Okładka książki - Chciałbym nigdy cię nie poznać

Chciałbym nigdy cię nie poznać

Powiem Wam szczerze, że rzadko sięgam po takie powieści jak ta, ale tu zrobiłam wyjątek. Ta magiczna opowieść sprawiła, że wciągnięta zostałam w nią całkowicie.

Historia opowiada o intymnej miłości chłopca do swojej babci. O jego relacji z nią i tym jak postrzega jej stratę. O dziecięcej wrażliwości i tęsknocie.
Pani Zofia to kobieta wykształcona, obyta, na co dzień pracująca w przedszkolu. Mieszka wraz z mężem oraz córką i ukochanym wnuczkiem w niewielkim na pozór mieszkaniu. To właśnie na tego wnuka przelewa swoją cała miłość,  jednocześnie ignorując wszystkich dookoła.

Pewnego dnia przychodzi do dorosłego już chłopca wiadomość, że jego ukochana babcia zmarła. A przecież obiecała, że nigdy nie odejdzie …

Jak dla mnie ta książka, pomimo swej nie za dużej objętości , była jednocześnie w odbiorze niesamowita i trudna. Czemu? Bo niesamowite było to jak autor ukazał więź pomiędzy młodym człowiekiem, a babcią. A z drugiej strony trudna w odbiorze  – bo tylko osoby, które straciły w swoim życiu kogoś takiego jak ta babcia zrozumieją te wszystkie wylane tu pretensje i żale.  Ten ból po stracie jest ogromny, a to w jaki sposób chłopak sobie z nim radzi jest dość specyficzny.

Podobało mi się tu to w jaki sposób chłopiec wspomina babcie, życie z nią i wszystkie jej mądrości. Było w tym coś niesamowicie magicznego co sprawiało, że od książki ciężko mi się było oderwać. A i na sam koniec kilka łez uroniłam! ( Co w moim przypadku bardzo rzadko się zdarza).

Podsumowując:

„Chciałbym nigdy Cię nie poznać” Wiktora Krajewskiego to historia chłopca, którego życie zdominowała babcia. Ale w dobrym znaczeniu tego słowa!
Znajdziecie tu pełen wachlarz emocji : miłość, troskę i wszystko  to co powinno się przy takich relacjach odczuwać. A magia, która jest tu zawarta sprawi, że ciężko będzie ją Wam odłożyć!

Informacje dodatkowe o Chciałbym nigdy cię nie poznać:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-07-16
ISBN: 978-83-8169-307-3
Dodał/a opinię: Anna Szymczak

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Chciałbym nigdy cię nie poznać

Kup książkę Chciałbym nigdy cię nie poznać

Seksoholicy
Wiktor Krajewski0
Okładka ksiązki - Seksoholicy

Średnio osiemnaście razy dziennie myślimy o seksie. Oni myślą o nim dużo częściej. Sylwia na spotkaniach rodzinnych i zawodowych włączała wibrator...

Kobiety pistolety. Maria Kowalska w rozmowie z WIktorem Krajewskim
Wiktor Krajewski0
Okładka ksiązki - Kobiety pistolety. Maria Kowalska w rozmowie z WIktorem Krajewskim

"Ustawiono nas czwórkami, zaraz za bramą główną obozu. To wtedy pierwszy raz padło w naszym kierunku stwierdzenie, że jesteśmy ,,kobietami pistoletami"...