Życie Emila było perfekcyjne. Do czasu. Zdradzony przez ukochaną żonę, postanawia wraz z pięcioletnim synem wrócić do swoich rodziców na Górny Śląsk. W rodzinnym domu odnajduje nie tylko spokój, lecz także stuletnie meble wymagające renowacji. Przy pracach stolarskich natrafia na czarno-białą fotografię i list, odkrywając niewygodną prawdę na temat nazistowskiej przeszłości pradziadka.
Rok 1939. Katowice ogarnia wojna. Okrutnie doświadczona przez los Helena przeżywa swoją pierwszą, dojrzałą miłość. Czy ukochany zza wschodniej granicy zdoła ukoić jej ból i cierpienie, którego doświadczyła podczas przymusowych robót? Paweł, zauroczony młodą Niemką, spontanicznie daje się namówić na pierwszą manifestację. Nie dostrzega, gdy obce, hitlerowskie hasła determinują jego dalsze działania. Czy miłość może być aż tak ślepa?
Wydawnictwo: Vectra
Data wydania: 2025-11-07
"Każdy człowiek miał inny próg bólu, który wystarczyło złamać".
Tytuł tej książki mnie zahipnotyzował, a jej przepiękne wydanie z barwionymi brzegami i zagadkową okładką totalnie oczarowało. "Zwrotnica" to bowiem tylko słowo, a może przecież posiadać tak wiele znaczeń. W tej powieści to słowo klucz służące do odkrywania kolejnych warstw ukazanej historii, która pod względem moralnym może okazać się dla czytelnika sporym wyzwaniem.
Anna Król-Bocheńska jest Ślązaczką z zamiłowania i metryki, która lubi się uczyć nowych rzeczy i poznawać świat. Pisanie stało się dla niej nie tylko przygodą, lecz przede wszystkim drogą pełną wybojów, nierówności, spadków i nagłych wzniesień. Doktor nauk humanistycznych i kulturoznawczyni. Szczęśliwa żona i mama, a także zagorzała psiara.
Emil przeżywa małżeński kryzys, dlatego wraz z pięcioletnim synem przyjeżdża na Górny Śląsk do rodzinnego domu. Podczas prac stolarskich zupełnie nieoczekiwanie odnajduje starą fotografię i list, które wskazują na nazistowską przeszłość jego pradziadka. Katowice, rok 1939. Helena w końcu się zakochała, a jej brat Paweł dla swojej miłości jest w stanie wstąpić w szeregi nazistowskich oprawców. Wybuch wojny mocno doświadcza każdego z rodziny Pielorzów.
Ta książka to niewątpliwie tytułowa zwrotnica w twórczości Anny Król-Bocheńskiej, gdyż autorka znana z literatury lekkiej i zabawnej tą książką wchodzi w segment prozy trudnej i poważnej. Losy śląskiej rodziny Pielorzów to bowiem powieść z historią w tle, która odkrywa ciemne karty tamtych czasów pod postacią codziennych dramatów mieszkańców Górnego Śląska, o których nie mówi i nie pisze się zbyt wiele. Smaczku całości dodaje fakt, że inspiracją do napisania tej książki były po części prawdziwe wydarzenia, jakie miały miejsce w rodzinie autorki.
"Zwrotnica" to powieść wyzwalająca w czytelniku wiele pytań, które kłębią się w głowie długo po jej odłożeniu. Autorka kreśląc losy swoich bohaterów pyta o to, czy miłość może być przekleństwem i co wybrać w starciu pomiędzy uczuciem a honorem. Pokazuje skomplikowaną naturę człowieka i próbuje zrozumieć pokolenia ludzi naznaczonych wojną. A poprzez niezwykle złożone kreacje Pawła i Fridy, uświadamia, że nic nie jest tylko czarne i białe, a większa wyrozumiałość wobec wyborów innych pomaga zrozumieć drugiego człowieka. To niezwykle ważna warstwa tej książki, która może również budzić sporą dozę kontrowersji oraz liczne dyskusje.
