Czy każdemu w życiu pisana jest miłość? Niemal każdy jej poszukuje, ale czy każdemu jest dane ją znaleźć? Takie pytanie narodziło się w mojej głowie po przeczytaniu książki Pani Agnieszki Łepki „Pokochaj mnie wreszcie”.
Powieść bardzo przypadła mi do gustu. Powodów jest kilka, ale zacznijmy od początku.
Bohaterkami powieści są dwie czterdziestoletnie siostry: Nina i Kamila. Mimo, że są bliźniaczkami to los już od momentu ich narodzin pokazuje jak bardzo są różne. Kamila, ta zdecydowanie brzydsza ułożyła sobie życie. Ma męża i córkę, stabilną pracę. Nina rozstała się z mężem, mieszka z córką w wynajmowanym mieszkaniu. Kamili brakuje urody siostry, dzięki której czułaby się atrakcyjna i pewna siebie. Nina zaś marzy o tym, by mieć przy boku kogoś tak kochającego jak mąż Kamili.
Niezwykle doceniam to, że książka porusza naprawdę przyziemne sprawy ludzkiej egzystencji. Wątek zazdrości, zdrady, egoizmu, trudnych relacji, kompleksów, wykorzystania, poświęcenia, naiwności zostały w tej powieści bardzo zgrabnie połączone budując fabułę, od której trudno się oderwać. Książka została napisana z myślą o kobietach i każda na pewno znajdzie w niej coś, z czym się identyfikuje. Oziębłość męża, trudne relacje z rodzicami, udawanie przed innymi, brak poczucia własnej wartości, potrzeba bycia zauważoną i kochaną i jednocześnie narastający wewnętrzny bunt i pytanie, czy można i czy warto cokolwiek zmieniać mając 40 lat na karku? Powieść jest niczym z życia wzięta. I choć motywem głównym jest seks to poprzez zestawienie z innymi wymiarami życia bohaterów nie jest dominujący i nachalny. Jednocześnie został ujęty w trzech różnych aspektach dzięki czemu też nie nudzi.
Bardzo przypadł mi do gustu język jakim została ta książka napisana. Nie znajdziecie to rozwiniętych opisów, przemyśleń bohaterek na dwie strony. Jest tu konkretnie i w sam raz, bez zbędnych epitetów czy porównań. Wszystko jest to świetnie wyważone tak, aby fabuła utrzymała tempo, nie nudziła i nie pędziła galopem. Myślę, ze właśnie dlatego tę książkę czyta się z takim zainteresowaniem.
Zdecydowanie polecam Wam tę powieść. Da do myślenia, zwróci uwagę na coś, co może nie rzucało się w oczy. Może przeglądając się w życiu Kamili, Niny, Justyny lub innego bohatera dostrzeżecie pewne obszary w Waszym życiu, które warto docenić lub może naprawić? Ostrzegam, że istnieje taka możliwość.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-03-21
MolBook
Zauroczenie nie zmieniło się w uczucie. Nawet jeden motyl nie zatrzepotał jej w brzuchu. Śmiała się sama do siebie, że wszystkie pozdychały, zanim z poczwarek przeobraziły się w te piękne owady.
Dwie różne kobiety, dwie na pozór odmienne historie. Zosia wyszła za mąż, żeby zrobić na złość chłopakowi, który był jej pierwszą wielką miłością. Kiedy...
Każdy dzień zbliża nas do wiosny Gloria, Paulina i Sandra to trzy przyjaciółki koło pięćdziesiątki, które nagle obudziły się z letargu i ku oburzeniu...
Już dawno nauczyła się, że w dzisiejszych czasach nie istnieje podział obowiązków na typowo kobiece czy typowo męskie zajęcia. Facet mógł się realizować w kuchni, a kobieta rąbać drzewo i wszystko było normalne.