Okładka książki - Czarny świt

Czarny świt

Przeszłość depcze bohaterom po piętach i żąda kolejnych ofiar. Lepiej nie otwierać drzwi, bo można za nimi spotkać prawdziwego demona.

Na ganku niezamieszkanego domu odnalezione zostają zwłoki młodej kobiety ściskającej w dłoni kartkę z hymnem sybiraków.  Wiktoria oraz jej brat Rafał muszą pokonać dzielące ich animozje aby odkryć sprawcę. Czy powrót do Uboży to na pewno dobry pomysł? Kto czyha na życie rodzeństwa i jakie tajemnice skrywają mieszkańcy sennej miejscowości?

Atmosfera książki jest gęsta od podejrzeń i duszna od sekretów.  Z każdym krokiem robi się  coraz bardziej niepokojąco, mrocznie, smoliście i lepko. Pojawia się coraz więcej pytań, na które próżno szukać odpowiedzi. Czy bestie czyhające w ciemnym lesie istnieją naprawdę czy są tylko wytworem chorej wyobraźni?

Książka ma dwie linie czasu. Teraźniejszość przeplata się z bolesnymi wspomnieniami sięgającymi drugiej wojny światowej i masowej wywózki na Sybir.

Główna para bohaterów to szalenie intrygujący i nietypowy duet.  Ich relacje pełne są napięcia, konfliktów, głęboko skrywanych uraz, braku zaufania oraz pieczołowicie ukrytych sekretów. Postać Wiktorii wydaje się bardziej dynamiczna i dominująca, z jednej strony wzbudza sympatię swoją prostoliniowością i bezkompromisowością, a z drugiej przeraża swoją dzikością i niepokojącą przeszłością.

Wielkimi atutami powieści są również niesamowicie plastyczny język Autorki, bogaty w barwne, rozbudowane metafory oraz ironiczny, zaczepny humor.

„Czarny świt” to debiut doskonały.  Wciągnęłam się w tą książkę całą sobą. Niczym pies myśliwski węszyłam pomiędzy wersami w poszukiwaniu mordercy. To co znalazłam zmroziło mi krew w żyłach i wylało się falą silnych, skrajnych emocji.

Współpraca @wydawnictwo_initium

Informacje dodatkowe o Czarny świt:

Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2025-01-17
ISBN: 9788368205145
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Zobacz opinie o książce Czarny świt

Kup książkę Czarny świt