Okładka książki - Jak rozmawiać z dziećmi o jedzeniu. Nowe podejście do rozwiązywania problemów związanych z jedzeniem, grymaszeniem i zaburzeniami odżywiania u dzieci w wieku 0 do 16 lat

„Jak rozmawiać z dziećmi o jedzeniu” autorstwa Anna Colton to niezwykle ważny i potrzebny poradnik psychologiczny, który porusza temat często bagatelizowany, a jednocześnie mający ogromny wpływ na całe życie dziecka. To książka z gatunku literatury psychologiczno-poradnikowej, ale napisana w sposób bardzo przystępny, ciepły i przede wszystkim pełen zrozumienia.

To nie jest suchy zbiór zasad o tym, co dziecko powinno jeść. To raczej opowieść o relacji – o tym, jak poprzez codzienne słowa, gesty i sytuacje budujemy (albo nieświadomie niszczymy) podejście dziecka do jedzenia, ciała i samego siebie. Autorka prowadzi czytelnika przez kolejne etapy rozwoju dziecka – od pierwszych chwil aż po okres dojrzewania – pokazując, jak zmieniają się potrzeby, emocje i wyzwania związane z jedzeniem. I robi to w sposób bardzo spokojny, bez oceniania, bez wywoływania poczucia winy.

Emocje w tej książce są wyjątkowo delikatne, ale jednocześnie bardzo poruszające. Pojawia się refleksja, czasem lekkie ukłucie, gdy uświadamiamy sobie, jak wiele naszych słów mogło mieć znaczenie, którego wcześniej nie dostrzegaliśmy. Jest też ogromne poczucie ulgi – bo autorka nie mówi „robisz źle”, tylko „możesz inaczej”. Podczas czytania towarzyszy spokój, ale też rosnąca świadomość i chęć zmiany.

Czytelnik bardzo często zatrzymuje się na chwilę, analizuje własne doświadczenia, przypomina sobie sytuacje z domu czy dzieciństwa. To książka, która nie tylko uczy, ale też otwiera oczy i daje przestrzeń do przemyśleń. Nie przytłacza – raczej prowadzi za rękę i pokazuje nowe możliwości.

To pozycja szczególnie dla rodziców, opiekunów, ale też dla osób pracujących z dziećmi – nauczycieli, psychologów czy dietetyków. Warto po nią sięgnąć w momentach, gdy pojawiają się trudności przy jedzeniu, grymaszenie, napięcia przy wspólnych posiłkach, ale też profilaktycznie – zanim problem się pojawi. Może być ogromnym wsparciem dla tych, którzy chcą wychować dziecko w zdrowej relacji z jedzeniem, bez presji, lęku i wstydu.

To książka, która może pomóc także dorosłym – bo pokazuje, skąd biorą się nasze własne schematy i przekonania związane z jedzeniem. I daje nadzieję, że można je zmienić.

To jedna z tych lektur, które zostają z czytelnikiem na długo – nie przez dramatyzm, ale przez swoją prawdziwość i znaczenie. Pokazuje, że zmiana zaczyna się od słów, które wydają się niewinne, a mogą mieć ogromną moc.

Informacje dodatkowe o Jak rozmawiać z dziećmi o jedzeniu. Nowe podejście do rozwiązywania problemów związanych z jedzeniem, grymaszeniem i zaburzeniami odżywiania u dzieci w wieku 0 do 16 lat:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: How to Talk to Children About Food
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty Psychologia popularna Psychologia dziecięca i rozwojowa

Zobacz opinie o książce Jak rozmawiać z dziećmi o jedzeniu. Nowe podejście do rozwiązywania problemów związanych z jedzeniem, grymaszeniem i zaburzeniami odżywiania u dzieci w wieku 0 do 16 lat

Kup książkę Jak rozmawiać z dziećmi o jedzeniu. Nowe podejście do rozwiązywania problemów związanych z jedzeniem, grymaszeniem i zaburzeniami odżywiania u dzieci w wieku 0 do 16 lat