Okładka książki - Lekcje wybaczania

Lekcje wybaczania

Szukam fanów romansów sportowych, podnieście ręce i podajcie mi tytuły waszych ulubionych książek ze sportem w tle. Romans sportowy nie jest u mnie oczywistym wyborem, jedna raz na jakiś czas lubię sięgnąć po taką książkę. Lekką, przyjemną i inną od tych, które czytam. Nigdy nie odmawiam powrotom do ulubionych uniwersytetów, a gdy w tym powrocie dostaję hardą dziennikarkę i poturbowanego przez sławę piłkarza, jestem najzwyczajniej w świecie zachwycona. W Hall Beck już byłam i mimo kilku uwag, jakie miałam do “Lekcji udawania”, bawiłam się dość dobrze przy niej, więc z przyjemnością sięgnęłam po kolejny tom, który skupia się na historii Pauli Castillo i Henry’ego Pressley. Dzięki Henry’emu mamy tu sportowy vibe i emocjonalny mrok, który zawsze mnie przyciąga w historiach o drugich szansach. Do tego jest tu motyw „second chance romance”, któremu nigdy nie odmawiam. Po takie książki od Seliny Mae aż chce się sięgać i z przyjemnością od razu sprawdziłabym, co słychać u innych bohaterów z Hall Beck. Kto wie, może autorka ma jeszcze coś w rękawie i niedługo usłyszymy o trzecim tomie.

Historia rozpoczyna się od poznania Pauli Castillo, dziewczyny, która po roku spędzonym na „dziennikarskiej ławce rezerwowych” desperacko chce odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Okazja na powrót na “boisko dziennikarskie” w końcu staje przed nią, jednak nie jest tak łatwo i prosto jak myślała, ponieważ okazuje się, że obiektem jej działań dziennikarskich jest nie kto inny jak Henry Pressley, jej były chłopak. Paula jest pewna, że zachowa pełen profesjonalizm, że nie da się porwać wspomnieniom i nieodpartemu urokowi jej byłego, jednak nie jest sama w tej grze. Henry gra nieczysto, w końcu boisko to jego drugi dom.

Niekiedy uderza nas tu intensywność młodzieńczych błędów, ale to tylko dodaje historii autentyczności. Mamy sport, wielkie ambicje i faceta, który mimo statusu gwiazdy MLS, wciąż jest niewolnikiem uczucia do Pauli. Ich wątek romantyczny to gra pozorów i profesjonalizmu, pod którymi kipi tłumione pożądanie i przyciąganie, któremu nie da się oprzeć. Relacja tej dwójki tworzy bardzo dynamiczną i niekiedy bardzo namiętną mieszankę, która sprawia, że przez tę książkę po prostu się płynie. Tak jak w poprzednim tomie, tu też mam problem z wulgaryzmami. Czy są potrzebne? Zdecydowanie nie. Jednak chyba będę po prostu je kojarzyć z tą autorką. W “Lekcjach udawania” były to soczyste ku*wy, a w “Lekcjach wybaczania” jest rzucane co do *uja.

Dziękuję wydawnictwu You And Ya za możliwość poznania tej historii.

Informacje dodatkowe o Lekcje wybaczania:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-11-26
Tytuł oryginału: Lessons In Forgiving
Dodał/a opinię: NataliaDrazek88

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Lekcje wybaczania

Kup książkę Lekcje wybaczania

Lekcje udawania
Selina Mae0
Okładka ksiązki - Lekcje udawania

To miał być układ bez uczuć. A teraz serce bije niezgodnie z planem. Athalia Pressley zrobi wszystko, by odzyskać więź z bratem bliźniakiem. Po śmierci...