Okładka książki - Ja, anielica

Ja, anielica

Tom 2 cyklu Wiktoria Biankowska
Inne wydania:

*współpraca reklamowa*

Drugi tom świetnej anielsko-diabelskiej serii, już sama okładka czaruje a wraz z tytułem powieść chce nas zabrać do nieba. Tylko że to niebo będzie tutaj specyficzne, bo kto to widział, żeby diabły do niego wchodziły? Tutaj możecie się spodziewać nie tylko takich anomalii, a autorka po raz kolejny we wspaniały sposób oddała tutaj moje ukochane demony i anioły, które tak bardzo różnią się od tych biblijnych. Fantastyka pomieszana z komedią, romansem i młodzieżówką, które jest pani wyszło rewelacyjnie.

Wiktoria wróciła do swojej ziemskiej codzienności, nie pamiętając swojego życia piekielnego. Jednak ta niepamięć nie trwa długo, zjada jabłko podarowane jej przez nieznajomego, przez co przypomina sobie wszytko oraz dokonuje przełomowego dla siebie odkrycia. Druga połówkę jabłka zjada też niczego nieświadomy Piotrek, który po raz kolejny zostaje wplątany w rozgrywki pomiędzy niebem i piekłem. Wiktora zaś ponownie stoi w centrum całego zamieszania, jej diabelscy znajomi mają wobec niej ambitne plany, a ona jak to ona, raz za razem jest coraz bardziej zagubiona, choć jej diabelska natura daje o sobie coraz bardziej wyraźnie znać.

Coraz bardziej lubię tą serię, już lata temu wiedziałam, że to coś dla mnie, dlatego mega się cieszę, że jest wznowienie, a ja mogę tą historię systematycznie poznawać. Wiele się naczytałam, że tutaj pojawia się klątwa drugiego tomu, ale ja mam całkowicie inne zdanie. Owszem fabuła się zmieniła, stała się bardziej stateczna, choć tych elementów komediowych wciąż jest sporo i salwy śmiechu wciąż mogą występować. Zmieniło się też oczywiście miejsce akcji, które przenosi się na niebiosa, choć i piekło jak i ziemia też są obecne. Fabuła płynna, raz nabiera tempa żeby za chwilę zwolnić, dzieje się dużo, i nawet pomimo tego że diabły chcą zostać aniołami to od umów, paktów i oszustw się tutaj roi, natury te czorty nie oszukają.

Książka jest lekką historią, z mocnymi akcentami młodzieżówki, ale też i skomplikowaną relacją romantyczną opartą trochę na trójkącie miłosnym, gdzie szanse nie są równe. Co ważne pojawiają się tutaj niemal wszystkie elementy, które są przeze mnie wymagane w fantastyce, począwszy od złożonych (tutaj zdrowo pokręconych) bohaterów, poprzez ciekawą i intensywną fabułę, widmo końca świata, aż po konkretnego złola, który ma swój szalony plan. To wszystko składa się na wciągającą, zakręconą, pełną humoru i zwrotów akcji opowieść, która czyta się sama, i której ja tak naprawdę nie chciałam kończyć. Co prawda wiem, ze bezie ciąg dalszy, ale muszę na niego poczekać a to już wystarczająco ciężka kara.

Książka była świetna, doskonale się przy niej bawiłam, czytała się migiem, a ja czułam że płynę wraz z fabułą, a to moje ulubione uczucie. Co prawda główna bohaterka może nieco irytować swoją naiwnością czy zagubieniem, a niektóre elementy były bardzo przewidywalne, to jednak według mnie nie wpływa to znacząco na odczucia przy lekturze. Mi się podobało, to książka całkowicie w moim guście, dlatego dodaję do ulubionych, i szczerze zachęcam do czytania.

Informacje dodatkowe o Ja, anielica:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-09-10
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: fantastyka YA

Zobacz opinie o książce Ja, anielica

Kup książkę Ja, anielica

Druga szansa
Katarzyna Berenika Miszczuk0
Okładka ksiązki - Druga szansa

Autorka bestsellerowych powieści Wilk i Wilczyca oraz cyklu Ja, Diablica, Ja, Anielica, Ja, Potępiona powraca w nowej nieznanej odsłonie! Julia budzi...

Ja, potępiona
Katarzyna Berenika Miszczuk0
Okładka ksiązki - Ja, potępiona

Wiktoria Biankowska, była diablica i niedoszła anielica po raz trzeci wpada w kłopoty. Przypadkowo trafia do Tartaru, tuż po ujrzeniu białego krzyżyka...