Recenzja
„Małe wielkie skandale”
Autor: Jennifer Lynn Barnes
Wydawnictwo: Must Read
"Już widziałam pęknięcie na barierze, którą postawiła miedzy swoimi emocjami a resztą świata, ale nie byłam pewna co się stanie, kiedy ta bariera się rozpadnie."
„Małe wielkie skandale” to druga część historii o Sawyer Taft, która udowadnia, że Jennifer Lynn Barnes potrafi utrzymać czytelnika w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Jeśli pierwszy tom wprowadzał nas w świat luksusowych bali, perfekcyjnych rodzin i sekretów skrywanych za fasadą bogactwa, to w drugim tomie wszystko nabiera jeszcze większej intensywności, a pozory okazują się jedynie wierzchołkiem góry lodowej.
Sawyer, po odkryciu tożsamości swojego ojca, trafia w sam środek gry, w której każdy ruch może zmienić wszystko. Wejście do tajemniczego stowarzyszenia Białych Rękawiczek otwiera przed bohaterką drzwi do świata pełnego intryg, rywalizacji i rodzinnych sekretów. To miejsce, w którym pozornie niewinne gesty, plotki czy drobne decyzje mogą przerodzić się w prawdziwe skandale, a każde nowe odkrycie zmienia spojrzenie na bohaterów i ich relacje.
Największą siłą powieści są postacie, które są nie tylko dobrze skonstruowane, ale także pełne życia, emocji i sprzeczności. Sawyer to bohaterka inteligentna, odważna i niezależna, której determinacja i wrażliwość sprawiają, że czytelnik od pierwszej strony zaczyna jej kibicować. Lily, perfekcyjna na pozór, stopniowo ujawnia swoją ludzką stronę, zmagając się z emocjami, których nie potrafi kontrolować. Sadie-Grace wnosi lekkość, humor i spontaniczność, często balansując między radością a kłopotami, a Campbell, mimo że mniej eksponowana, błyszczy ciętym językiem i charakterystyczną osobowością.
Relacje między bohaterkami są niezwykle naturalne, pełne wsparcia, napięcia i autentycznych emocji. To właśnie dynamika tej grupy sprawia, że historia staje się tak wciągająca. Autorka doskonale pokazuje, jak przyjaźń i lojalność mogą być jednocześnie źródłem siły i wyzwań, zwłaszcza w świecie, w którym kłamstwa i niedopowiedzenia są na porządku dziennym.
Fabuła w „Małych wielkich skandalach” jest dynamiczna i pełna zwrotów akcji. Autorka mistrzowsko przeplata wydarzenia teraźniejsze z retrospekcjami, stopniowo odkrywając kolejne sekrety przeszłości i łącząc je z teraźniejszością. Tajemnice rodzinne, skandale i intrygi splatają się w misterną układankę, w której każda nowa informacja może zmienić interpretację wcześniejszych wydarzeń.
Wejście Sawyer do Białych Rękawiczek to punkt kulminacyjny, który dodatkowo komplikuje fabułę. To stowarzyszenie, pełne niejasnych zasad i ukrytych powiązań, staje się areną emocjonalnych i psychologicznych gier, w których nic nie jest oczywiste. Każdy ruch, każde słowo i każdy sekret mogą mieć daleko idące konsekwencje, co sprawia, że napięcie rośnie z każdą stroną.
Barnes umiejętnie balansuje między lekkim, młodzieżowym stylem a mrocznymi elementami thrillera i dramatu rodzinnego. Luksusowe rezydencje, bale i perfekcyjna powierzchowność kontrastują z mrocznymi sekretami bohaterów, zdradami i nieoczekiwanymi zwrotami fabularnymi. To połączenie elegancji i napięcia tworzy niepowtarzalną atmosferę, która wciąga od pierwszych stron i nie pozwala odłożyć książki.
Styl autorki jest lekki, dynamiczny, a jednocześnie pełen drobnych szczegółów, które budują napięcie i psychologię postaci. Barnes zna swoje tempo, momenty zwolnienia służą rozwinięciu charakterów i pogłębieniu emocji, a szybkie zwroty akcji wprowadzają czytelnika w wir wydarzeń. Konstrukcja książki, z krótkimi rozdziałami i zmianami perspektywy, sprawia, że każda nowa informacja układa się w większą układankę, wymagając od czytelnika aktywnego śledzenia fabuły.
Autorka doskonale bawi się gatunkami, w tej książce znajdziemy elementy thrillera, kryminału, dramatu i powieści młodzieżowej, a wszystko to tworzy spójną i wciągającą całość. Plot twist goni plot twist, a napięcie rośnie stopniowo, aż do finału, który zaskakuje i daje poczucie satysfakcji.
„Małe wielkie skandale” to opowieść o przyjaźni, lojalności, konsekwencjach wyborów i skomplikowanych relacjach rodzinnych. To historia, w której każdy sekret, każdy gest i każde słowo mogą wywołać falę zdarzeń zmieniającą życie bohaterów. Sawyer, Lily, Sadie-Grace i Campbell tworzą zgraną, autentyczną grupę, której losy czyta się z zapartym tchem.
To powieść dla tych, którzy cenią inteligentną, wciągającą fabułę, bohaterów pełnych sprzeczności i napięcie, które nie daje oddechu. Jeśli lubicie historie w stylu The Inheritance Games, Pretty Little Liars czy Gossip Girl, pełne rodzinnych sekretów, intryg i zaskakujących zwrotów akcji, „Małe wielkie skandale” będą lekturą idealną.
Drugi tom serii Jennifer Lynn Barnes to wciągająca, wielowymiarowa i pełna emocji powieść, która łączy elegancję wyższych sfer z mrocznymi tajemnicami, inteligentne dialogi z nieoczekiwanymi zwrotami fabuły, a bohaterów, którym chce się kibicować, z intrygą, która wciąga bez reszty. To książka, od której trudno się oderwać, i historia, która pozostaje w pamięci długo po przeczytaniu.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: Deadly Little Scandals
Mirela Marcinek
Ostatni gambit to trzeci tom cyklu młodzieżowego The Inheritance Games. Avery Kylie Grambs jakiś czas temu odziedziczyła ogromny majątek po zmarłym miliarderze...
Drugi tom bestsellerowej trylogii jest równie ekscytujący jak pierwszy, tajemnica goni tajemnicę, a fabuła się zagęszcza.Na Avery Grambs na każdym kroku...