Okładka książki - Owoc żywota słodkiego

Owoc żywota słodkiego

"Nigdy niczego nie osiągniesz. Jesteś tylko dziewuchą ze wsi."
Maggie słyszy te słowa całe swoje życie. Wierzy w nie aż do dnia, kiedy zostaje przyjęta na studia. Niewiele myślać, dziewczyna opuszcza rodzinne ranczo. Od tej pory przyświeca jej tylko jeden cel - udowodnić, że świat się wobec niej pomylił.
Dallas, rok 2001. Pokusy miasta, zdziwaczała paczka przyjaciół i katolicki uniwersytet, gdzie świętość to tylko pozory. Maggie szybko ulega urokom nowej codzienności - hazardowi, libacjom oraz seksualnym przygodom, a każda z nich doświadcza ją coraz dotkliwiej. Towarzyszy jej niepoprawny optymista Walter, dewotka Amy, narcystyczny Jeremy i... Rob. Miły nudziarz - dokładnie taki, jakich Maggie nie znosi. W dodatku chłopak ma na jej punkcie obsesję, Obsesję, która z czasem przeradza się w szaleńczy ogiń. W końcu wszystko zaczyna się od jednej małej iskry...

Informacje dodatkowe o Owoc żywota słodkiego:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Postępu
Data wydania: 2025-11-27

Tagi: romans komedia romans literatura obyczajowa

Kup książkę Owoc żywota słodkiego

Owoc żywota słodkiego - opinie o książce

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam,

🍇„OWOC ŻYWOTA SŁODKIEGO” to gorący romans od którego ciężko się oderwać.Przestawione życie studenckie i ekscesy bohaterki powodują wypieki na twarzy. Bohaterka po latach zakazów wreszcie przeżywa życie tak,jak tego chce! Żyje pełną piersią,potrafiąc mówić wprost,nie bojąc się konfrontacji.Jest dziewczyną,która czerpie z przyjemności mnóstwo wrażeń a partnerzy muszą za nią nadążyć.Przyjaciele nie oceniają,tylko wspierają w chwilach tego potrzebnych.Ich relacje powodują nieraz wybuch śmiechu i momentów,których nigdy się nie zapomni.

🍇Sięgając po książkę przygotujcie się na gorącą jazdę bez trzymanki! Maggie potrafi się bawić i czytelnik jej w tym towarzyszy.Drobne wpadki uczą przed kolejnymi potknięciami,a nieraz zrażają na moment do innych.Historia potrafi zaskoczyć nie tylko dynamiczną akcją,ale również poznawaniem przeszłości bohaterki i jej relacji z rodzicami.One bywały trudne i przekonujemy się o tym!

🍇Otrzymane trzy części,na które książka została podzielona ukazują etapy życia bohaterki,w których widać jej przemianę,odwagę do podejmowanych decyzji i dania sobie szansy,aby poczuć wreszcie coś wartościowego.

🍇„OWOC ŻYWOTA SŁODKIEGO” to historia,której się nie zapomni.Jest odważną i bezpośrednią opowieścią o świadomych wyborach swojej seksualności oraz o tym,że warto walczyć o uczucie,mimo przeciwności losu.Jestem nią zachwycona i bardzo wam ją polecam📖Czytajcie i bawcie się znakomicie z Maggie📖

Avatar użytkownika - zaczytana__m
zaczytana__m
Przeczytane:2025-11-25, Ocena: 6, Przeczytałem,

Maggie odkąd pamięta słyszy, że niczego nie osiągnie w swoim życiu. Ktoś taki, jak ona, dziewucha ze wsi, nie nadaje się do podbijania świata i osiągania sukcesów. Ograniczają ją wszyscy ci, którzy ją otaczają. Najgorsze jest to, że dziewczyna w to wierzy. I to przez bardzo długi czas... Zmienia się to dopiero wtedy, gdy dostaje się na studia. Nie zastanawiając się nad niczym, pakuje się i opuszcza rodzinne ranczo. Ma głowę pełną marzeń, które bardzo chciałaby zrealizować.

