Okładka książki - Szmaty

Szmaty

Karolina Lewestam chce nam opowiedzieć o wszystkich swoich matkach: o kobietach, które zabierały ją w podróże po dolnośląskich lumpeksach i szpitalach; które na strychu, pijąc domowe wino, przymierzały używane ciuchy i inne możliwe życia; które trwały latami przy wszystkich potrzebujących opieki. O tych, które były dla niej wtedy ,,starymi babami" i którymi nigdy nie chciała zostać.

Dziś, będąc w ich wieku, stawia pytanie o to, gdzie przebiegają granice między byciem dziewczynką, kobietą i ,,starą babą". I czemu tak trudno się ponad nimi porozumieć.

Osią opowieści czyni ubrania - zwornik kobiecych rozmów, rekwizyt tworzenia tożsamości i wehikuł wspomnień. W centrum uwagi stawia kobiece ciało, które z ciała dziewczyny staje się ciałem matki. Które niepostrzeżenie zaczyna być walutą i towarem, by nagle przestać być obiektem pożądania. Które zdaje się być niezwyciężone, a potem nieuchronnie zawodzi.

W tej intymnej, pełnej absurdalnego humoru opowieści Lewestam staje obok Miry Marcinów, Elizy Kąckiej i Katarzyny Sobczuk. Poddaje własne życie literackiemu namysłowi, mierząc się z kulturowym obrazem kobiecej młodości i starości.

Informacje dodatkowe o Szmaty:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2026-03-18
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Eseistyka literacka wspomnienia Moda i tekstylia Kulturoznawstwo - socjologia mody Dojrzewanie i starzenie

Kup książkę Szmaty

Mała Księżniczka
Karolina Lewestam0
Okładka ksiązki - Mała Księżniczka

Po co przepisywać Małego Księcia? To piękna książka. Ale oprócz Róży nie ma tu ani jednej postaci kobiecej. Mała Księżniczka powstała w dialogu z książką...

Strażniczka perły
Karolina Lewestam0
Okładka ksiązki - Strażniczka perły

Tylko ona może ocalić swoich bliskich. Tylko ona może odkryć, jak zatrzymać zło. Kutik musi jedynie wyruszyć na kraniec świata... Ta książka ogrzeje nawet...