POPKULTUROWY KOCIOŁEK:
Cyd to komiksowa opowieść o średniowiecznym bohaterze Hiszpanii, Rodrigo Díazy de Vivarze, znanym szerzej jako El Cid. Pozycja ta autorstwa hiszpańskiego mistrza komiksu Antonia Hernándeza Palaciosa pojawiła się na naszym rynku nakładem wydawnictwa Elemental w przykuwającym uwagę zbiorczym wydaniu, gdzie pod twardą obwolutą na czytelników czeka przygoda wymieszana z historią.
Akcja albumu przenosi nas tu do Kastylii roku 1063. Czasu kiedy wojska mauretańskie zajmowały sporą część Hiszpanii, a siły chrześcijan i muzułmanów nieustannie toczyły ze sobą walki. W maju tego roku miała miejsce bitwa pod Grausem, podczas której Kastylijczycy, wspomagani przez wojska Al-Muqtadira, króla Saragossy, walczyli z królem Aragonii Ramiro I, który został zabity w swoim obozie przez tajemniczego zabójcę. O zbrodnię tą podejrzewany jest Sancho, który jednak wszystkiemu zaprzecza. Po krwawej bitwie wyrusza on w podróż po kastylijskiej ziemi, w której towarzyszy mu wierny giermek Rodrigo Diaz de Vivar lepiej znany jako Cid.
Bezsprzecznie mamy tutaj do czynienia z klasyką i to w wielu wymiarach. Sam komiks (wydawany początkowo w odcinkach na początku lat 70.) w ciągu kolejnych lat zyskał uznanie i popularność. Sama treść historii, po którą sięgnął autor, jest zaś jednym z najbardziej rozpoznawalnych średniowiecznych eposów rycerskich półwyspu iberyjskiego. Klasyka ma to do siebie, że z jednej strony ma w sobie coś zachwycającego, z drugiej zaś perspektywa czasu mocno uwydatnia jej wady/niedociągnięcia. Tak też jest w przypadku recenzowanego dzieła, które jednych mocno zaangażuje, drugich zaś może odrzucić.
Palacios przenosi nas tu w okres rekonkwisty, prezentując wiarygodny obraz średniowiecznej Hiszpanii. Kraju, w którym na dworach panuje przepych, a wszędzie dookoła można spotkać brud i nędzę. Siłą komiksu jest więc zaprezentowany świat, w którym nie brakuje emocji i brutalności (w postaci wielu efektownych scen walki). Całkiem nieźle prezentują się tu również bohaterowie, z których każdy jest różnorodny i na swój sposób niepowtarzalny.
Jednakże komiks nie jest pozbawiony wad. Niektórym czytelnikom może przeszkadzać fragmentaryczna i rwana narracja i zbyt szybkie przeskakiwanie pomiędzy wątkami (momentami idzie się wręcz w historii pogubić). Próbę czasu słabo zniosły również dialogi, które są nazbyt teatralne i słabo pasują do komiksowej formy. Dosyć ciężko się je czyta i potrafią być one męczące....
Data wydania: 2023-05-27
Kategoria: Komiksy