Okładka książki - Opowieść wigilijna, czyli kolęda prozą

Opowieść wigilijna, czyli kolęda prozą

Tom 1 cyklu Opowieści wigilijne
Inne wydania:

Każdego roku ktoś na świecie, w tym szczególnym czasie, w okresie Bożego Narodzenia, sięga po "Opowieść wigilijną" Charlesa Dickensa.

Ta nowela napisana w ciągu kilku tygodni, jest jedną z najwybitniejszych historii bożonarodzeniowych, którą poznają kolejne pokolenia i której uniwersalne przesłania wciąż są aktualne.

Po raz pierwszy opublikowana 17 grudnia 1843 roku, jest dziś tak samo popularna jak ponad 180 lat temu. Pierwszy nakład rozszedł się w ciągu trzech dni.

Dickens przez całe życie był zaangażowany w działalność charytatywną i sprawy społeczne. Motywacją do napisania "Opowieści wigilijnej" było uczestnictwo autora w zbiórce dobroczynnej na rzecz najbiedniejszych mieszkańców przemysłowego Manchesteru. Mierziła go społeczna niesprawiedliwość i ubogie dzieci, które często schodziły na drogę przestępczą, aby przetrwać.

Akcja "Opowieści wigilijnej" rozgrywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Ebenezer Scrooge to człowiek zrzędliwy, samolubny i skąpy. Nienawidzi Bożego Narodzenia i twierdzi, że biedni i bezdomni powinni trafić do domów pracy lub więzienia.

Pewnej mroźnej zimy nawiedzają go trzy świąteczne duchy, które pokazują mu wydarzenia z przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. To doświadczenie bezpowrotnie zmienia zimnego skąpca, a czytelnika zostawia z głębszą refleksją.

Ponadczasowa historia. Klasyka w najlepszym wydaniu.

Ja w tym roku wybrałam 0Opowieść przepiękne wydaną przez Wydawnictwo Literackie @wydawnictwoliterackie, w znakomitym tłumaczeniu Jacka Dehnela

i zachwycającymi ilustracjami Lisy Aisato

Dodatkowym atutem są przypisy, które znajdują się na końcu książki, a z którymi warto się zapoznać, bo przybliżają czasy i miejsce, w którym żył i pisał Charles Dickens.

Kto jeszcze nie zna historii Ebenezera Scrooge'a? Gorąco zachęcam do lektury.

Informacje dodatkowe o Opowieść wigilijna, czyli kolęda prozą:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2023-11-08
Kategoria: Opowiadania
ISBN: 9788308081983
Tytuł oryginału: A Christmas Carol
Dodał/a opinię: Katarzyna Nowicka

Tagi: Dzieci od ok. 10 lat

Zobacz opinie o książce Opowieść wigilijna, czyli kolęda prozą

Kup książkę Opowieść wigilijna, czyli kolęda prozą

David Copperfield Personal History
Charles Dickens0
Okładka ksiązki - David Copperfield  Personal History

lsquo.Whether I shall turn out to be the hero of my own life, or whether that station will be held by anybody else, these pages must showrsquo. David Copperfield...

Charles Dickens Family History 5 vols
Charles DIckens0
Okładka ksiązki - Charles Dickens Family History 5 vols

Essential for students, researchers and fans, this unique set brings together a wide range of hard-to-find writings by relatives and friends of Charles...