Okładka książki - Kasandra w ruinach

Kasandra w ruinach

Tom 1 cyklu Kasandra w ruinach

Magda Knedler to autorka po której książki o tematyce wojennej sięgam z ogromną przyjemnością.
Autorka potrafi stworzyć piękne i emocjonujące powieści na kanwie prawdziwych wydarzeń.
W swojej najnowszej serii "Kasandra w ruinach" zabrała mnie w niezwykłą podróż do starej Warszawy. Akcja prowadzona jest dwutorowo dzięki czemu dokładnie poznajemy bohaterów oraz ich życie.
Popowstaniowa Warszawa nie napawa optymizmem. Wśród zniszczeń, ruin i wszędobylskich Niemców Staszek próbuje odnaleźć Kasandrę.
Ocalali cywile mówią mu o kobiecie prowadzącą niewidomego ojca i zmierzajqcych do biblioteki. Trzymając się nadziei podąża ich śladem, a jednocześnie ratuje wraz z innymi Polakami najcenniejsze zabytki piśmiennictwa.

"Kasandra w ruinach" jest powieścią po części opartą na faktach, a są nimi fragmenty związane z ratowaniem polskich zbiorów bibliotecznych.
Bardzo lubię tego rodzaju powieści pisane przez autorkę, ponieważ zawsze robi to ze smakiem i należytym szacunkiem co do osób, których historię chce ożywić w swoich powieściach.
Z ogromną ciekawością czekałam na kolejne spotkanie z bohaterami, którzy skradły moje serce.

Informacje dodatkowe o Kasandra w ruinach :

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-04-22
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Klasyka prozy literackiej

Zobacz opinie o książce Kasandra w ruinach

Kup książkę Kasandra w ruinach

Pani Labiryntu
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Pani Labiryntu

Tam gdzie inni tracili rozum, ona odnalazła swoją drogę Starożytna Kreta. Rządy na wyspie sprawuje okrutny Minos, oddający cześć olimpijskim bogom. Choć...

Ocean odrzuconych. Klątwa wiecznego tułacza
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Ocean odrzuconych. Klątwa wiecznego tułacza

Kończy się pierwsza wojna światowa, wraz z nią dobiega końca epoka monarchii Habsburgów, ale mieszkańcy Wiednia pozostają pełni nadziei na lepsze...