Dallas to jedno z większych miast Teksasu. To właśnie tam Maggie rozpoczyna przygodę życia, której już nigdy nie zapomni. Katolicki uniwersytet, do którego uczęszcza, rządzi się swoimi prawami, albo i pozorami... To miasto ma wiele do zaoferowania, szczególnie dziewczynie z prowincji, która do tej pory niewiele doświadczyła. W tym wszystkim Maggie towarzyszy paczka przyjaciół, których można by określi, jako bardzo oryginalnych i nieco dziwnych. Wśród nich jest Rob, chłopak o charakterze typowego nudziarza, w którym rodzi się obsesja na punkcie Maggie... Czy okaże się ona punktem zapalnym tej obsesji i zapoczątkuje coś niesamowitego?

Scarlett Peacock to autorka, która nie boi się niczego. Jakiś czas temu odważnie wkroczyła na literacki rynek z debiutem ,,Uważny dotyk", który trafił do serc wielu czytelniczek. Dzięki temu stała się rozpoznawalna, bo totalnie sobie na to zasłużyła. Jej pseudonim zna chyba każda miłośniczka romansów i to takich pełnych pasji i namiętności. Dziś na swoim koncie ma już dwie WSPANIAŁE książki i to właśnie o tej drugiej chciałabym dziś opowiedzieć.

Autorka bezdyskusyjnie posiada dar przelewania emocji na papier. W tej powieść są one wręcz namacalne. Jednocześnie namiętność połączona z erotyką jest przestawiona w taki wspaniały sposób, że ja, osoba niezbyt gustująca w tego typu klimatach, jestem po prostu zachwycona. Wszystko jest wyważone, przestawione ze smakiem. To jest dopiero talent.

Ale ,,Owoc żywota słodkiego" to nie tylko historia pełna gorących scen, które przyprawiają człowieka o szybsze bicie serca. To opowieść, która ma też drugą stronę. Scarlett pokazała nam przeszłość głównych bohaterów, klatka po klatce. Ich każdy ból, smutek rozdzierający od środka i demony, które nigdy ich nie opuściły. Historia Maggie pokazuje również, jaki mocny wpływ mają na człowieka sytuację z nawet dalekiej przeszłości. Wszystko przekłada się na nasze życie. Nie ważne, czy mowa o sytuacjach, które dawały szczęście, czy o tych, które rozrywały serce.

Czasami trzeba zaryzykować dotychczasowe życie, aby osiągnąć spokój i miłość. ?

Styl Autorki charakteryzuje się głębią, ale i lekkością. Nasączony sarkazmem wielokrotnie rozbawia odbiorcę. Poruszony wątek religijny, który towarzyszy głównej bohaterce przez sporą część tej historii, nie narzuca nikomu niczego. Myślę, że w tym przypadku głównym zamysłem Autorki było tu pokazanie, że ślepa wiara w coś, co narzucane jest z góry, nie zawsze jest dobre.

No cóż mogę więcej powiedzieć... jestem zachwycona. Jeszcze zanim zaczęłam czytać tą historię to wiedziałam, że się nie zawiodę. Tak podpowiadało mi serce i świadomość tego, jak Scarlett Peaocock potrafi bawić się piórem.

Czytajcie, potem ?

Ta historia to przede wszystkim coś nowego, coś wyróżniającego się. Szok, prawda? Przecież wszystko już było, a ja Was zapewniam, że Scarlett Peacok potrafi zaskoczyć.

Poznajcie Maggie, dziewczynę wychowującą się na wsi, gdzie jazdy ją zna, i wie o niej więcej niż ona sama. Znamy to prawda? Ponad to, jej rodzina jest bardzo wierząca, przestrzega zasad kościelnych. Wiecie opinią innych i msza w kościele najważniejsza, oby sąsiedzi widzieli, a to co dzieje się w domu? To już mniej ważne. I ta sama dziewczyna, której wmawia się, że nic nie osiągnie i do niczego się nie nadaje wyjeżdża na studia... Daleko, bardzo daleko od swojego miejsca zamieszkania. Dla niej to radość, rodzice i tak uważają że to marnowanie czasu bo i tak sobie nie poradzi, ale przekonuje ich fakt studiowania na KATOLICKIM UNIWERSYTECIE, gdzie przecież wiara, moralność i cnota to główne dewizy. ? Co może pójść nie tak? Otóż wszystko ?

