Okładka książki - Gwiazdka w ciemno

Gwiazdka w ciemno

Patrząc na okładkę „Gwiazdki w ciemno” spodziewałam się lekkiej, świątecznej komedii romantycznej. W rzeczywistości książka okazała się opowieścią znacznie bardziej złożoną i momentami niewygodną emocjonalnie. Pod warstwą humoru, świątecznych dodatków i randek w grudniowej scenerii kryje się historia o rodzinnych błędach, nadopiekuńczości, strachu przed bliskością i konsekwencjach decyzji podejmowanych z dobrych intencji, ale bez zwrócenia uwagi na potrzeby innych.

Bardzo ciekawy jest pomysł na fabułę. Matka trzech córek postanawia naprawić swoje dawne wychowawcze decyzje, aranżując córkom randki w tajemnicy przed nimi. To rozwiązanie samo w sobie balansuje na granicy absurdu i naruszenia granic, i właśnie ten dysonans stanowi jeden z ciekawszych elementów książki. Autorka nie próbuje jednoznacznie usprawiedliwiać bohaterki, a jednocześnie trudno jest powstrzymać się od usprawiedliwiania jej decyzji. Jej działania wynikają bowiem z poczucia winy, strachu i żałoby, a nie z chłodnej kalkulacji. Dzięki temu historia nie jest czarno-biała.

Genialnie przedstawione są w powieści relacje między kobietami, a dokładniej między siostrami oraz między matką i córkami. Wątki romantyczne schodzą tu na dalszy plan i pełnią raczej funkcję katalizatora zmian niż celu samego w sobie. Każda z bohaterek mierzy się z innym emocjonalnym bagażem, a ich reakcje, chociaż momentami przesadzone lub naiwne, wynikają z jasno zarysowanych doświadczeń. Nie wszystkie dialogi brzmią w pełni naturalnie, zdarzają się też fragmenty zbyt lekkie jak na poruszaną tematykę, ale nie dominują one nad całością.

Tempo narracji jest spokojne, a świąteczna atmosfera jest tłem opowieści, ale jest obecna. To duży plus, Boże Narodzenie nie przykrywa problemów bohaterów, a nawet jeszcze bardziej je uwypukla. Powieść dotyka tematów straty, żałoby, emocjonalnych zaniedbań i trudności w budowaniu zdrowych relacji, nie popadając przy tym w patos ani moralizowanie. Jednocześnie nie jest to ciężka literatura, mimo poruszanych trudnych tematów. Jest raczej refleksyjna, chwilami ciepła, chwilami gorzka.

„Gwiazdka w ciemno” zaskakuje pomysłem, ale fabularnie już nie za bardzo, jest też momentami przewidywalna, jednak podobała mi się. Nadrabia szczerością emocji i koncentracją na więziach rodzinnych. To opowieść bardziej o próbie naprawienia relacji niż o romantycznej miłości. Warta uwagi, polecam 🎄

Informacje dodatkowe o Gwiazdka w ciemno:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-11-05
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
ISBN: 9788368592085
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce Gwiazdka w ciemno

Kup książkę Gwiazdka w ciemno