Okładka książki - Była sobie miłość

Była sobie miłość

Życie bywa bardzo przewrotne, raz jesteśmy na górze, a raz na dole, Urszula bardzo dobrze wie, co to znaczy być na samym dnie, ponieważ marzy o dziecku, niestety raz po raz traci każdą ciążę. Jej ukochany mąż Michał postanawia wyjechać do Australii, żeby tam zarobić na terapię, dzięki której kobieta będzie mogła donosić ciąże, niestety tam ulega poważnemu wypadkowi. W jednej chwili świat Uli się wali zostawia ukochanego pieska pod opieką sąsiadki i z walizką pełną przypadkowych rzeczy leci do Australii, a tam musi podjąć najważniejsze decyzje dotyczące przyszłości zarówno jej, jak i Michała.
Jak zawsze byłam zachwycona historią jednej z moich ulubionych autorek, książka jest pełna ciepła i miłości, ale również życiowych rozterek i smutku. Z jednej strony opisana jest tutaj historia Uli i Michała, małżeństwa, które przez konflikt genetyczny traci nienarodzone dzieci, co poważnie odbija się na ich psychice. Z drugiej strony historia małego pieska Binga, który znad morza próbuje wrócić do swojej pani, ta opowieść jest zdecydowanie bardziej rozbudowana i mamy tutaj również opisaną ją z perspektywy psa. Bingo na swojej drodze spotyka różnych ludzi, trafia na tych, którzy sami potrzebują pomocy i magicznie, kiedy pomagają pieskowi, on pomaga im, także w książce poznajemy wiele różnych ludzkich problemów i dostajemy pomysł na ich rozwiązanie, taki przykład tego, że po każdej nawet największej burzy wychodzi słońce.
Autorka potrafi naprawdę zaciekawić, najpierw spycha bohaterów w najgłębszą otchłań, a potem powoli pozwala im się z niej wydostawać i kiedy czytelnikowi wydaje się, że z tego nie da się wyjść, nie ma już ratunku, pojawia się szansa, błysk nadziei i wszystko zaczyna się układać.
Pochłonęłam tę historię szybciutko i żałuję, że już się skończyła, chociaż czuje, że tutaj jest potencjał na kolejną część, ponieważ w życiu tych bohaterów jeszcze dużo może się wydarzyć.

Informacje dodatkowe o Była sobie miłość:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-11-23
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Była sobie miłość

Kup książkę Była sobie miłość

Nie zadawał sobie pytań, czy kiedyś dobiegnie, czy w ogóle zdąża w dobrym kierunku! Po prostu stawiał łapkę za łapką tam, dokąd prowadziły go psi nos i miłość.

Więcej cytatów z tej książki

Jesień w Przytulnej
Katarzyna Michalak0
Okładka ksiązki - Jesień w Przytulnej

SEKRETY, SZCZEGÓLNIE TE MROCZNE, MOGĄ WYWOŁAĆ PRAWDZIWY HURAGAN. Azja, czarna owca rodziny Gawroszów, najlepiej zna się na sekretach. Poznał wszystkie...

Rok w Poziomce
Katarzyna Michalak0
Okładka ksiązki - Rok w Poziomce

Historia Ewy – trzydziestokilkuletniej kobiety po przejściach, która postanawia spełnić wreszcie swoje marzenie i zamieszkać w ukochanym domu...