Okładka książki - W sieci powiązań

W sieci powiązań

Miłość bywa krucha jak porcelana

Po bolesnym rozwodzie Magda zaczyna wszystko od nowa – z siedmioletnim synkiem, w nowym mieście, w cieniu wspomnień, które wciąż ją ranią. Praca w szkole, poranne biegi na przystanek i samotne wieczory stają się jej codziennością… aż na jej drodze pojawia się Tomasz.

Jest czuły, cierpliwy, budzi w niej zaufanie – i coś jeszcze, czego Magda nie chce zbyt wcześnie nazywać. Ale gdy ich uczucia zaczynają nabierać realnych kształtów, przeszłość wraca. Brutalnie. I ma twarz mężczyzny, który nie pogodził się z utratą kontroli.

Nieoczekiwanie Magda wpada w sieć powiązań i zależności, które odcisną bolesny ślad na jej psychice. Będzie musiała zawalczyć o siebie, o syna i o swoje prawo do szczęścia. A miłość – choć nieidealna – może okazać się jej największą siłą.

Informacje dodatkowe o W sieci powiązań:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-11-26

Kup książkę W sieci powiązań

W sieci powiązań - opinie o książce

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-12-07, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,

Książka mnie wołała, ja dosłownie czułam, że to będzie historia dla mnie, jak się oczywiście okazało, moja intuicja się nie myliła, a ja czytałam ją jak natchniona. To trochę taka historia, o której można powiedzieć, że napisało ją życie, a ta tytułowa sieć powiązań jest naprawdę imponująca i zaskakująca zarazem. Czytając człowiek zastanawia się czy faktycznie życie może przygotować takie scenariusze czy to tylko wena autorki.

Magda po rozwodzie zaczyna życie od początku. Nowa praca, nowe miejsce, nowa szkoła do której zaczyna uczęszczać jej syn, oraz on tajemniczy nieznajomy z którym spotyka się przy odbiorze syna. Tomasz również zaczyna wykazywać zainteresowanie Magdą, coraz częstsze natykanie się na siebie, przyjacielska relacja chłopców oraz coraz większa ilość wspólnie spędzanego czasu, sprawia że ich relacja zaczyna się klarować. Jednak przeszłość zaczyna do nich wracać, a Magda okazuje się być uwięziona w sieci nadzwyczajnych powiązań, które odcisną na niej i jej najbliższych mocny ślad.

Jestem pod wrażeniem, to kolejny świetny debiut, w którym znalazłam nie tylko to co lubię najbardziej, czyli emocje, złożoną i wielowątkową fabułę, realność wydarzeń i postaci, ale też prostotę i te tytułowe powiązania, naprawdę autorka tutaj porządnie zakręciła, namieszała i stworzyła mega skomplikowaną sieć, która pomimo tego że wydaje się nieprawdopodobna, wydaje się ponurym poczuciem humoru od losu, ale gdzieś tam ma się świadomość, że dziwniejsze rzeczy się działy.

To bardzo złożona opowieść. Niby to romans, bo relacja Magdy i Tomasza rozwija się etapami, niby szybko, ale to tempo wydawało mi się w porządku. Po drugie trochę tu dramatu, życiowe i piętrzące się problemy, nieciekawe sytuacje, napięta sytuacja pomiędzy byłymi małżonkami, czy też ogólne napięte relacje rodzinne. Ten cały dramatyzm przechodzi w delikatną sensację, przez co końcówka książki okazała się intensywna, dynamiczna, pełna emocji i akcji, mi naprawdę podniosło ciśnienie, a ponure wizje napływały falami.

Cała powieść pomimo dramaturgii i poruszonych w niej tematów wydawała mi się prosta, taka naturalna, rzeczywista, a to co przeżywali bohaterowie nie było niczym niezwykłym, no poza tymi powiązaniami, bo na taki scenariusz nawet ja bym nie wpadła, choć już myślałam, że nic mnie nie zdziwi. Powieść dotyka realnych problemów i kontrowersyjnych w naszym społeczeństwie tematów, takich jak rozwód, przemoc domowa, zdrada, waśnie rodzinne, samotne macierzyństwo, itp. Mamy tutaj też oczywiście mocny wątek romantyczny, co prawda ja mam co do niego mieszane uczucia, niemniej nie mam ochoty się czepiać, bo z każdą kolejną ujawnianą informacją czy elementem tej dziwnej sieci, nie ma się co dziwić, że bohaterowie sami nie wiedzą czego chcą, co będzie dalej, a ich emocje szaleją z niepewności.

