Okładka książki - Noworoczne panny

Noworoczne panny

Tom 1 cyklu Ścieżkami nadziei

Prakseda oraz Aniela córki hrabiego Krukowieckiego. Wychowywane są wśród luksusu i przepychu, ale też z rygorem odpowiednim do środowiska. Po śmierci ojca obie kobiety zostają oddane pod opiekę ciotki dość niesprawiedliwej ale też wyniosłej. Prakseda od zawsze była tą gorszą ze względu na pochodzenie jej matki, która jest pruską malarka.

~

W końcu Prakseda dostaje wiadomości od matki i postanawia się do niej przeprowadzić. Dziewczyna bez żadnego zbędnego zawahania od razu przystaje na propozycje matki i ojczyma i natychmiast się wyprowadza od znienawidzonej ciotki. Niestety w podróży towarzyszą jej ciotka i siostra, lecz później każda mieszka w innej części miasta.

~

Niespodziewany i szybki ślub Anieli zmienia wszystko. Prakseda odkrywa w sobie talent malarski i wraz z rodziną tworzy diogramy. Czy Prakseda odnowi więzy z matką? Czy Aniela będzie szczęśliwa w małżeństwie? Jak potoczą się losy obu młodych kobiet? Co wydarzy się w życiu dziewczyn?

~

Jest to dość specyficzna historia dwóch sióstr, które mimo że są wychowywane razem są zupełnie od siebie rożne. Widoczna jest między nimi dość duża przepaść, która niestety stworzyła między nimi ciotka. Autorka świetnie przedstawiła dwa różne światy, gdzie głównym atutem jest niestety pochodzenie i status społeczny. Niestety tamte czasy dla kobiet były trudne, bo przykro się czyta, że dawniej kobiety nie mogły decydować o sobie i swoim szczęściu.

~

Czasem dla mnie było za dużo zbędnych opisów, które do fabuły nie wnosiły za wiele i po prostu to przeszkadzało. Ale mimo wszystko książka jest warta uwagi ale przede wszystkim przepelniona jest masa różnych emocji. Wrażenia gwarantowane, podczas czytania.

~

Mimo, że fabuła jest osadzona w XIX wiecznym społeczeństwie to mi troszkę zabrakło tego tła historycznego. Lubię pióro autorki, ma ono w sobie taką specjalną siłę przyciągania. Mam nadzieję, że w kolejnym tomie autorka troszkę bardziej przedstawi tło historyczne. Ale to moje osobiste odczucia i mimo to bardzo mnie ta książka porwała. Polubiłam bohaterkę, bo przedstawia ona silne cechy charakteru ale przede wszystkim się nie poddaje i robi wszystko ciężką pracą.

Dziękuję wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o Noworoczne panny:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-01-29
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Klasyka prozy literackiej Proza literacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Noworoczne panny

Kup książkę Noworoczne panny

Północne siostry
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Północne siostry

II część serii Ścieżki nadziei   Prakseda cieszy się życiem młodej mężatki i szykuje do podróży poślubnej, gdy dostaje nieoczekiwaną wiadomość. Hrabina...

Tam, gdzie jest miejsce przy stole
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Tam, gdzie jest miejsce przy stole

Po dziesięciu latach życia z manipulującym i kontrolującym Krzysztofem Emilia nie ma przyjaciół i znajomych, a na wiecznie krytykującą matkę nie może liczyć...