Z Moniką poznałam się jakiś czas temu. Wspólnie recenzujemy i patronujemy książkom. Tym razem jednak poznałam Monię od innej strony, jako autora. Powiem Wam, że mnie zaskoczyła tym co stworzyła, bo jest to cudowna historia, która ma tylko jedną wadę, jest piekielnie krótka!
Lilly jest młodą kobietą, którą życie boleśnie doświadczyło. Otóż w wyniku zdrady jej chłopaka, rozpada się ich związek. Lilly chce uciec i zaszyć się w domu rodzinnym, by wyleczyć zranione serce. Pech, a może szczęście, chce że mama dziewczyny ulega niewielkiemu wypadkowi, w wyniku którego wymaga opieki. Lilly przyjeżdża niemal natychmiast do rodziców do Edynburga. Ma nadzieję, że uda jej się pozbierać zranione serce.
Do Edynburga wraca James, który uczy się żyć bez ukochanej żony. Otwiera kawiarnię, spełniając marzenie swojej zmarłej żony, próbuje także zastąpić mamę swojej małej córeczce.
Kiedy Lilly wraca, niemal od razu idzie spotkać się z Jamesem, swoim przyjacielem z dzieciństwa. Od początku w trakcie ich spotkań świat się zatrzymuje. Czują, że są na właściwym miejscu. Jednak pamięć o zmarłej żonie nie pozwala Jamesowi zrobić kolejnego kroku w przyszłość.
Co wygra miłość do zmarłej żony czy może odzyskane uczucia do Lilly?
To było cudowne opowiadanie. Szkoda że to było takie krótkie! Z przyjemnością przeczytałabym dalsze losy Lilly, Jamesa i małej Emmy w pełnometrażowej powieści.
Lilly przeżyła zawód miłosny, zdradę, którą trudno wybaczyć. Kiedy staje na jej drodze James, postanowienie, że kończy z facetami, nie ma racji bytu. Ich do siebie ciągnie. Lilly jest gotowa zaryzykować, chce być tylko kochana, ale tak szczerze i naprawdę.
Natomiast James to wdowiec, który zastępując córce matkę, uczy się żyć na nowo. Jego także zaskoczyły uczucia, jakie wywołała w nim Lilly. Nie spodziewał się, że tak szybko jego serce zabije do innej kobiety. Miota się między tym co czuje, a miłością do swojej zmarłej żony.
W tym wszystkim jest jeszcze malutka istotka, która nigdy nie poznała czym jest miłość mamy. Ma tylko kochającego tatę, który zrobi dla niej wszystko. Emma jest jak malutki promyczek w tej historii. Kiedy o niej czytałam usta same rozciągały się w uśmiechu.
Przed Lilly i Jamesem trudne decyzje. Jeżeli jesteście ciekawi co zdecydowali, zapraszam do lektury.
,, Miłość pod jemiołą" to ciepła historia o miłości, która nigdy nie rdzewieje. Pokazuje, że mimo trudności w życiu, mamy szansę na szczęście, na miłość, która przychodzi zazwyczaj w nieoczekiwanym momencie.
Polecam
Wydawnictwo: selfpublishing