Okładka książki - Z bursztynu i ognia

Z bursztynu i ognia

Król kraju Jesieni ma tylko jeden cel - zniszczyć lud Kitsune. Plan udaje mu się zrealizować niemal w stu procentach: na całym świecie pozostaje tylko jedna przedstawiciela tego ludu, której imię to także Kitsune. Wspierana przez magiczny bursztyn podarowany jej przez boginię Amaterasu i zapewniający jej nieśmiertelność, może czuć się bezpiecznie. Któregoś dnia bursztyn wpada jednak w ręce złych onibi. Stworzenia żądają w zamian czystego serca dziecka. Kitsune mści się na rodzinie królewskiej i nakłania małego księcia, by jej towarzyszył - chce zaprowadzić go do onibi.

Po kilku dniach spędzonych wspólnie Kitsune zdaje sobie sprawę, że zemsta nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Informacje dodatkowe o Z bursztynu i ognia:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-04-09

Tagi: Komiks (tradycja europejska) Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Z bursztynu i ognia

Z bursztynu i ognia - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2025-09-27, Ocena: 5, Przeczytałam,

Zemsta może być motorem do działania, ale czasami prowadzi też do bezmyślnej „jazdy”, impulsywnego nieprzemyślanego działania. I po części jest to historia o zemście, a nawet dwóch zemstach. O zemście „zaślepionej” i zemście, która w porę otworzyła oczy. Wioska, w której mieszkała Kitsune została spalona na rozkaz okrutnego króla. Lisiczka jest ostatnią z rodu Kitsune. Opiekę nad nią roztacza bogini Amaterasu, ofiarowując jej magiczny bursztyn. Jednak ten wpada w ręce duchów onibi, które nakłaniają ją właśnie do zemsty. Kitsune ma porwać i przyprowadzić im synka owego króla, który doprowadził do masakry ludu Kitsune. Czy wędrówka z niewinnym, radosnym chłopcem zmiękczy serce lisiczki?

Ależ ciekawy komiks wpadł mi w ręce dzięki wydawnictwu Wilga. Jego tytuł to „Z bursztynu i ognia”, a interesujący jest z dwóch powodów. Po pierwsze mamy tu historię inspirowaną japońskim folklorem. Głowna bohaterka charakterystycznym imieniu Kitsune jest dziewczynką-lisiczką, zresztą to imię oznacza właśnie lisa. Lisa uznawanego za zwierzę magiczne. Takimi bardzo wyraźnymi punktami z japońskiej mitologii są też Amaterasu i onibi, a wierzę, że co bardziej oczytani w temacie dostrzegą w tym komiksie więcej Japonii np. charakterystyczne stroje u niektórych bohaterów i in.

Po drugie muszę wspomnieć o kolorystyce. Mnie ona wręcz zachwyciła. Jest bardzo rudo, co wspaniale pasuje do lisów (kitsune), ognia (dosłownej pożogi, ale też ognistych uczuć i burzliwych charakterów) i bursztynu (daru od Amaterasu). Za ilustrację, wygląd komiksu odpowiada Helene Canac. Rewelacyjnie operuje ona kolorem tworząc wyjątkowo przemyślana kompozycję eksponującą treść, charakter poszczególnych scen i wykorzystaną symbolikę.

A co myślę o treści? Ciężko wchodzi się w tą historię. Widzimy główną bohaterkę samą w lesie. Nic o niej nie wiemy, ale wokół niej dzieje się mnóstwo rzeczy. Jaka jest jej sytuacja? Co uznać za normę, a co powinno wzbudzić nas niepokój? Właściwie ta opowieść jest tak zbudowana, że im dalej coraz więcej się wyjaśnia. Początkowa dezorientacja ustępuje, a my zaczynamy rozumieć, co wywołało sytuację z początku komiksu. A sama historia jest ładna i poruszająca, aczkolwiek przewidywalna. Kiedy już wyjdziemy z początkowych „mroków” ścieżka prowadzi nas do dość oczywistego – w mojej ocenie – finału. Chociaż – będę szczera – owa przewidywalność nie przeszkodziła mi się nim cieszyć.

W komiksie „Z bursztynu i ognia” młody czytelnik (wydawnictwo określiło grupę docelową jako 9+) znajdzie magię oraz przygodę i dostaje on je w wyjątkowej oprawie. Doprawione wielką garścią japońskiego folkloru, który sprawia, że opowiadana historia jest jeszcze bardziej magiczna, niezwykła, hipnotyzująca, a także z fenomenalną grafiką. Już o tym mówiłam, ale warto to podkreślić. Ilustracje swoją kolorystyką wspaniale prezentują treść, klimat, symbolikę. Chociażby dla nich warto wziąć do ręki ten komiks.

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-06-30, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Z bursztynu i ognia" to historia ostatniej Kitsune targanej sprzecznymi emocjami. Po jednej stronie ma żal, gniew i poczucie straty, a po drugiej dobre serce. Czy zdoła zdusić pragnienie zemsty? Tego musicie dowiedzieć się sami z tego wyjątkowego komiksu!

Przedstawiona tu historia jest niezwykle angażująca, mimo że oparta na popularnych schematach. Jedyne na co mogłabym narzekać to to, że jest za krótka! Ma w sobie tyle potencjału, że śmiało mogłaby być dłuższą opowieścią! Myślę, że wtedy udałoby się wyraźniej przedstawić jej głębię.

Poruszone są tu ważne tematy - nie tylko silne emocje i żałoba, ale też przyjaźń, dokonywanie trudnych wyborów, wewnętrzna przemiana oraz dążenie do zmian w kontekście globalnym. Moim zdaniem są to wartościowe treści dla młodszego odbiorcy, a do tego są w stanie poruszyć też tych starszych. Zatem nie sugerowałabym się kategorią dla młodszego czytelnika, gdyż komiks ma szansę trafić do szerszego grona odbiorców.

Jednak ten tytuł nie stoi tylko dobrą historią- oferuje też niesamowity, baśniowy klimat! Ilustracje i kolory są po prostu wspaniałe, wręcz hipnotyzujące! A dodatkowym smaczkiem są nawiązania do Małego Księcia oraz azjatyckiej mitologii i folkloru.

Spędziłam z tym komiksem niezwykle przyjemny czas, przyniósł mi wiele frajdy, emocji oraz zachwytów nad szatą graficzną. Dodatkowo cenię, że nie jest to po prostu fajna historia, ale też taka z wartościowym przekazem. Jeśli lubicie takie klimaty, to moim zdaniem warto się zainteresować tym tytułem, mi się bardzo spodobał i pewnie będę do niego wracać ?

Między śniegiem a wilkiem
Agns Domergue0
Okładka ksiązki - Między śniegiem a wilkiem

Wychowana tylko przez ojca Lila mieszka w odosobnieniu na zaśnieżonej wyspie. Odkąd była malutka, tata chronił ją przed klątwą i demonem i zabraniał opuszczać...