Dom na skraju lasu

Bardzo lubię sięgać po powieści, których fabuła po części nawiązuje do czasów wojennych. Gdy do tego dochodzą jeszcze tajemnice rodzinne to już w ogóle jestem kupiona. Czy tak było i tym razem?

Max Langer, bogaty szwajcarski bankier, po zniknięciu żony Christine, pragnie odkryć tajemnicę dotyczącą jej przeszłości. Wie, że sprawa ma związek z tajemniczą willą pod Łodzią. By dowiedzieć się prawdy, postanawia wyjechać do Polski, gdzie zleca Dorocie Wiśniewskiej przejrzenie dokumentów dotyczących willi po Łodzią.
Dorota od zawsze marzyła o napisaniu powieści. Zlecenie od Langera jest do tego doskonałą okazją. Pomału jednak okazuje się, że grzebanie w cudzej przeszłości nie zawsze wychodzi nam na dobre. Na jaw zaczynają wychodzić również tajemnice rodzinne dotyczące Doroty.

Nigdy wcześniej nie miałam styczności z piórem Autorki, więc sięgając po tę powieść kompletnie nie wiedziałam czego się spodziewać. Już sam początek dał mi do zrozumienia, że nie będzie to łatwa lektura. Miałam duży problem z tą historią, ciężko było mi się wgryźć w fabułę, a styl i język Autorki również nie do końca przypadły mi do gustu. Przyznaję, że czytanie powieści szło mi naprawdę opornie, jednak sama końcówka tej historii potrafi wstrząsnąć czytelnikiem i trzymać w napięciu do samego końca. Bardzo ubolewam na tym, że podczas czytania zabrakło mi głębszych emocji.
W moim odczuciu "Dom na skraju lasu" to powieść spokojna, ale niosąca ze sobą przesłanie. To historia ludzi, ich walki o miłość i prawo do szczęścia. Z pewnością historia Doroty, Maxa i Christine nie zostanie w mojej pamięci na długo, jednak uważam, że warto po nią sięgnąć, Autorka miała ciekawy pomysł na fabułę i myślę, że w pełni go wykorzystała. Jeżeli szukacie lekkiej powieści na długie letnie wieczory to śmiało możecie sięgnąć po najnowszą powieść Pani Natalii.

Informacje dodatkowe o Dom na skraju lasu:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-07-07
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Zobacz opinie o książce Dom na skraju lasu

Kup książkę Dom na skraju lasu

Zamiana ról
Natalia Bieniek0
Okładka ksiązki - Zamiana ról

Alicja żyje jak w bajce, jest współczesną wersją księżniczki. Razem z mężem biznesmenem mieszka otoczona luksusem w penthousie na warszawskim Żoliborzu...

Dom sekretów
Natalia Bieniek0
Okładka ksiązki - Dom sekretów

Dawne, od lat skrzętnie zatajane sprawy wychodzą na światło dzienne... Stara kamienica w centrum Łodzi skrywa niejedną tajemnicę. Przekonują się o tym...