Okładka książki - Miłosny układ

Miłosny układ

Recenzja

„Miłosny układ”

AUTOR: ZIBI THE BEARDED

„– Jestem przekonany, że damy radę, jeśli będziemy działać razem. Może ten układ nie jest idealny, ale jeśli oboje będziemy trzymać się planu, może uda się coś z tego wyciągnąć. Zresztą… – dodał, a na jego twarzy pojawił się delikatny, ledwo zauważalny uśmiech – czasem sytuacje, które wydają się beznadziejne, mogą nas zaprowadzić tam, gdzie nigdy się nie spodziewaliśmy. Kto wie?”

„Miłosny Układ” fikcja, która staje się prawdą. Romans, który nie pyta o zgodę, tylko wkracza do serca z butami.

Czasem w życiu przychodzi taki moment, że wszystko, co dotąd wydawało się pewne, zaczyna się chwiać. Jakby ktoś nagle przestawił drogowskazy, zostawiając nas na skrzyżowaniu emocji, decyzji i skrywanych pragnień. Właśnie na takim emocjonalnym rozdrożu staje bohaterka Miłosnego układu, współczesnej powieści romantycznej, która hipnotyzuje od pierwszych stron. W chaosie, na pograniczu pecha, obowiązku i niechcianej bliskości, rodzi się historia So-you i Tea-hyunga – dwójki ludzi, których miało nigdy nie połączyć nic… a połączyło wszystko.

Zabawna, pełna emocji i zaskakujących wydarzeń historia, która przenosi nas do Korei i ukazuje nie tylko miłość, ale też siłę przyjaźni, rodzinne więzi i cenę podejmowanych decyzji. Narracja z wielu perspektyw sprawia, że historia wciąga jeszcze bardziej, a klimat Korei dodaje jej wyjątkowego smaku. Koreańskie korporacje, przyjaźń, intrygi,  rodzinne dramaty, iluzje, których nie sposób utrzymać zbyt długo, to wszystko buduje tło, ale tak naprawdę najważniejsze rozgrywa się w ciszy. W niedopowiedzianych słowach. W tym, czego nie mówią, choć już prawie to wykrzykują.

Autor, jak mistrz szachów, rozgrywa tę historię z wyczuciem tempa i emocji. Nie spieszy się. Daje nam czas, by polubić bohaterkę, zrozumieć jej wybory, poczuć na własnej skórze ten nieustanny ścisk w żołądku, gdy każdy dzień to walka o przetrwanie. Jej desperacja nie jest melodramatyczna, jest ludzka, prawdziwa. A jego chłód nie jest okrutny, to tarcza przed światem, który wymaga od niego perfekcji bez cienia słabości.

Autor umiejętnie prowadzi narrację z różnych perspektyw,  nie ogranicza się wyłącznie do głównych bohaterów, ale daje też głos ich przyjaciołom, co sprawia, że fabuła staje się jeszcze bardziej wielowymiarowa i realistyczna. Dzięki temu czytelnik może głębiej zrozumieć motywacje postaci, ich emocje i wybory.

To jedna z tych historii, które nie opierają się na schematach, lecz na prawdziwych emocjach i świetnie skonstruowanych bohaterach. Postacie są pełnokrwiste, z wyrazistymi osobowościami i wewnętrzną dynamiką, którą naprawdę czuć.

So-you to bohaterka z temperamentem, silna, niezależna, ale i zaskakująco wrażliwa. Tea-hyung natomiast to człowiek chłodnego porządku, twardo stąpający po ziemi dyrektor, który przez większość czasu wydaje się emocjonalnie niedostępny. I choć te dwie postaci dzieli niemal wszystko, z czasem pojawia się między nimi coś nieoczywistego – czy to pęknięcie w dotychczasowym porządku, czy może początek czegoś nowego?

Z początku ich relacja przypomina wystudiowaną grę aktorską. Słowa są wyważone, gesty, przemyślane, uśmiechy sztuczne. Ale im dłużej trwa ta maskarada, tym więcej w niej prawdy. I w tym właśnie tkwi największa siła tej powieści – pokazuje, jak łatwo możemy się zgubić w fikcji, która nagle zaczyna brzmieć jak nasze własne myśli. Jak trudno odróżnić to, co gramy, od tego, co naprawdę czujemy.

To nie jest historia, w której ktoś się zakochuje po trzecim spojrzeniu. Wręcz przeciwnie – to uczucie jest jak wulkan pod lodem. Napięcie między bohaterami nie wybucha od razu – ono się tli, pryska iskrami w dialogach, przemyka spojrzeniami, których nikt nie miał widzieć. Wspólne kłamstwo z każdym kolejnym dniem zaczyna mieć zbyt wiele prawdy. Zaczynają się mylić teksty scenariusza z tym, co naprawdę czują.

"Świat zawirował. Wszystkie emocje – miłość, gniew, zaskoczenie – zderzyły się w niej z taką siłą, że organizm po prostu się poddał. Głód, stres i wyczerpanie zebrały żniwo. Kolana ugięły się pod nią, a rzeczywistość zamieniła się w ciemną plamę."

So-you chodzący magnes na katastrofy. Tae-hyun dyrektor generalny, któremu matka wciąż układa życie niczym puzzle z tysiącem brakujących elementów. Gdy ich drogi przecinają się zupełnie przypadkiem, uruchamia się spirala absurdów, śmiechu i wyborów, które nie mieszczą się ani w planach, ani w sumieniu. A w tle – firma, gdzie coś wyraźnie śmierdzi… i to nie jest kawa z automatu.

Polecam.

Informacje dodatkowe o Miłosny układ:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-05-14
ISBN: b.d
Tytuł oryginału: Miłosny układ
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Miłosny układ

Kup książkę Miłosny układ