Magia. Śmiertelna choroba. I dziewczyna, która nie zamierza umrzeć w zaczarowanej klatce.
Taida dorastała w głębi lasu, pod magiczną kontrolą surowej ciotki-czarownicy. Od zawsze marzyła o świecie poza granicą drzew – teraz musi uwierzyć, że ten świat może ją ocalić.
Tajemnicza choroba, która zabiła jej matkę, właśnie zaczyna wyniszczać ją samą. Gdzieś tam może istnieć lekarstwo. Ale czy Taida zdoła uciec i je odnaleźć, zanim będzie za późno?
Baśniowa, pełna emocji opowieść o dorastaniu, buncie i odkrywaniu własnej wewnętrznej siły.
O magii, która potrafi leczyć i ranić. O sile przyjaźni i pierwszym uczuciu rodzącym się w cieniu letniego przesilenia. O rodzinnych tajemnicach, które nie chcą pozostać w przeszłości, i o znakach, których nie wolno ignorować.
To historia dziewczyny, która próbuje zrozumieć, kim jest – w świecie pełnym tajemnic, gdzie każda decyzja ma swoją cenę.
Książka dostępna na stronie autorskiej: , a także w Empiku i na Legimi (ebook i audiobook).
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-23
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
Tytuł oryginału: Trzy ćwierci do śmierci
W wiosce skrytej pośród lasów żyje samotnie młoda kobieta, Francesca. Jest uzdrowicielką, która w swej pracy korzysta nie tylko z...
Przeczytane:2025-11-30, Ocena: 4, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 52 książki 2025, Mam,
W "Trzy ćwierci do śmierci" główną bohaterką jest nastoletnia Taida. Dziewczyna nie zna ojca, mieszka z matką u ciotki, gdzie czuje się jak w więzieniu. Jej jedyną przyjaciółką jest córka młynarza mieszkająca nieopodal. Niestety dom Radwy mieści się na odludziu i dziewczyna nie może liczyć na więcej znajomych... Czarę goryczy przelewa śmierć matki. Taida ma dosyć mieszkania z okropną ciotką i znajduje sposób aby się od niej uwolnić. Chce odnaleźć swojego ojca oraz zobaczyć miejsca, o których wcześniej mogła tylko pomarzyć. Niestety nic nie jest takie, jak dziewczyna sobie wymarzyła...
"Trzy ćwierci do śmierci" zaintrygowały mnie swoim opisem. Te niepozorne 276 stron skrywa w sobie zaskakująco dużo wydarzeń. Niestety jest pewne ale. Mam wrażenie, że w pewnym momencie tych wątków zrobiło się aż za dużo i miałam trudności żeby połapać się w tym, ile czasu minęło podczas podróży bohaterki.
Książka jest kierowana do młodszego czytelnika, więc podejrzewam, że ci odbiorcy docenią tę ilość wydarzeń. Ja jednak potrzebowałabym między nimi trochę oddechu, bo w pewnym momencie nie nadążałam za fabułą.
Mimo wszystko książkę polecam, zwłaszcza dla czytelników w wieku 12+.