Recenzja Patronacka
„Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! O jedno bicie serca…”
Wydawnictwo: Studio Litera Inventa
"–Zwyczajna kobieta...-- Net westchnął.
Niezwykła, Netaelu - upomniał brata Ofirel, czując, jak z jego zimnym anielskim sercem dzieje się coś dziwnego. Co jest? Przeciez
anioły nie potrafią...
⁃ Czego nie potrafią? - spytała Marta, słysząc jego myśli.
Kochać.
Zrobiliście transakcję życia, panowie...." (Transakcja życia)
„Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! O jedno bicie serca…” to antologia, która pulsuje zbiorowym rytmem jedenastu autorów, a jednak brzmi jak jedna, harmonijna opowieść o dorosłości, tej prawdziwej, nieupiększonej, świadomej. Helena Leblanc, Alicja Złotkowska, Artur Rother, Emilia Kolosa, Juliette de Lys, Patrycja Lenort, K.M. Dyga, Marta Anna Kogut, Urszula Maciuga, Monika Barth i Marta Choińska-Młynarczyk oddają w ręce czytelnika zbiór, który nie daje się łatwo zaszufladkować. I może właśnie dlatego działa tak mocno.
To nie jest po prostu zestaw opowiadań fantasy. To literacka mapa emocji trzydziestolatków, pokolenia, które już nie wierzy w bajki, ale wciąż desperacko pragnie magii. Fantastyka nie służy tu ucieczce, lecz reinterpretacji codzienności. Światy pełne aniołów, elfów, nowoczesnych bytów i sennych baśni stają się lustrami, w których odbijają się realne dylematy: tęsknota, lęk przed odpowiedzialnością, pragnienie wolności, zmęczenie perfekcją, potrzeba sensu.
Autorzy odważnie zestawiają przeciwieństwa: technologię i czary, nieśmiertelność i kruchość, idealizm i ironię. W efekcie każdy tekst staje się małym laboratorium człowieczeństwa, wolnego od masek, podatnego na zranienie, a przez to prawdziwego. Bohaterowie nie są wybrańcami losu. To ludzie i nieludzie, którzy noszą w sobie historię, blizny, wątpliwości. I to właśnie te pęknięcia sprawiają, że czytelnik może zobaczyć w nich siebie.
Antologia zachwyca różnorodnością: od romantasy i lekkich, migotliwych historii, przez baśniowe opowieści nasycone melancholią, aż po chłodne futurystyczne wizje, które mimo technologicznego szkieletu tętnią ludzkim ciepłem. A jednak, mimo tych odmiennych tonów książkę spaja wspólna nuta: potrzeba, by w świecie pełnym szumu odnaleźć własne, autentyczne „ja”.
Największą siłą tej antologii jest jej różnorodność, zarówno w estetyce, jak i sposobie opowiadania. Każdy z autorów wnosi własny rytm, własne emocje, a jednak wszystko układa się w jedną spójną całość. To kalejdoskop doświadczeń, w którym każdy element zmienia odbiór kolejnego.
Opowiadania są jak puls, jedne biją spokojnie, inne gwałtownie. Raz wywołują uśmiech, innym razem ciche westchnienie. Potrafią też zaboleć, choćby na krótką chwilę, by po momencie otulić ciepłem.
Bohaterowie mają swoje rany, wspomnienia i niepewności, ale też ogromną gotowość, by zawalczyć o siebie, czy to w świecie magii, technologii, czy zwyczajnych ludzkich pragnień. Nie dążą do baśniowego „happy endu”, lecz do czegoś znacznie bardziej prawdziwego: do życia, które jest ich własne, z całym pięknem i ciężarem.
To zbiór opowiadań, który z pełną mocą przypomina, że wyobraźnia nie ma daty ważności, a magia potrafi błyszczeć najjaśniej właśnie wtedy, gdy łączy się z doświadczeniem, ironią i świadomością dorosłego życia.
To antologia, która żyje rytmem serca, zmienia tempo, zaskakuje, czasem rozśmiesza, a czasem wbija w fotel delikatną melancholią.
Jedne teksty są lekkie i flirtujące z romantasy. Inne bardziej refleksyjne, senne, baśniowe. Są też futurystyczne, chłodne światy, w których jednak wciąż tli się ludzkie ciepło.
Największą siłą całego zbioru są emocje. Subtelne, nienachalne, ale zostające z czytelnikiem na długo. To antologia, która nie daje łatwych odpowiedzi, lecz zaprasza do zatrzymania się, wsłuchania w siebie, w to jedno bicie serca, które wciąż próbuje odnaleźć rytm między odpowiedzialnością dorosłości a marzeniami, których nie potrafimy porzucić.
„Gorąca trzydziestka? Fantastycznie!” to literacki kalejdoskop, różnorodny, emocjonalny i pełen nieoczywistych barw. To książka dla dorosłych, którzy nie wyrzekli się marzeń.
Dla tych, którzy chcą poczuć, że fantastyka może dojrzewać razem z nimi.
Dla tych, którzy wciąż noszą w sobie choć iskierkę magii, albo próbują ją na nowo odnaleźć.
To antologia, która zabiera w odległe światy, a jednocześnie prowadzi najgłębiej do własnego wnętrza. I pozostaje tam na dłużej niż jedno bicie serca.
Data wydania: 2025-10-29
Mirela Marcinek