Okładka książki - Gwiazdka w ciemno

Gwiazdka w ciemno

Książka "Gwiazdka w ciemno" to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Historia ta osadzona jest w zimowo - świątecznym klimacie. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Mi zapoznanie się z losami trzech sióstr zajęło tak naprawdę jeden dzień i dużym zaciekawieniem śledziłam ich perypetie. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona i dobrze poprowadzona, natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w ciekawy, barwny i prawdziwy sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje wady i zalety, mają mniejsze bądź większe problemy, zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach podzielając podobne troski i dylematy. Na kartach powieści mogłam lepiej poznać trzy siostry Mię, Dianę i Leę oraz i i mamę Ester, która pod wpływem ostatnich słów swojej matki zapisanych w liście postanawia znaleźć córkom chłopaków i zainicjować im randki. Każda z dziewcząt zaskarbiła sobie moją sympatię. Różnią się od siebie, mają inne plany i marzenia, ale łączy je to, że każda z nich potrzebuje bliskości drugiego człowieka, zrozumienia oraz poczucia bezpieczeństwa. Z całych im kibicowałam, chciałam dla nich jak najlepiej i z przejęciem śledziłam jak siostry nawiązywały relacje z trzema młodymi mężczyznami wybranymi przez Ester oraz co z tego wszystkiego wyniknie. Były momenty pełne śmiechu, rozczarowań, strachu, wzruszeń, ale i szczęścia. Myślę, że każda z bohaterek z galimatiasu wyniosła cenne lekcje na przyszłość. Oczywiście ważną rolę w tej opowieści odgrywają postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia głównych bohaterek, dostarczając zarówno im samym jak i Czytelnikowi wielu emocji i wrażeń. To co niesamowicie mi się tutaj podobało to siostrzana relacja oraz ta łącząca Ester z córkami. Kobiety tak naprawdę w każdej chwili mogły na sobie liczyć, wspierały się, ale też nie szczędziły sobie uszczypliwości kiedy sytuacja tego wymagała. Oczywiście świąteczna atmosfera również jest ważnym elementem i myślę, że dodała wiele ciepła tej historii. Muszę też wspomnieć o czworonogach, które występują w tej powieści i są ważne dla jej fabuły. Autorka w swojej powieści porusza także wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o stracie bliskiej osoby, radzeniu sobie z żałobą, zawiedzionym zaufaniu, trudach tak naprawdę samotnego rodzicielstwa czy traumach z dzieciństwa. Autorka pokazuje, że ludzie pojawiający się w naszym życiu nie są dziełem przypadku, często nas czegoś uczą, a nawet zmieniają nasze przekonania czy nas samych. Miło spędziłam czas z tą książką i z chęcią w przyszłości ponownie sięgnę po książkę spod pióra autorki. Polecam!

Informacje dodatkowe o Gwiazdka w ciemno:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-11-05
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
ISBN: 9788368592085
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce Gwiazdka w ciemno

Kup książkę Gwiazdka w ciemno