Okładka książki - Epizody z życia mojej mamy patronujemy

Epizody z życia mojej mamy

"Epizody z życia mojej mamy" autorstwa Pani Iwony Żytkowiak to książka, która bardzo mnie zaskoczyła i która jednocześnie mocno mnie poruszyła.

Głosem w niej jest Ksawery, który opowiada o swojej mamie - o tym jaką była kobietą, żoną, matką, córką, siostrą i przyjaciółką. Mówi o jej relacjach z ludźmi, ale przede wszystkim o relacjach z mężem i synem. A także o jej marzeniach, pragnieniach, troskach i rozterkach. Wyjaśnia również jaka była jego rola w życiu jego mamy.

Ksawery jest najmłodszym dzieckiem Marianny Lemańskiej. Pojawił się w jej życiu, kiedy ona, już ponad czterdziestoletnia kobieta, nawet o kolejnym dziecku nie myślała. Był dla niej zaskoczeniem, wpadką. W końcu miała zająć się sobą, swoim długo oczekiwanym awansem, wiecznie odkładanymi podróżami. Tylko, że los chciał inaczej.

Marianna była dobrą mamą, jednak wciąż miała poczucie, że coś ją w życiu omija. Kochała swojego męża i dzieci, ale jednocześnie stale szukała sensu swojego istnienia. Nie chciała być definiowana wyłącznie jako matka i żona. Chciała być sobą, choć nie wiedziała, co to właściwie znaczy - być sobą, czyli kim?

Chociaż Ksawery opowiada o konkretnej kobiecie, swojej mamie, to tak naprawdę mówi o wielu kobietach, o matkach i żonach.

Bardzo zaskoczyła mnie przedstawiona w książce niezwykła więź pomiędzy najmłodszym synem a matką, a także sposób w jaki Ksawery opowiada o swojej rodzicielce. A robi to niesamowicie czule, troskliwie, momentami zabawnie, z często wyczuwalną nostalgią, ale przede wszystkim z miłością i wyrozumiałością. W swoich obserwacjach jest bardzo spostrzegawczy. I choć ona sama widzi w sobie wiele niedoskonałości i skaz, dla syna jest ucieleśnieniem ideału.

Zakończenie książki było dla mnie szokujące i naprawdę poruszające. Dosłownie wbiło mnie w fotel i pozostawiło z uczuciem bezradności, smutku i poczuciem niesprawiedliwości. Ale i z refleksją nad moją relacją z mamą. Myślę, że ten stan jeszcze trochę ze mną zostanie.

Dziękuję Pani Iwonie za piękną książkę.

Informacje dodatkowe o Epizody z życia mojej mamy:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2020-10-07
ISBN: 978-83-66573-17-8
Dodał/a opinię: bookietnik

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Epizody z życia mojej mamy

Kup książkę Epizody z życia mojej mamy

Matka swojej córki
Iwona Żytkowiak0
Okładka ksiązki - Matka swojej córki

Poruszający portret matki widzianej oczami córki, która też jest matką... Nina po śmierci męża zostaje sama. Dzieci usamodzielniły się,...

Niechciane
Iwona Żytkowiak 0
Okładka ksiązki - Niechciane

Fascynujące dzieje kilku pokoleń silnych kobiet Kiedy Tekla Tracz wchodzi po trapie liniowca pasażerskiego złamana bólem z powodu pozostawionej na pastwę...