Okładka książki - Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie

Nowy 2026 rok zaczynam od opinii o kolejnym zbiorze opowiadań. Każde z nich jest inne, ale równie ciekawe. A co jest ich elementem wspólnym? Oczywiście fantastyka! Usiądźcie wygodnie i choć na chwilę wspólnie ze mną wybieracie się w wykreowany przez Autorow świat. Jeśli macie chwilę to zaczynamy!

Publikacja ta, również zawiera 11 opowiadań, tak jak poprzednia część. W tym tomie, każde z opowiadań także zostało napisane przez innego Autora, dlatego mamy niepowtarzalną okazję poznać kolejnych, zdolnych polskich pisarzy 📖😀

Pierwsze opowiadanie nosi tytuł "Eter". Jego Autorką jest Pani Marta Choińska-Młynarczyk.  Główną bohaterką jest Temeri. Kobieta ts wywodzi się z rodu Aitanów. Oznacza to, że jest szlachetnie urodzona i posiada przywilej, jakim jest służenie Paladynom. Kapitan Temeri została wyróżniona jako osobista ochrona córki samego władcy. Pierwsze dni pracy, upłynęły jej w spokoju, choć pomysłowość pilnowanej dziewczyny naprawdę zaskakiwała. Pewnego wieczoru, władca umówił się  z dziewczyną w tajemnicy przed wszystkimi. Poszli do pewnego miejsca, a on pokazał jej eter... Czym on jest? Jak wpływa na organizm? Jakie daje możliwości? Jakie emocje wywołał u Temeri? I jak zakończy się ta tajemnicza noc?

Druga z historii, nosi tytuł "Kolekcjoner opowieści" a jej autorką jest Ewelina Gałdecka. Głównym bohaterem jest szperacz a akcja toczy się w Archiwum Interstelarnym. Kolekcjoner opowieści, bo tak też się o nim mówi, wyjeżdża na różne misje do różnych galaktyk. Stamtąd przywozi różne opowieści, które są szczegółowo spisywane i przechowywane w archiwum. Jedna z galaktyk, wyjątkowo przypadła do gustu naszemu szperaczowi. A to za sprawą Wielkiej Bibliotekarki. Jej urody a przede wszystkim ogromnej wiedzy. I choć nie powinno się zbyt często wracać na tę samą planetę, naszego kolekcjonera przyciągała na planetę Librus jakaś niewidoczna siła.  Pomimo zakazów wchodzenia w związki, starano się je jakoś obejść. Pewnego dnia, mężczyzna skorzystał z zaproszenia i przybył na ogromne wydarzenie. To była naorawdę duża impreza, w czasie której Wielka Bibliotekarka cieszyła się większą swobodą. Co wydarzyło się pomiędzy Wielką Bibliotekarka a szperaczem? Jakie informacje ujrzały światło dzienne? Jakie niebezpieczeństwo czekało na mężczyznę? Kim tak naprawdę okazała się kobieta? I jak zakończyła się ich historia?

Trzecie opowiadanie jest autorstwa Ewy Maciejczuk i nosi tytuł "Czas do piekła!". Tutaj przeczytamy o aniele imieniem Monite, która została zesłana na ziemię  jako zwykły człowiek,  by móc znaleźć demona o imieniu Nigtet i postawić go przed Wielką Radą. Z racji tego, że posiadała specjalną moc, wytropienie go powinno być dużo prostsze. I tak się w końcu staje. Dochodzi do spotkania. Niestety, on szybko odkrywa, kim jest Monite. Jednak jej moc, przyciąga go do niej niczym magnes. Jak potoczą się ich losy? Kto ostatecznie wygra tę walkę - anioł czy demon? Jakie będą konsekwencje ich spotkania? Czy będzie to happy end czy raczej nastąpi smutny koniec?

Czwarte opowiadanie zostało napisane przez Mariannę Cieślak i nosi tytuł "Przydatność". Przeczytamy tutaj o kobiecie, która tęskni za swoim partnerem Oy'em. Każdy następny mężczyzna, zaprogramowany na jego wzór,  nie spełniał jednak oczekiwań kobiety. A niebezpieczeństwo rosło. Bowiem każdy następny osobnik zaprojektowany na wzór Oy'a, miał coraz więcej defektów. Kobieta pogrążała się w coraz większym chaosie. Czy udało jej się spotkać jeszcze ukochanego? Jakie miała oczekiwania? Jak zakończyła się jej historia?

