Okładka książki - Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych

Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych

Parki narodowe w Stanach Zjednoczonych to miejsca o statusie niemal mitycznym - symbole wolności i obietnice przygody. Jednak mają też mroczniejszą stronę.

Na początku kwietnia 2017 roku Jacob Gray zatrzymał rower przy jednej z dróg prowadzących przez gęste lasy Parku Narodowego Olympic w stanie Waszyngton - i zniknął. Jakby rozpłynął się we mgle. Żadnych świadków, żadnego tropu. Jego historia nie jest wyjątkiem: co roku w amerykańskiej głuszy giną setki, może tysiące ludzi. Ile dokładnie? Nikt nie wie.

W poszukiwaniach pomagają helikoptery, psy tropiące i wolontariusze, ale równie często szczęśliwy traf. Mimo to wiele spraw nigdy nie znajduje rozwiązania. Wtedy pojawiają się teorie spiskowe: od porwania przez Wielką Stopę przez przejście do innego wymiaru do interwencji UFO.

Jon Billman tygodniami przemierzał bezdroża razem z rodziną Jacoba Graya, przede wszystkim z jego ojcem - ekscentrycznym surferem z Santa Cruz, który nie potrafi przestać szukać syna. Z tej podróży powstała opowieść o nadziei i rozpaczy oraz o rodzicielstwie, które nigdy się nie poddaje.

Informacje dodatkowe o Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2025-10-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Cold Vanish

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze Literatura faktu

Kup książkę Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych

Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2025-12-08, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Urwany ślad. Zaginieni w amerykańskich parkach narodowych" to świetny reportaż o ludziach, którzy zaginęli z parkach narodowych i nie wiadomo co się z nimi stało.

Jest to niepokojąca lektura, muszę to przyznać. Do pewnego momentu są świadkowie, ślady, a potem się urywają. Tereny są rozległe, łatwo coś przeoczyć. Niekiedy władze parku odmawiają współpracy, co powoduje frustrację bliskich.

To świetna książka. Nie tylko pokazuje jak prowadzone są śledztwa, poszukiwania ale również pokazują ludzką naturę. Mamy tutaj rozmowy z rodzinami, przyjaciółmi odkrywają przed nami różne fakty. Opowiadają jacy byli zaginieni, jakie mieli problemy.

Bardzo dobrze czytało mi się ten tytuł. Szybko się wciągnęłam, mimo trudnej tematyki. Rozdziały są krótkie, znajdziemy tutaj różne cytaty - inspirujące, prawdziwe - motta rozdziałów.

Niektórzy karmią się nadzieją, wierzą, że odnajdą zaginionego. Inni mówią o teoriach spiskowych. Jeszcze inni po prostu chcą znaleźć ciało, dowiedzieć się choć częściowo co się stało.

Świetny reportaż. Bardzo polecam!