieści stała się postać dziennikarki, uznawanej za prekursorkę dziennikarstwa śledczego.

Odważny eksperyment młodej dziennikarki stał się trampoliną dla jej kariery.

Dzięki niej prawda o Blackwell ujrzała światło dzienne, a władze zostały zmuszone do przyjrzenia się bliżej temu, co dzieje się na wyspie.

Autorka w swojej powieści stworzyła niesamowitą atmosferę, która potrafi zmrozić krew w żyłach. Bywało, że czułam się wytrącona z równowagi i skołowana, a momentami trudno było odróżnić rzeczywistość od sennych koszmarów i omamów.

Oszołomiła mnie sama konstrukcją fabuły - to oryginalny i odważny krok, który się opłacił. To było dobre i przebiegłe.

Przyznam, że nie mogłam się powstrzymać i zajrzałam na ostatnie strony książki, aby sprawdzić, co uknuła autorka. Zrobiłam to jednak pod koniec powieści, więc czuję się usprawiedliwiona. Mimo to polecam czytać tę książkę z otwartością na niewiadomą; przynosi to niesamowity efekt, gdy wszystko, co niezrozumiałe staje się klarowne. Dzięki notkom biograficznym na końcu książki czytelnik odkryje postacie, które zainspirowały autorkę.

Osobiście uwielbiam powieści o odważnych kobietach, które przekraczają granice norm społecznych, w czasach w jakich przyszło im żyć. Taką bohaterką jest Lilly Black, która podejmuje działania, jakich nie podjęła jeszcze żadna kobieta przed nią.

Mam nadzieję, że autorka wykorzysta swoją bohaterkę, do opowiedzenia kolejnych historii, bo Lilly Black ma potencjał i siłę, podobnie jak jej realny odpowiednik.

Książka została wydana w self-publishingu z wyjątkową starannością o szczegóły, już sama okładka przyciąga uwagę. Ja ze swojej strony życzę autorce, aby jej powieść dotarła do jak największej liczby odbiorców.

Czytajcie, bo warto!

Avatar użytkownika - Euka
Euka
Przeczytane:2025-04-19, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2025,
Więzy przezaczenia
B. M. W. Sobol0
Okładka ksiązki - Więzy przezaczenia

Miłość, która nie zna granic czasu. Władza, której drugim obliczem jest zdrada. Judyta, młoda studentka dziennikarstwa, po długiej nieobecności wraca...

Cudzoziemka
B. M. W. Sobol0
Okładka ksiązki - Cudzoziemka

W dzikiej Skandynawii zmuszona będzie walczyć o przetrwanie, życie i miłość... W życiu Judyty, młodej studentki dziennikarstwa, sporo się ostatnio dzieje...