Piąte opowiadanie nosi tytuł "Gothel" a jego Autorką jest Pani Erika Reves. Główni bohaterowie to Goethel i Kai. Kobieta była czarownicą o niesamowitej wręcz urodzie. Dzięki swoim genom,  wciąż była piękna i młoda. Mężczyźnie to bardzo imponowało. Choć kobieta bardzo mu się podobała, równocześnie szukał sposobu na to, byco by przejąć dla siebie jej dar... Czy mężczyźnie udało się osiągnąć swój cel? Co bylo najwyższą ceną w tej układance? I finalnie, kto okazał się sprytniejszy- ona czy on?

Szósta historia jest autorstwa Pani Pauli Rumanowskiej i nosi tytuł "Sklep ze wspomnieniami". Główną bohaterką tego opowiadania jest Penelopa, która miała zdolność poruszania się po różnych wymiarach. Mogła zobaczyć różne fragmenty ze swojego życia i niekiedy bardzo cierpiała... Za wszelką cenę musiała znaleźć sklep ze wspomnieniami choć to wcale nie było proste zadanie. Jakie wizje miała po drodze? Jakie decyzje powinna podjąć? A jakie finalnie podjęła? Co było jej celem? I jaką rolę odgrywał w tym wszystkim sklep ze wspomnieniami?

Siódma z opowieści nosi tytuł "Trzydzieści godzin" a jej Autorką jest Pani Anna A. Sosna. Główną  bohaterką jest Hanna. Kobieta bardzo się śpieszy do pracy i jak zawsze, wykonuje rutynowe działania. W drodze do pracy, ulega wypadkowi samochodowemu, , a gdy się budzi, odkrywa, że znajduje się w alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że obudziła się w szpitalu w Cieszynie - w swoim rodzinnym mieście. Kobieta nie ma pojęcia dlaczego tam, skoro wypadek wydarzył się w Warszawie. Lekarka informuje ją tylko, że ma do załatwienia sporo spraw i dlatego wychodzi do domu. Hanna jest bardzo skonsternowana tym wszystkim. Wiele wydarzeń i wątków jej się nie zgadza. Jednak musi słuchać lekarki, bo nie ma innego wyjścia. Gdy kobieta wraca do domu, wszystko nadal jest bardzo dziwne. Zniknęli jej rodzice a w domu nagle pojawia się jej wielka miłość - Bartek, którego porzuciła z powodu wypadku, któremu uległ. Kobieta jest ogromnie zaskoczona jego widokiem i formą, w jakiej się znajduje. Ciężko jej wydusić słowa. W końcu wyjaśniają sobie wszystko. Skrywane uczucia wychodzą na jaw. Para ponownie może się sobą nacieszyć i spędzić ze sobą czas. Ten jest jednak bardzo określony i dokładny... Co wydarzy się pomiędzy tą dwójką? Co odkryje Hanna? Czy zrozumie przekaz, o którym wspomniała jej lekarka? Co okaże się prawdą a co snem? Czy to będzie koniec czy nowy początek?

Ósme opowiadanie nosi tytuł "System automatycznego nawracania" a jego Autorem jest Krzysztof T. Dąbrowski. Tutaj spotykamy się z mężczyzną o imieniu Alan. Gdy jego erotyczny sen nie doszedł do skutku, postanowił wstać i coś przekąsić. Jakież było jego zdziwienie, kiedy okazało się, że lodówkę blokuje alarm, oznajmiający mu, że nie zmówił modlitwy. Ponieważ nie był zbytnio wierzący, uznał, to za jakiś błąd. Jednak dalej było tylko gorzej. Czego się nie dotknął,  przypominało mu o karnych modlitwach i wszystko okazywało się być zablokowane. Alan zaczął się zastanawiać, czy jest w ukrytej kamerze. Bardziej jednak skłaniał się ku opcji, że  jedna z używek, którą zażył,  nie przestała jeszcze działać i takie efekty u niego wywołuje... Co odkryje mężczyzna? Co okaże się prawdą a co snem? Czy pomyłka okaże się błędem, czy jednak faktycznie miała podstawy do tego by wyświetlić się Alanowi?

