Okładka książki - Kuchennymi drzwiami. Innym razem patronujemy

Kuchennymi drzwiami. Innym razem

Tom 3 cyklu Kuchennymi drzwiami

Poznałaś światło, ale nie znasz cienia
Katarzyna Majcher napisała cudowną sagę rodzinną pod wspólną nazwą "Kuchennymi drzwiami".
Rodzinne tajemnice, wielkie namiętności i zakazana miłość, a w tle XIX wieczny Kraków. Nie tylko ten piękny z wytwornymi damami, ale i ten biedny, gdzie toczy się walka o każdy dzień.
Pierwszy tom wprowadził nas w świat Zosi, służącego Marcela oraz Floriana. To testament miał połączyć ich losy.
Tom drugi przenosi nas dwadzieścia lat później. Dziedziczka testamentu Teodora Lutoborskiego ma już prawie dorosłe dzieci, które nie oszczędzają jej problemów.
Do tego tajemnica, którą Zosia w sobie nosi czy ujrzy światło dzienne.
Naszym bohaterom przyjdzie zmierzyć się z wojną, ale i problemami dnia codziennego, obłudą i kłamstwami.
Tom trzeci to obraz po I wojnie, gdzie rodzina Zofii rozproszyła się do świecie. Poznajemy losy kolejnego pokolenia, ich problemy, miłości, tajemnice, a wszystko to krzyżuje się z nadejściem kolejnej wojny.

Autorka stworzyła świetną historię. Weszła na salony kuchennymi drzwiami i skradła moje serce.
To co bardzo mi się podobało to, czas trwania fabuły, która nie skupia się na małym wycinku czasowych, ale autorka prowadzi ją przez długie lata oraz kilka pokoleń.
Powieść jest napisana cudownym językiem, czuć lekkość i świeżość.
Autorka niemal namacalne przenosi nas do starego Krakowa oraz Korczyc, prowadzi po uliczkach, oczami wyobraźni widzimy miejsca przez nią opisane, tamtejszych ludzi, gwar i przepych. Świetnie napisana saga, ktora serwuje nam istny rollercoster zdarzeń, gdzie bohaterowie dorastają na naszych oczach, a nowe pokolenie tworzy własną historię.
Jeśli lubicie sagi rodzinę osadzone właśnie w takich realiach będziecie usatysfakcjonowani.
Wspaniały trylogia.

Informacje dodatkowe o Kuchennymi drzwiami. Innym razem:

Wydawnictwo: Słowne
Data wydania: 2022-06-15
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Zobacz opinie o książce Kuchennymi drzwiami. Innym razem

Kup książkę Kuchennymi drzwiami. Innym razem

Idę do zerówki!
Katarzyna Majgier0
Okładka ksiązki - Idę do zerówki!

W szkole jest mnóstwo atrakcji, których nie ma w domu: boisko do biegania, wielkie mapy na ścianach oraz tablice, po których można...

Duch z Niewiadomic
Katarzyna Majgier0
Okładka ksiązki - Duch z Niewiadomic

Dwunastoletnia Magda nie pasuje do reszty swojej rodziny. Nie lubi — jak matka— malowania paznokci oraz zapachu lakieru do włosów. Nie...