"Spróbuj zobaczyć" to druga część cyklu o mocy słuchania i wiedzenia świata poza tym, co oczywiste. W Malinówce czas płynie inaczej. Alicja uczy się teraz widzieć to, co niewidzialne - znaki, wspomnienia i cienie, które przemykają między dniem a nocą. Niezmiennie wspiera ją starsza, niezwykle barwna i pełna tajemnic, kobieta.
W tle pobrzmiewa stara legenda. Nad wodą rozkwita delikatne uczucie między przyjaciółką Alicji, Mają, a chłopakiem, który milczy - nie z braku słów, lecz z lęku.
Tymczasem w sadzie, w cieniu jabłoni, ciotka z zagadkową przeszłością czyta wciąż tę samą książkę... Czy skrywa jakiś sekret?
"Spróbuj zobaczyć" to ciepła, magiczna opowieść o słuchaniu - nie tylko dźwięków, ale i siebie nawzajem. O tym, że czasem wystarczy zatrzymać się i ... spróbować zobaczyć.
Wydawnictwo: Empik Selfpublishing
Data wydania: 2025-12-17
Tytuł oryginału: Spróbuj zobaczyć.
Język oryginału: Polski
Jaka to jest cudna historia!
,,Spróbuj zobaczyć. Historia otulająca" to kontynuacja debiutu Magdy pt.: ,,Spróbuj usłyszeć".
Alicja w pierwszej części wróciła do Milanówka i tym razem jesteśmy świadkami jej przemiany. Cudownie było obserwować, jak się otwiera, jak odkrywa swój dar i jak zaufała sobie. Bo Alicja widzi więcej. ,,To nie będzie nic spektakularnego. Chcesz pomagać, dostrzegasz to, na co ktoś inny zupełnie nie zwróciłby uwagi. To jest potrzebne. Czytasz znaki, masz pewność, że coś jest dobre".
Jestem pewna, że znacie kogoś w swoim otoczeniu, kto ma wyjątkowy dar, kto widzi więcej niż to co oczywiste. Czasem nazywamy to intuicją. Wspiera ją barwna staruszka, która pojawia się niespodziewanie, a towarzyszy jej dźwięk dzwoneczków. To wszystko jest tłem dla wielu wydarzeń- o których przeczytacie sami. Moim ulubionym i muszę o nim wspomnieć, jest wątek Janka, który zmaga się brakiem zrozumienia otoczenia, przez jego mutyzm wybiórczy. Nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, a dlatego że ogranicza go lęk. ,,Po spotkaniu z Majką zobaczył, jak bardzo mu ta dysfunkcja przeszkadza, jak zupełnie inny uzyskuje cel od tego zamierzonego".
W fabułę wplecione są legendy sprzed lat, dodają jej tajemniczości- i przy okazji wyjaśniają obecność zagadkowej ciotki z Anglii.
Magda pięknie pisze, o tym, czym jest prawdziwa przyjaźń- niebawem pokażę Wam kilka cytatów.
,,Przychodzi w życiu taki moment, że nasza uwaga z rzeczy do tej pory zdawałoby się ważnych, przechodzi na coś zupełnie innego, czym w ogóle nie zawracaliśmy sobie głowy. Na wszystko jest odpowiedni czas. Pewne relacje się rozluźniają, pewne zanikają zupełnie, poznajemy nowych ludzi, inne sprawy zaczynają nas wiązać. I często te zmiany weryfikują też liczbę przyjaciół i samą jakość przyjaźni".
Ta niezwykle ciepła historia o uważności na siebie i innych, ma baśniową otoczkę. Chyba każdy z nas potrzebuje czasem odrobiny magii. Dajcie się jej porwać. Ta historia jest naprawdę otulająca. Musicie ją poznać!
"Spróbuj usłyszeć. Historia otulająca” to wyjątkowa opowieść o odkrywaniu siebie, sile relacji międzyludzkichi magii codzienności. Alicja, studentka...
Przeczytane:2025-12-28,
🔔🎵🔔
Dzwoneczki były jej sprzymierzeńcem.
Wewnętrzny głos wskazywał drogę.
Przeczucie, którego chciała nauczyć się słuchać.
Więź, która stawała się coraz bardziej wyczuwalna.
I własne przekonanie o tym, że jest na właściwej drodze.
Alicja.
Z dnia na dzień poznawała siebie coraz lepiej.
Przekonywała się, że obrała słuszną drogę.
Chciała pomagać innym. Nie wiedziała jednak, że pomagając innym, pomaga również sobie.
Dzwoneczki dzwoniły w jej głowie i sercu. Wygrywały melodię jej duszy. A ta coraz bardziej się otwierała i coraz więcej rozumiała.
Babcia z dzwoneczkowymi pantofelkami, była potwierdzeniem jej niepewności.
I przyszedł dzień, w którym już wiedziała.
To co działo się w Malinówce, wymagało sprawnej ręki Alicji. Pogubione drogi poszukiwały złączenia. Kłamliwe spory potrzebowały rzucenia światła na sprawę. Wystarczyło tylko posłuchać dźwięku dzwoneczków, by wszystko trafiło na właściwe miejsce.
Otulająca historia pełna magii i niesamowitych zdarzeń. Bo magia, to nie tylko machanie czarodziejską różdżką. Magia to dar, relacja, zrozumienie. Magia to każdy poranek, wspólna kawa i wysłuchanie w potrzebie. Tak niewiele, a zarazem tak dużo.
Magdalena Kowalczuk otula czytelników ciepłem i brzmieniem dzwoneczków.
Spróbuj zobaczyć to druga część historii otulającej, do której Was zachęcam🔔
Jeśli macie ochotę na obie historie możecie napisać bezpośrednio do autorki @magdalenakowalczuk_autorka lub kupić na empik.