Okładka książki - Gwiazdka w ciemno

Gwiazdka w ciemno

Demony niepewności.

Strach o przyszłość.

Miliony myśli, a każda z nich czarniejsza.

A jeśli źle wychowała córki?

Chciała ustrzec je od własnych błędów, ale przecież każdy ma prawo do popełniania własnych.

I wtedy pojawia się ona.

Babcia, która wbija szpileczkę w ten damski świat 4 kobiet.

Prześwietla ich na wylot i odważnie mówi co myśli.

Choć mówić już nie może.

Jej słowa przewracają kostki domina.

Jedna po drugiej.

I zaczyna się zabawa 🙃

Jak bardzo wszystko musi zostać zniszczone, aby coś można było na tym zbudować?

4 kobiety.

Każda to inny żywioł.

Wszystkie chcą dobrze.

Mają inny charakter i swój własny pogląd na świat.

Czasami chciałyby inaczej, ale przecież mają siebie nawzajem i tak zostały nauczone.

A co jeśli poszłyby swoją drogą? Czy mają do tego prawo? Czy mają prawo budować swoje szczęście inaczej?

Ester za sprawą podszeptów swojej matki wkłada kij w mrowisko.

Kłamstwo. Malutkie. Maluteńkie. Z goła nic nie znaczące. Urasta do rangi gigantycznego nieporozumienia. W tym chaosie kłamstw na światło dzienne próbuje wydobyć się prawda.

Tylko ona strasznie boli. Uwiera i jest niewygodna.

Irmina Maria zabiera nas w grudniową, białą podróż do domu 3 sióstr i ich mamy. Relacja sióstr jest niesamowita. Pomimo dzielących ich różnic, charakteru i światopoglądu stoją za sobą murem. Nawet obrażone na siebie podadzą sobie dłoń w potrzebie.

W ich życiu, nagle zaczynają pojawiać się mężczyźni. A to za sprawą mamy, która postanawia naprawić swoje błędy. Dotąd wpajała córkom, że bez facetów ich życie będzie lepsze. W końcu mają siebie. I gdy nagle do ich zorganizowanego świata wkracza jeden za drugim męski samiec, a brak matki trochę doskwiera, zaburza to całą wypracowaną przez lata ideę i harmonię.

Intryga uknuta za plecami dziewcząt zapoczątkuje szereg niecodziennych zdarzeń. A że kłamstwo ma krótkie nogi, daleko nie ucieknie. I co wtedy, kiedy wszystko się wyda?

Emocje jakimi uraczyła mnie autorka są nie do podrobienia. Można śmiać się, płakać, kibicować, a nawet krzyczeć ze złości.

Jest uroczo, z jajem i w sam raz na grudniowy wieczór.

Irmina Maria to autorka, której towarzyszę od początku jej drogi pisarskiej. W jej książkach zawsze można odnaleźć cząstkę siebie. Bo to wcale nie jest tak, że książki dla młodzieży może czytać tylko młodzież. A ja posunę się nawet o krok dalej i powiem, że Gwiazdka w ciemno powinna zostać zekranizowana. Tyle treści ile Irmina zmieściła w tej książce, różnorakich emocji, relacji, trudnych tematów, traum z dzieciństwa, portretów psychologicznych bohaterów, że nie da się przejść obok tej historii obojętnie.

Anita, Ester, Mia, Diana i Lea czekają właśnie na Ciebie, aby zabrać Cię w podróż emocji, przygód i randek w ciemno💫

Informacje dodatkowe o Gwiazdka w ciemno:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-11-05
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
ISBN: 9788368592085
Dodał/a opinię: anatomiaemocji

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce Gwiazdka w ciemno

Kup książkę Gwiazdka w ciemno