Dziewiątym opowiadaniem jest "Wiktoria Welesa" autorstwa Pani Patrycji Żurek. Główną bohaterką jest oczywiście Wiktoria. Kobieta uważała się  za samowystarczalną. Znała się na jagodach i grzybach, potrafiła  uprawiać ziemię. Najlepiej czuła się z dala od ludzi. Uważała, że mężczyzna nie jest jej do niczego potrzebny. Jednak wielu osobom nie podobał się fakt, że Wiktoria wciąż jest sama. Uważali, że w ten sposób marnuje sobie życie. Dlatego postanowiła działać na własny rachunek. Kobieta jednak była całkowicie niezależna. Potrafiła wiele rzeczy i chciała zamieszkać sama w puszczy z dala od kogokolwiek. Tak też postąpiła. Zamieszkała w opuszczonej chacie w środku lasu. Podczas jednej ze swoich kąpieli w jeziorze, o mało się nie utopiła. Jej wybawcą okazał się Weles. Powiedział jej, że długo na nią czekał,  a ona jest jego żoną. Kobieta była wściekła. Absolutnie nie chciała się na to zgodzić, gdyż postanowiła sobie, że nigdy żaden mężczyzna jej nie spęta. Z czasem kobieta zaczęła się przyzwyczajać do jego towarzystwa. Dobrze było z kimś porozmawiać lub po prostu, pomilczeć. Czy Witkoria finalnie zmieniła zdanie o ślubie i mężczyznach? Co tak naprawdę zrozumiała? Czy była w końcu w pełni szczęśliwa?

Dziesiątym opowiadaniem, napisanym przez Panią Helenę Leblanc jest „Mrok czai się w świetle”. Tutaj przeczytamy o Annice, która jest z zawodu kwiaciarką. Podczas jednego ze swoich zleceń, poznaje mężczyznę imieniem Jasper... Z czasem ich relacja staje się coraz silniejsza. Niestety, zbyt zajęci sobą, nie dostrzegają tego, co czai się wokół nich. I jest naprawdę blisko... Co czai się pomiędzy Anniką a Jasperem? Czy będzie im dane wspólne szczęście? Jak potoczy się ich los? Kto będzie o tym decydował?

Jedenastym i zarazem ostatnim opowiadaniem jest "Krwawa przysługa" autorstwa Pani Grety Eden. Główną bohaterką jest Maria. Akcja tej historii natomiast rozgrywa się w kasynie. Kobieta znalazła się w tym miejscu nieprzypadkowo. Miala bowiem do wykonania konkretne zadanie. I postanowiła, że wykona je najlepiej jak się tylko da. Musiała być jednak niesamowicie ostrożna, gdyż jeden nieprzemyślany ruch mógł zniweczyć totalnie wszystko, co do tej pory udało jej się wypracować. Jako, że była w kasynie incognito, postanowiła grać, uwodzić i świetnie się bawić. Jak zakończyła się noc w tej krainie hazardu? Jaki cel faktycznie miała Maria? Czy udało się jej go zrealizować? Czy jej założenia zostały wykonane czy wzięły w przysłowiowy "łeb"?
Odpowiedzi na wszystkie zadane przeze mnie pytania, znajdziecie, gdy dokładnie wczytacie się w każde z opowiadań.

Jak można zauważyć, każde z nich jest całkowicie inne, a ja byłam ciekawa, co w nich znajdę i czym mnie zaskoczą.
Niektóre z nich, z wielką chęcią przeczytałabym jako odrębne powieści, bo naprawdę były interesujące. Zwłaszcza "Goethel", "Trzydzieści godzin" oraz "Mrok czai się w świetle". Mam nadzieję, że Autorzy zdecydują się na pociągnięcie tych wątków. Według mnie naprawdę mają potencjał na dalszy ciąg. Bardzo podobalo mi się też opowiadanie pt.:"Wiktoria Welesa". Tu jednak uważam, że dalszy ciąg nie jest potrzebny, gdyż zakończone zostało wręcz perfekcyjnie.

Choć jedne opowiadania podobały mi się bardziej, inne mniej, to wszystkie są dosyć ciekawe. Z racji tego, że każde z nich jest zupełnie inne, to po prostu ma to coś. Cieszę się, że mogłam poznać drugi tom Fantastyczej Gorącej Trzydziestki. I ponownie zapoznać się z tyloma nieznanymi mi dotąd pisarzami. To było interesujące doświadczenie i kolejna literacka przygoda! 📖😀

Podsumowując, jest to dobra pozycja dla kobiet, które lubią elementy romansu połączone z fantastyką. Jest lekka i niewymagająca. Idealnie nada się na chwilę oddechu i oderwania myśli od bieżących spraw. Bardzo się cieszę, że mogłam ją poznać. Tymczasem pięknie dziękuję Autorce Helena Leblanc za możliwość poznania tych opowieści i pamiątkową dedykację w egzemplarzu recenzenckim. Pozostaje mi jedynie polecić Wam tę książkę i czekać na Wasze wrażenia :) Polecam i przyznaję 7⭐️ /10 😀📖

Informacje dodatkowe o Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie:

Data wydania: 2025-10-29
Dodał/a opinię: Natalia Strągowska

Zobacz opinie o książce Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie

Kup książkę Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie