Okładka książki - Owoc żywota słodkiego

Owoc żywota słodkiego

Po udanym debiucie nie sposób nie sięgnąć po kolejną książkę tej autorki. Scarlett Peacock dała się poznać jako pisarka, która nie boi się tematów niewygodnych, emocjonalnych i momentami bolesnych, a jednocześnie potrafi opowiadać historie wciągające od pierwszych stron. „Owoc żywota słodkiego” przyciągnął mnie od razu swoim tytułem, obietnicą intensywnych emocji i okładką, która jest subtelna, smaczna i dwuznaczna, jak na erotyk przystało. Już na starcie czułam, że to nie będzie lekka historia „do poduszki”, tylko książka, która zostanie w głowie na dłużej.
Sięgnęłam po nią, bo byłam ciekawa, w którą stronę autorka pójdzie po swoim debiucie. Czy znów mnie zaskoczy? Czy odważy się jeszcze bardziej? I przede wszystkim, czy znów sprawi, że emocjonalnie wpadnę po uszy?
Nie zawiodłam się.

To opowieść o Maggie, młodej dziewczynie, która przez całe życie słyszała, że do niczego się nie nadaje. Te słowa wżarły się w nią głęboko, stały się jej wewnętrznym głosem i cieniem, od którego próbuje uciec. Moment przyjęcia na studia jest dla niej jak otwarcie drzwi do innego świata – Dallas, rok 2001, katolicki uniwersytet, który z moralnością ma więcej wspólnego w teorii niż w praktyce. Maggie ucieka z rancza nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim emocjonalnie, chce udowodnić wszystkim (i sobie), że jest kimś więcej.

Nowe miasto to pokusy, chaos, intensywne życie studenckie i grupa przyjaciół, którzy są skrajnie różni, a jednak tworzą wybuchową mieszankę. Autorka świetnie pokazuje, jak łatwo zagubić się w wolności, kiedy wcześniej jej nie znało się wcale. Hazard, alkohol, przelotne relacje... to nie są tu tylko „atrakcje”, ale kolejne etapy osuwania się w coś, co z pozoru daje ulgę, a z czasem zaczyna boleć coraz bardziej.

Najciekawsze momenty? Dla mnie zdecydowanie te, w których beztroska zaczyna pękać. Relacje w grupie, napięcia między bohaterami, narastający niepokój wokół Roba – tego „miłego nudziarza”, który z czasem przestaje być tylko tłem. Jego obsesja rozwija się powoli, niemal niepostrzeżenie, aż w pewnym momencie zaczyna być duszna i przerażająca.

Czy Maggie naprawdę panuje nad swoim życiem?
Czy ucieczka od przeszłych ran nie prowadzi jej w jeszcze mroczniejsze miejsce?
Jak cienka jest granica między fascynacją a szaleństwem?

Emocji w tej książce jest cała gama. Od ekscytacji i poczucia wolności, przez zagubienie, gniew i frustrację, aż po narastający lęk. Scarlett Peacock bardzo umiejętnie stopniuje napięcie, pozwala czytelnikowi chwilę odetchnąć, by za moment znów uderzyć w czułe struny. Czułam niepokój, chwilami irytację, momentami współczucie, a czasem zwykłą bezsilność wobec wyborów bohaterki.

Najbardziej spodobało mi się to, że ta historia nie udaje. Maggie nie jest idealna, podejmuje złe decyzje, bywa impulsywna i pogubiona, ale właśnie dlatego jest tak prawdziwa. Bardzo doceniam też psychologiczną warstwę powieści i to, jak autorka pokazuje, że dzieciństwo i wypowiedziane kiedyś słowa potrafią ciągnąć się za człowiekiem latami.

„Owoc żywota słodkiego” to książka intensywna, momentami niewygodna, ale niezwykle wciągająca. Polecam ją czytelnikom, którzy lubią historie o przekraczaniu granic, o szukaniu siebie i o konsekwencjach wyborów. To nie tylko opowieść o studenckim życiu, to historia o tym, jak łatwo pomylić wolność z ucieczką… i jak wysoka może być cena tej pomyłki.

Informacje dodatkowe o Owoc żywota słodkiego:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Postępu
Data wydania: 2025-11-27
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: romans komedia romans literatura obyczajowa

Zobacz opinie o książce Owoc żywota słodkiego

Kup książkę Owoc żywota słodkiego

Uważny dotyk
Scarlett Peacock0
Okładka ksiązki -  Uważny dotyk

Terapeuta, przed którym obnażysz wszystko Janet jest nieugiętą bizneswoman. Jej życie to pozorne spełnienie marzeń. Za fasadą perfekcji kryją się jednak...