Okładka książki - Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa

Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa

Piękno na co dzień dla wszystkich

Pionierka i legenda. Najważniejsza postać polskiego wzornictwa powojennego. Jeśli istnieje ,,polski styl narodowy", to jego współczesną formę ukształtowała właśnie Wanda Telakowska. To, jak dziś mieszkamy, co kupujemy i co kolekcjonujemy, zawdzięczamy założonemu przez nią w 1950 roku Instytutowi Wzornictwa Przemysłowego, który stał się ewenementem na skalę światową: kuźnią wzorów na najwyższym poziomie, matecznikiem projektantów, szkołą gustów, a przy okazji miejscem pracy na miarę XXI wieku, przyjaznym kobietom.

Wanda Telakowska wierzyła, że piękne otoczenie, mieszkanie, ubranie, a przede wszystkim dobrze zaprojektowane przedmioty codziennego użytku kształtują człowieka. Idei ,,piękna na co dzień dla wszystkich" poświęciła całe swoje życie.

Prywatnie była jedną z najbarwniejszych postaci dwudziestolecia międzywojennego i PRL-u - przyjaciółką Iwaszkiewicza, Miłosza, Krzywickiej, mistrzynią anegdot, ciętych ripost i pieprznych dowcipów. Umiała zażartować i zakląć tak, że słuchującym szło w pięty. Katarzyna Rzehak zdejmuje z Telakowskiej pomnikowy patos i odsłania kobietę z krwi i kości. Przytacza dziesiątki historii, bajek i zmyśleń, których dziś nie sposób zweryfikować, a które pokazują siłę osobowości i żywotność legendy wielkiej Wandy.

Informacje dodatkowe o Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-01-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Wzornictwo przemysłowe i sztuka użytkowa Biografie artystów i ludzi show biznesu

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa

Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa - opinie o książce

Biografia Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa autorstwa Katarzyny Rzehak to interesująca i potrzebna opowieść o jednej z najważniejszych postaci polskiej kultury projektowej XX wieku. Książka przybliża czytelnikom życie i działalność Wandy Telakowskiej, kobiety, która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu polskiego wzornictwa przemysłowego po II wojnie światowej. Autorka pokazuje nie tylko jej osiągnięcia zawodowe, ale także niezwykłą osobowość, energię oraz szerokie kręgi towarzyskie, które uczyniły z Telakowskiej postać niemal legendarną.

Jednym z najważniejszych tematów książki jest działalność Telakowskiej jako założycielki Instytut Wzornictwa Przemysłowego, powołanego w 1950 roku. Instytucja ta była czymś wyjątkowym nie tylko w Polsce, lecz także na świecie. Stała się miejscem, w którym rozwijano projekty łączące wysoką estetykę z funkcjonalnością przedmiotów codziennego użytku. Dzięki wizji Telakowskiej wzornictwo przestało być postrzegane jako luksusowa dziedzina sztuki dostępna jedynie dla nielicznych, a zaczęło pełnić rolę praktycznego narzędzia poprawiającego jakość życia. Jej idea „piękna na co dzień dla wszystkich” była w powojennej rzeczywistości niezwykle ambitna i nowatorska.

Autorka bardzo dobrze pokazuje kontekst historyczny, w którym działała bohaterka książki. Telakowska funkcjonowała zarówno w realiach dwudziestolecia międzywojennego, jak i później w rzeczywistości Polska Rzeczpospolita Ludowa. Był to czas ogromnych przemian społecznych i gospodarczych, które wpływały także na rozwój sztuki użytkowej i designu. Książka pokazuje, jak Telakowska potrafiła odnaleźć się w tych zmieniających się warunkach i realizować swoją wizję estetycznego otoczenia człowieka.

Dużą zaletą publikacji jest także przedstawienie życia prywatnego bohaterki. Czytelnik dowiaduje się o jej przyjaźniach z wybitnymi postaciami polskiej kultury, takimi jak Jarosław Iwaszkiewicz, Czesław Miłosz czy Irena Krzywicka. Relacje te pokazują, że Telakowska była częścią szerokiego środowiska intelektualnego i artystycznego. Dzięki temu książka nie jest jedynie biografią projektantki, lecz także opowieścią o polskim życiu kulturalnym XX wieku.

Autorka w ciekawy sposób wykorzystuje anegdoty i wspomnienia osób, które znały Telakowską. Historie te ukazują ją jako osobę pełną humoru, dystansu do siebie i ogromnej charyzmy. Według relacji znajomych potrafiła opowiadać barwne historie, żartować, a nawet używać dosadnego języka w taki sposób, że słuchacze nie mogli oderwać się od jej opowieści. Tego typu fragmenty sprawiają, że bohaterka książki staje się bliższa czytelnikowi i przestaje być jedynie pomnikową postacią z podręczników historii designu.

Książka Katarzyny Rzehak jest napisana przystępnym językiem i dobrze łączy elementy biografii z opowieścią o historii wzornictwa. Dzięki temu może zainteresować zarówno osoby zajmujące się projektowaniem, jak i czytelników, którzy dopiero poznają tę dziedzinę. Autorka pokazuje, że Telakowska była nie tylko organizatorką i promotorką designu, ale także wizjonerką, która wierzyła w wpływ estetyki na codzienne życie człowieka.

Podsumowując, „Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa” to wartościowa książka biograficzna, która przywraca pamięć o niezwykłej kobiecie i jej ogromnym wkładzie w rozwój polskiej kultury materialnej. Publikacja pokazuje, że dobre wzornictwo nie jest jedynie kwestią stylu, lecz także sposobem myślenia o człowieku, jego potrzebach i otaczającym go świecie. Dzięki tej książce czytelnik może lepiej zrozumieć, skąd wziął się współczesny polski design i jak wielką rolę odegrała w jego powstaniu Wanda Telakowska.

Kim jest Wanda Telakowska? Oczywiście kobietą, a jednocześnie pionierką, legendą i zdecydowanie najważniejszą postacią polskiego wzornictwa powojennego. W 1950 roku założyła Instytut Wzornictwa Przemysłowego, który się stał kuźnią wzorów dla przemysłu na najwyższym poziomie estetycznym, szkołą projektantów. Było to miejsce (zresztą jedno z niewielu wtedy) przyjazne kobietom. Pani Wanda wierzyła, że człowieka kształtuje to, co go otacza, poświęciła całe swoje życie, aby stworzyć nowy zawód: projektanta wzornictwa. A jaka była prywatnie? Według wielu była jedną z najbarwniejszych postaci i dwudziestolecia międzywojennego i PRL-u. Jej poczucie humoru było niebanalne, a do tego miała dar opowiadania historii i dowcipów (takich ostrzejszych). Była osobą, którą wielu uważało za legendę.

W książce poznajemy historię pani Wandy. Możemy dowiedzieć się o niej naprawdę dużo i to zarówno o jej życiu prywatnym, jak i pracy. Wszystko napisane jest naprawdę ciekawie, tak, że książkę po prostu chce się czytać. Mnie wciągnęła na tyle, że pokonałam ją w dwa wieczory, co uważam za dość dobry wynik.

Wydanie jest naprawdę ładne. W książce znajdziemy naprawdę ładne zdjęcia, które zachęcają do poznania treści.

„Wanda Telakowska. Piękno dla wszystkich, czyli jak powstało polskie wzornictwo powojenne” to książka, którą polecam każdemu, kto chciałby poznać historię pani Wandy bliżej.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA