Okładka książki - Owoc żywota słodkiego

Owoc żywota słodkiego

*współpraca reklamowa*

Jeśli byliście na studiach to jak wspominacie studenckie czasy? Dla mnie to był najgorszy okres w życiu, tyle z niego dobrego, że poznałam świetnych ludzi i pomieszkiwałam w ukochanym Krakowie. Nie ukrywam, że z niecierpliwością jej wyczekiwałam, a moje oczekiwania były duże. Nawet nie wiecie jak się szykowałam, że się poczepiam, ale ta Pani poszła na całość, nie dała mi niczego o co mogłabym się przyczepić, no chyba, że tylko o tę różową okładkę. Książka to w moim mniemaniu istny majstersztyk, połączenie obyczajówki, romansu, young adult i erotyka, to książka o łamaniu zasad, pokonywaniu własnych słabości i przeciwności losu. Po tej książce w waszych głowach wiele się zmieni, a winogrona już nigdy nie będą zwykłymi owocami.

Maggie to dziewczyna ze wsi, wychowana w rygorystycznej katolickiej rodzinie, w której wpajano jej, że niczego w życiu nie osiągnie. Dziewczyna choć była skłonna w to uwierzyć, dostaje jednak szansę by to zmienić. Gdy dostaje się na studia, pakuje manatki i wyjeżdża z przekonaniem, że pokaże na co ją stać. Już na wstępie spotyka nowych ludzi, zaczyna dostrzegać różnice, a katolicka uczelnia ma na koncie wiele grzeszków. Maggie szybko ulega nowemu życiu, na wierzch wychodzi jej prawdziwa natura i odwaga. Wraz z paczką zdziwaczałych przyjaciół korzystają ze studenckiego życia na sto procent. Maggie pomimo wielu własnych podbojów musi zmierzyć się też z obsesją jedynego chłopaka, którego nie chce i nie może (wg siebie) mieć.

No i co ja mam wam powiedzieć o tej książce? To było po prostu GENIALNE. Zacznijmy jednak od początku, książka podzielona została na trzy części - już tutaj stawiam wielki plus za porządek i chronologię wydarzeń. Pierwsza część to taki trochę wstęp, poznanie bohaterów, ich nawyków, dla niektórych z nich to rozpoczęcie nowego etapu życia, do tego poznajemy ich problemy czy też traumy. Ta część to taki trochę opis studenckiego życia na całego, ta część była intensywna, momentami irytująca, ale też i zabawna, pełna szalonych pomysłów, ciętych ripost i to ona odpowiada za budowanie napięcia.

Druga część nieco nam tę intensywność fabuły uspokaja. Tutaj na wierzch zaczynają wychodzić ukryte pragnienia, skrywane tajemnice, tutaj nasi bohaterowie stawiają czoła swoim lękom, krok po kroku wychodzą ze swoich tref komfortu, zaczynają budować swoją przyszłość. Zaczyna się robić emocjonalnie, zmysłowo i gorąco. Ta część stanowi punkt zwrotny w całej historii, tutaj choć akcja zwalnia zaczynają się dziać najciekawsze i najważniejsze rzeczy. Ta część momentami bywała przytłaczająca, budziła naprawdę skrajne emocje, tutaj to napięcie się kumulowało i miało w końcu swoje ujście. Ta część była intensywna pod kątem erotycznym, zmysłowym, romantycznym i emocjonalnym, taki prawdziwy rollercoaster.

Trzecia część zaś to taka, która łamie serca i dusze, która pokazuje, że nawet książkowi bohaterowie mają ciężko, mają pod górkę i nie zawsze sobie radzą, choć na pozór wszytko im się układa. Ta cześć jest inna, pokazuje bohaterów po latach, po trudnych dla nich chwilach, które wielu z nas może gdzieś tam porównać do swoich przeżyć. Tutaj bohaterowie stają się nam bliżsi, tutaj łzy zbierają się w oczach, tutaj też przynajmniej na mnie przyszła taka chwila na zatrzymanie się, na przemyślenia. Finał tej książki jest dość mocny, trudny i emocjonalny.

Maggie i Roba można było poznać w debiutanckiej powieści autorki, ich rola była epizodyczna, jednak to oni jakoś mocno zapadli mi w pamięć. Osobiście miałam sposobność poznać ich nieco lepiej, dlatego też nie wszystkie informacje o nich były dla mnie nowe, choć i tak autorka mocno się postarała i zaskakiwała mnie dosyć mocno. Jestem pod ogromnym wrażeniem stworzonej przez nią historii, która jest dopracowana pod każdym względem, przepełniona szczegółami i detalami, w której tematyka jest tak różnorodna i tak szeroka. W fabule roi się od ciekawych, trudnych ale i mocno kontrowersyjnych tematów, naprawdę z ręką na sercu mówię, bądźcie gotowi na wszytko. Jestem też pod ogromnym wrażeniem kreacji bohaterów, nie tylko tych pierwszoplanowych ale i drugoplanowych. Autorka pokazała różne typy ludzi, te zwykłe i te bardziej charyzmatyczne, odważne, wyróżniające się z tłumu czy nawet kontrowersyjne, a co najlepsze ich wszystkich połączyła prawdziwa przyjaźń. Co też bardzo fajne dała nam wgląd do tego czym różni się wychowanie w duchu wiary od tego pod jej dyktando.

Ta książka to istna petarda, pod katem wątków, tematów, bohaterów, emocji i wydarzeń. Pokazuje życie poprzez etapy, pozwalając z bohaterami przeżyć ich najlepsze i najgorsze chwile, zostawia nas tak trochę w zawieszeniu, na chyba najbardziej ostrym zakręcie ich życia, ale nie bez przyczyny już na okładce pisze, że to pierwszy tom. Powieść mocna, trudna, budząca skrajne emocje, ale dostarczająca wielu wrażeń. Co prawda ja spodziewałam się czystego erotyka, niemniej absolutnie się nie czepiam, tak coś czuję, że to kolejna część będzie intensywniejsza pod tym kątem.

Ja uwielbiam, polecam, zachęcam do poznania Maggie i Roba, pary niby tak prostej a równocześnie tak niezwykłej. Pary, która jest szczególnie bliska mojemu sercu, i jak autorka słusznie zauważa, która znajduje się w gronie moich ulubieńców. Mogę tylko chwalić, nie mam się czego przyczepić, a uwierzcie chciałam.

Informacje dodatkowe o Owoc żywota słodkiego:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Postępu
Data wydania: 2025-11-27
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: romans komedia romans literatura obyczajowa

Zobacz opinie o książce Owoc żywota słodkiego

Kup książkę Owoc żywota słodkiego

Uważny dotyk
Scarlett Peacock0
Okładka ksiązki -  Uważny dotyk

Terapeuta, przed którym obnażysz wszystko Janet jest nieugiętą bizneswoman. Jej życie to pozorne spełnienie marzeń. Za fasadą perfekcji kryją się jednak...