Okładka książki - Margo ma kłopoty

Margo ma kłopoty

„Margo ma kłopoty” to książka, która na pierwszy plan wysuwa historię młodej dziewczyny zarabiającej na On.lyFa.ns, ale w rzeczywistości opowiada o czymś znacznie głębszym i bardziej złożonym. Mówi o wstydzie, pieniądzach, a raczej ich braku i potrzebie bycia traktowaną poważnie. To książka o dojrzewaniu w sytuacji, w której nie ma czasu na młodość.

Margo ma dziewiętnaście lat, kiedy wikła się w relację ze swoim żonatym wykładowcą i zachodzi w ciążę. Decyduje się urodzić dziecko, mimo że niemal wszyscy sugerują jej inne rozwiązanie. To decyzja, za którą musi zapłacić. I ta cena jest wysoka. Najbardziej uderza to, jak szybko grunt usuwa się Margo spod nóg. Jej matka dystansuje się od problemu. Ojciec dziecka znika. Współlokatorki nie chcą mieszkać z niemowlęciem. Z pracą też jest krucho. Po prostu koszmar. W tej historii jest twarda rzeczywistość, jest czynsz, są rachunki i nikogo do pomocy przy opiece nad dzieckiem. Autorka nie rozmywa tych konkretów. Pokazuje, że moralność nie reguluje zobowiązań finansowych. Można być dobrym człowiekiem, a mimo to nie mieć za co żyć.

Decyzja o założeniu konta na On.lyFa.ns jest konsekwencją podjętych decyzji. Margo desperacko potrzebuje pieniędzy i zaczyna traktować własny wizerunek jak zasób. To, co jest szczególnie mocne, to zderzenie internetowego sukcesu z codziennością. Popularność nie rozwiązuje problemów dziewczyny. Nie chroni jej przed oceną. Nie daje automatycznie szacunku. Wręcz przeciwnie, często prowokuje pogardę. Margo doświadcza tego boleśnie. Jest postrzegana przez pryzmat jednej decyzji, jakby przestała być kimkolwiek innym. Bardzo ważna jest relacja dziewczyny z ojcem, byłym wrestlerem. Ojciec bywa egoistyczny, nieobecny, momentami niedojrzały, ale daje jej jedną cenną rzecz, świadomość, że jeśli nie przejmie kontroli nad własną historią, ktoś zrobi to za nią. W ich relacji są napięcie i niedopowiedzenia, ale jest też autentyczna potrzeba bliskości. To jeden z bardziej złożonych elementów tej powieści, tym bardziej, że ojciec nie był i nie jest stale obecny w życiu dziewczyny.

Thorpe pisze ostrym, dynamicznym, często ironicznym stylem. Humor pojawia się w najmniej oczekiwanych momentach i działa jak wentyl bezpieczeństwa. Dzięki temu opowieść nie tonie w ciężarze tematów, które porusza, takich jak samotne macierzyństwo, relacje oparte na nierównościach, uzależnienia, sprzedaż własnego ciała, zawodność systemu wsparcia. Nie ma tu moralizowania. Są sytuacje, które same w sobie zmuszają do zajęcia stanowiska. Margo jest napiętnowana, jako młoda matka, jako dziewczyna z kontem er0tycznym, jako ta, która sama jest sobie winna. Tymczasem mężczyzna, który miał nad nią przewagę wieku , doświadczenia i pozycji, znika z pola widzenia. Ta dysproporcja nie jest w książce wygłaszana wprost jako teza, ale wybrzmiewa z każdej kolejnej konsekwencji, z którą mierzy się bohaterka. To jeden z tych elementów, które budzą realną złość.

Jednocześnie Margo nie jest idealizowana. Bywa impulsywna, bywa chaotyczna, czasem podejmuje decyzje na granicy ryzyka. Ona uczy się w biegu, macierzyństwa, odpowiedzialności, granic. Nie ma luksusu popełniania błędów bez konsekwencji. Każda pomyłka odbija się na niej i na dziecku. Powieść wywołała we mnie mieszane emocje. Z jednej strony czułam podziw dla determinacji Margo i jej uporu, by nie oddać nikomu prawa do decydowania o jej życiu. Z drugiej dyskomfort. Bo to historia o świecie, w którym młoda kobieta musi wystawić się na ocenę i uprzedzenia, żeby móc zapewnić dziecku podstawowe bezpieczeństwo. Doceniam też to, że powieść nie daje jednoznacznych odpowiedzi. Nie rozstrzyga, czy każda decyzja Margo była słuszna. Nie próbuje jej wybielać ani potępiać. Zostawia nas z pytaniem: co zrobiłybyśmy na jej miejscu? I czy naprawdę mamy prawo ją oceniać?

„Margo ma kłopoty” to aktualna i niewygodna opowieść. Momentami budzi sprzeciw, czasem irytację, chwilami szczery podziw. Pokazuje, jak cienka bywa granica między stabilnością a chaosem. To opowieść o przetrwaniu, o wstydzie narzucanym z zewnątrz, o dojrzewaniu w przyspieszonym tempie i o próbie odzyskania kontroli nad własnym życiem. Margo jest młodą kobietą, która w bardzo niesprzyjających warunkach próbuje stworzyć dla siebie i dziecka przestrzeń do życia. I właśnie ta walka, nieefektowna, często brudna, ale konsekwentna stanowi o sile tej powieści. Ta książka nie spodoba się każdemu. Jest jednak na tyle uczciwa w swoim przekazie, że trudno ją zlekceważyć. Mnie się podobała i oczywiście polecam 💙

Informacje dodatkowe o Margo ma kłopoty:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-02-11
ISBN: 9788368242003
Tytuł oryginału: Margos Got Money Troubles
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans

Zobacz opinie o książce Margo ma kłopoty

Kup książkę Margo ma kłopoty

Opad