Na okładce książki możemy przeczytać, że jest to powieść, która w czasach chaosu i niepokoju niesie oczywistą nadzieję. Sam autor, w podziękowaniach, pisze o niej "odjechana książka". Jakie wrażenia wywarła na mnie?
Dla mnie książka okazała się niesamowitym zaskoczeniem. To co początkowo wyglądało nieco chaotycznie, dość szybko przeistoczyło się we wciągającą powieść.
Narratorem jest główny bohater Robert, zwany przez wszystkich Tistou. Opowiada o sobie sprzed dwudziestu lat. Poznajemy go jako jąkającego się siedemnastolatka, mieszkającego gdzieś na południu Francji w typowym blokowisku. Jego matka zapadła na dziwną chorobę. Chłopak postanawia zdobyć pieniądze na rachunki i leczenie. Na dachu wysokiego wieżowca uprawia kwiaty oraz zioło. Wplątany w interes z lokalną mafią musi mieć się na baczności. El Ghaïb nie wybacza, o czym Tistou szybko się przekonuje.
Przypadkowa wizyta w małej księgarni prowadzonej przez Sophie, staje się dla Tistou początkiem czegoś nowego. W jego życiu pojawiają się ludzie, którzy odegrają istotną rolę, podobnie jak książki, że wspomnę tylko "Małego Księcia". Zainteresowani?
Książka jest napisana różnorodnym językiem, tak jak różne są postaci. Od podwórkowego, gangsterskiego, po nieco bardziej wyszukany, a nawet poetycki. Poza ludźmi to książki odgrywają tu niebagatelną rolę. W trakcie czytania sprawdzałam niektóre tytuły, bo oprócz tych dobrze mi znanych pojawiały się i kompletnie obce.
Wspomniane już postaci to prawdziwy przegląd charakterów, wiele z nich zostało moimi ulubieńcami.
Jest to powieść, w której każdy wyczyta między wierszami coś dla siebie. Każdy wyniesie z niej coś innego. Nawiasem mówiąc ciekawa jestem co działo się z Robertem przez te dwadzieścia lat. Może kiedyś powstanie książka i o tym.
"- Wiesz, co ogrody dla mnie zrobiły, Tistou?
-...
- Znalazły człowieka gotowego na wszystko, nawet na najgorsze. A one bez osądzania przeorały mnie, obsiały. A na koniec wybaczyły mi, owszem. "
Lubię literaturę francuską, odkrywać jej różne oblicza. Romain Potocki ze swoją powieścią zostanie ze mną na dłużej.
Gorąco i absolutnie polecam!!!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-06-03