Maggie dość szybko znajduje swoją grupkę towarzyszy! A mianowicie dołącza do ekipy Roba, Walta, Jeremiego, i Amy. Ta ekipa, cóż nie może się chyba bardziej różnić!

Rob spokojny, cierpliwy, wysoki, totalnie nie w stylu Maggie, jednak swoim zachowaniem i charakterem, to właśnie on ją najbardziej przyciąga, intryguje. Poza tym Rob, od chwili poznania nie zamierza odpuścić tej znajomości... Zdaje się czytać jak w otwartej księdze w naszej bohaterce...

Walt, to mój ulubiony trzeci bohater! Świetny z niego przyjaciel. Kiedy trzeba to pomoże, kiedy trzeba rozbawi, a kiedy trzeba postawić do pionu.

Jeremy to piękny gwiazdor, zapatrzony w siebie, a mimo wszystko nie da się go nie lubić ??.

Jest i ona Amy .. matko i córko ? wstrętna, wkurzająca, wręcz święta. Idealna uczennica katolickiego uniwersytetu, ale czy na pewno? Sama się w kimś podkochuje i zdecydowanie chce więcej .. jest też zdecydowanie negatywnie nastawiona do Maggie, się ta ma twardą skórę...

Mieszanka wybuchowa? Czy metoda na najlepszą paczkę ever?

Mogę godzinami o niej opowiadać, mogę wspominać moje ukochane sceny, które sprawiły, że pokochałam tą historię. I zrobię to, ale pierw dam Wam trochę czasu, byście przeczytali ??.

Ta książka przenosi nas do roku 2000 i przypomina studenckie czasy, a młodszym czytelnikom pokaże jak się można bawić na studiach ? oprócz imprez zakrapianych alkoholem, lub wieczorków sam na sam, to Autorka nie zapomniała tu o egzaminach, nauce, zajęciach i stołówce! Co za tym idzie? To jest absolutnie dopracowana i kompletna historia.

Uwaga! To książka dla czytelników 18+, i proszę tego się trzymajmy, ponad to jeśli nie lubicie czytać o zbliżeniach, fantazjach czy p333nis/\ch to po prostu sobie odpuśćcie, bo tutaj są nie da się tego ukryć.

Po raz kolejny Scarlett zaskoczyła mnie swoimi pomysłami, kreatywnością, czy tekstami, przez co nie raz i nie dwa robiło mi się gorąco! Jejku ta kobieta wie jak pisać takie książki ?.

Humor, zdecydowanie go tu nie brakuje: sarkazm, przekomarzania, to sprawia, że akcja nabiera charakteru. I sprawia, że świetnie się bawimy ?

I najważniejsze porusza kwestię rodzinne, religijne, miłosne, relacje rodzinne, społeczne .. momentami trudne, bo to z czym czasami musiała zmagać się Maggie, to aż nóż w kieszeni się otwiera... Dajcie szansę Maggie się poznać tak jak Rob, a wtedy ją pokochacie zapewniam Was...

Kwestie religijne tutaj absolutnie nikogo nie wyśmiewają, nie mówią czy mamy wierzyć czy nie, czy to jest ok czy nie. Tu są po prostu ukazane z kilku perspektyw. Czasami ślepa wiara w jakieś przesadzone motywy, może zrobić wiele krzywdy niestety ...

No i Rob! Kocham go!! Absolutnie ? Wiele z Was powie, że Rob nie jest jej typem mężczyzny, że co ja opowiadam.. a ja wam powiem jedno, po pewnych doświadczeniach i im człowiek starszy, więcej doświadcza i widzi .. to taki Rob jest absolutnym spełnieniem marzeń ??

Uważny dotyk
Scarlett Peacock0
Okładka ksiązki -  Uważny dotyk

Terapeuta, przed którym obnażysz wszystko Janet jest nieugiętą bizneswoman. Jej życie to pozorne spełnienie marzeń. Za fasadą perfekcji kryją się jednak...