Książka była świetna, napisana w fajnym stylu, choć większość wydarzeń obserwujemy z perspektywy Magdy, to autorka wrzuca nam też coś niecoś z perspektywy Tomka, a to rzuca też na niektóre sprawy nieco inne światło. Jak już wcześniej wspominałam powieść jest wielowątkowa, za co oczywiście plus, jednak mimo to czuję niedosyt, bo niektóre wątki mam wrażenie zostały pominięte, nierozwinięte czy niedomknięte, a ja byłam ich ciekawa, no ale może gdzieś w umyśle autorki zrodzi się pomysł na ewentualną kontynuację, potencjał jest.

Ja jestem pod wrażeniem zarówno pomysłu jak i wykonania, po takie debiuty uwielbiam sięgać. Książka moim zdaniem dla każdego, po poruszone w niej tematy są mniej lub bardziej bliskie niemal wszystkim. To poruszająca lektura, prawdziwa i swojska, dla mnie w szczególności, bo pojawiają się w niej miejsca znajdujące się niedaleko, więc jeszcze głębiej mnie ta książka dotknęła. Ze swojej strony polecam, to fajna i moim zdaniem wartościowa lektura o walce z przeciwnościami losu, które wnoszą do życia wiele doświadczeń i czynią silniejszymi.

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Avatar użytkownika - Ksiazki_moja_chw
Ksiazki_moja_chw
Przeczytane:2025-12-13, Ocena: 6, Przeczytałem,

Instagram Ksiazki_moja_chwila ?Miłość bywa krucha jak porcelana - i właśnie tak krucha wydaje się Magda na początku tej historii. Ta powieść uderzyła we mnie od pierwszych stron swoją subtelnością, ale też skrywaną pod nią intensywnością. To nie jest lekka i przewidywalna opowieść o nowym początku. To historia, która pokazuje, jak wiele kosztuje odbudowanie siebie, kiedy ktoś wcześniej próbował nas złamać.

?Podczas czytania czułam, jakby emocje Magdy przenikały przez kartki. Jej strach, zmęczenie, cicha nadzieja - wszystko było tak żywe, tak prawdziwe, że momentami musiałam zatrzymać się na chwilę. Jej codzienność, zwyczajna i szara, nabiera zupełnie innego wymiaru, kiedy widzi się, jak bardzo próbuje być silna dla swojego syna. Ból po rozwodzie nie zniknął, ale mimo tego Magda uczy się oddychać od nowa.

?Pojawienie się Tomasza było jak delikatne światło - nie oślepiające, nie nachalne, lecz takie, które powoli ogrzewa zziębnięte serce. Bardzo podobało mi się, że ich relacja rozwija się bez pośpiechu. Jest niepewność, zawahanie, ulotne chwile, które sprawiają, że Magda znów zaczyna czuć. Autorka pięknie pokazała, że czasem najbardziej boimy się tego, czego najbardziej pragniemy.

?Ale kiedy wreszcie zaczynałam wierzyć, że wszystko może się poukładać... przeszłość wróciła z przytłaczającą siłą. Wątek byłego męża mrozi krew w żyłach, bo jest brutalnie realistyczny. Sceny, w których Magda staje twarzą w twarz z lękiem, którego nie zdążyła jeszcze oswoić, sprawiły, że czułam niepokój w żołądku. A jednocześnie rosła we mnie podziw dla jej determinacji -- dla kobiety, która mimo pęknięć, mimo strachu, wstaje i walczy o swoje miejsce w świecie.

?Ta książka to nie tylko opowieść o miłości. To opowieść o odzyskiwaniu godności, o uczeniu się siebie na nowo, o tym, że nawet najbardziej krucha porcelana może zostać sklejona - i może być jeszcze piękniejsza niż wcześniej. To historia, która wciąga nie tylko fabułą, ale przede wszystkim emocjami - prawdziwymi, surowymi, niewygładzonymi.

?Dziękuję autorce za egzemplarz do recenzji.