Anna Król-Bocheńska poprzez swoją najnowszą powieść udowadnia, że kiedyś mocno koreluje z teraz oraz pokazuje bezwzględne karty historii, które na zawsze zmieniają ludzkie losy. "Zwrotnica" to bowiem niezwykle wartościowa powieść z historią w tle, z mocnym przekazem, będąca w dużej mierze dość niejednoznaczną historią. To książka pozostawiająca każdego z nas z pytaniem o to, jak dużo jesteśmy w stanie wybaczyć swojej rodzinie.
Anna Król - Bocheńska debiutowała w roku 2024 dylogią komedii obyczajowych: Mamy w tarapatach. Po tej lekkiej, choć niepozbawionej przesłania literaturze, jesienią 2025 roku przyszedł czas na kolejną opowieść. Tym razem jednak tematyka jest zupełnie inna, a historia osadzona w dużej mierze w przededniu II Wojny Światowej, a inspirowana rodzinną historią autorki.
Na wstępie poznajemy Emila, który z przyczyn rodzinnych wraz z kilkuletnim synkiem powraca w rodzinne strony. Podczas pewnych porządków odkrywa w starych dokumentach tajemnice sprzed wielu lat, które rzucają zupełnie nieznane mu światło na rodzinną historię.
Sytuacja ta otwiera nam drugą perspektywę tej historii. W niej poznajemy rodzeństwo - Helenę i Pawła, którzy są młodymi ludźmi, a ich losy bardzo mocno odmieni wojenna zawierucha.
Autorka na kartach swojej książki oddaje głos przede wszystkim młodemu pokoleniu, lecz oczywiście nie tylko. Kolejną osią opowieści są rozdziały snute przez Florentynę - matkę rodzeństwa.
Jest to historia wielowątkowa dotykająca różnorodnych ludzkich emocji, trudnych i niejednoznacznych wyborów oraz ukazująca wielowymiarowe postacie.
Opowieść osadzona jest w małomiasteczkowej społeczności, gdzie każdy każdemu patrzy na ręce i nic się nie ukryje. Bohaterowie, a zwłaszcza Paweł, przeżywają mnóstwo dylematów moralnych, które rzecz jasna nie pozostają bez wpływu na ich życie.
Czy można kochać wbrew wszystkiemu? Jak wiele decyzji można usprawiedliwić podążaniem za uczuciem? Czy miłość może być pewnego rodzaju przekleństwem? Czy można pozostać człowiekiem w mrocznych czasach i okolicznościach, będąc jednocześnie po tzw. drugiej stronie barykady?
Jak widzicie Anna Król - Bocheńska nie stroni od trudnych pytań, a stawiając je prowokuje czytelnika do wielu refleksji nad człowieczeństwem, dokonywanymi wyborami, uczuciami targającymi człowiekiem oraz wieloma innymi kwestiami.
,,Zwrotnica" to opowieść o nierozerwalnym splataniu się przeszłości z teraźniejszością, o rodzinie, która pozostaje nią na zawsze i pomimo wszystko, a także o tym, że życie nigdy nie jest czarno-białe, lecz ma w sobie całe mnóstwo odcieni szarości.
Tytuł książki wręcz idealnie wpasowuje się w jej treść, a całości dopełnia przepiękne wydanie z barwionymi brzegami.
Zatem jeśli lubicie pozycje z tego kręgu tematycznego to bardzo polecam Wam lekturę tej powieści - na pewno się nie zawiedziecie, a historia zawarta w książce pozostanie z Wami na długi czas.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
Matka wie najlepiej, co jest dobre dla jej dziecka. Czy zawsze...? Trzy młode kobiety doświadczają matczynej miłości, każda w niepowtarzalny sposób. Adela...
Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Bohaterki, które poznasz, zdają się temu zaprzeczać... Zdradzona przez męża Dagmara postanawia utrzeć mu...