Okładka książki - Cudze oddechy

Cudze oddechy

„Cudze oddechy” PJ Sochacki Wydawnictwo Zwierciadło

Istnieją takie książki, które nie da się przeczytać bez żadnych emocji i przemyśleń. Ich lektura jest pełna uczuć, ludzkich przeżyć, marzeń i obaw. Tutaj liczy się czas spędzony nad każdą stroną, rozdziałem, historią. Historią, którą można się delektować, choć nie zabraknie w niej bólu i strachu. Ale to historia o ludziach, z krwi i kości, w których tli się dobro, ciepło, melancholia. Niestety, wojna odcisnęła na nich swoje piętno, zbierając swoje żniwa pod postacią niewinnych ofiar. Lecz u tych, którzy ocaleli, nadal widać wolę walki o przetrwanie i nadzieję na lepsze jutro.

„Cudze oddechy” Pawła J. Sochackiego są właśnie taką powieścią, która z jednej strony chwyta za serce, wzruszając czytelnika opisywaną prawdą, zaś z drugiej otula pewnego rodzaju ciepłem, spokojem i wytchnieniem. Magia tej historii tkwi nie tylko w jej realności, gdzie autor bez koloryzowanie opisał powojenną rzeczywistość- pełną niepewności, strachu i zbłąkanych dusz wojennych ofiar, których krew, pot i łzy wsiąknęły tutejszą ziemię, wnikając w mury, unosząc się nad miastem. Ta magia to również subtelne i piękne opisy marzeń naszych bohaterów, ich wewnętrzne monologi i wspólne intymne rozmowy ludzkich pragnieniach, obawach, uczuciach. To właśnie to momenty najbardziej intensywnie zmuszają czytelnika, by choć na chwilę się zatrzymać, by z czułością i ze wzruszeniem podziwiać tych, którzy przetrwali, którzy walczyli.

Główną bohaterką jest Olimpia- dziewczyna, która powoli wkracza w dorosłość. Pełna wrażliwości, młoda kobieta, wychowywana przez matkę i ciotkę, która w samotności musiała zmagać się z szykanami ze strony koleżanek, a mimo to z podniesioną głową dumnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom losu. Zwłaszcza gdy jedna z uczennic znika bez śladu. By ratować zdrowie jednej z nich oraz zapewnić pozostałym bezpieczeństwo, te trzy kobiety zamieszkują w starym domu w Leśnych Pąkach- miejscu o złej i mrocznej opinii. Miejscu, w którym przelano morze niewinnej krwi, a dusze zmarłych nadal wędrują po okolicy. Czy Leśne Pąki okażą się ich azylem? Czy kobiety znajdą w końcu swoje miejsce na ziemi, swoje szczęście i spokój? Czy też tajemnice każdej z nich, zarówno te rodzinne, jak i osobiste, nie położą się cieniem na ich dalszym losie?

„Cudze oddechy” to nie tylko powieść o tych trzech kobietach, które musiały poświęcić wiele, by być tu, gdzie są teraz, o ich przeszłości, trudnych decyzjach, marzeniach i koszmarach, jakie nawiedzają je niemalże co noc. To również opowieść o licznych nierównościach społecznych w powojennych czasach, gdzie zazdrość, małomiasteczkowość, wyzysk, zabobony i plotki miały ogromną moc. Raniły, zniszczyły i deptały ludzką godność, zamiast wspólnie się wspierać w tych trudnych czasach, gdzie świat należało odbudować. Jednak w każdym mroku istnieje iskierka nadziei, która tli się coraz mocniej wraz z osobami, które w nią wierzą, które swoją dobrocią i oddaniem gotowe są do wielkich poświęceń, które niosą i pielęgnują w sobie piękno, subtelność i czystość, by dzielić się nimi z potrzebującymi. By budować ludzkość na nowo.
Książka Sochackiego towarzyszyła mi na przełomie starego i nowego roku. Jej lektura dawała mi poczucie wyciszenia, szczególnie gdy uporałam się z migreną. Czytałam powoli, ze skupieniem, delektując się każdą minutą wspólnie spędzoną.

To powieść, która zachwyca, wzrusza i pozostawia w melancholii. A nie ma nic lepszego niż ze spokojem ducha zacząć nowy rok, czego i Wam szczerzę życzę, polecając z czystym sercem tę historię.

Informacje dodatkowe o Cudze oddechy:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: Klasyka prozy literackiej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Cudze oddechy

Kup książkę Cudze oddechy

Dusze niczyje
Paweł J. Sochacki0
Okładka ksiązki - Dusze niczyje

Czasem miejsce ratunku może okazać się drogą ku zagładzie... Pod koniec II wojny światowej cierpiąca na depresję Erna zostaje nagle ewakuowana ze szpitala...

Za starymi drzwiami
Paweł J. Sochacki0
Okładka ksiązki - Za starymi drzwiami

"Ciepła, zabawna i bardzo pouczająca książka, pokazująca najważniejsze wartości, które powinny być drogowskazem dla czytelników, by kierować się nimi w...