„Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?” autorstwa Dianne Freeman to czwarta część z cyklu „Hrabina Harleigh i tajemnice”, który przenosi nas w czasy wiktoriańskiej Anglii.
❗W przypadku tej części myślę, że można ją czytać jako samodzielną historię i nie trzeba znać poprzednich tomów, aby zrozumieć i dać się oczarować tą historią. Jednak jeśli chcecie poznać całą sagę Frances i George'a, co gorąco polecam, to zacznijcie od pierwszej cześci „Poradnik prawdziwej damy. Jak pozbyć się trupa?"🩷.
Autorka, w tej cześci, zabiera nas w koleją przygodę wraz z Frances Wynn, Hrabiną Harleigh, która tym razem musi się zmierzyć z niespodziewany pojawieniem się pierwszej żony swojego narzeczonego, George’a Hazeltona. Co więcej kobieta ta w tym co mówi, zdaje się być lekko obłąkana, gdyż twierdzi, że jest również nieślubną córką rosyjskiego cara i że ktoś próbuje ją zabić. Prawda czy tylko mistyfikacja? 🧐 Jedno jest pewne! Frances i George muszą rozwiązać zagadkę, zanim ktoś ucierpi.
Uwielbiam tę serię! 🩷 To już czwarta część, a Dianne Freeman dalej oczarowuje mnie klimatem wiktoriańskiej Anglii oraz tym jak zręcznie łączy elementy kryminalne, sensacyjne, komediowe i romantyczne, tworząc wspaniałą i nieodkładaną lekturę 🤩. Frances i George są tak uroczączą, czułą i pełną szacunku do siebie parą, że aż chciałoby się ich schrupać. Ich dialogi są błyskotliwe i pełne humoru, a pomimo języka, który dostosowany jest do tamtych czasów, książkę czyta się lekko i przyjemnie. Nie brakuje tu także ciekawych opisów ówczesnych obyczajów, strojów i zwyczajów.
„Poradnik prawdziwej damy. Co zrobić z pierwszą żoną narzeczonego?” to wyśmienita propozycja dla fanów epoki wiktoriańskiej oraz dla tych, którzy lubią kryminały historyczne z dawką romansu i humoru. To książka, która wprawia w dobry nastrój i zapewnia fantastyczną rozrywkę. Z niecierpliwością czekam na kolejną część 🤩, a Was serdecznie zapraszam na śledztwo do XIX-wiecznej Anglii 🙌🏻.
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @skarpawarszawska (współpraca reklamowa) 🩷.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-02-14
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: A Fiancée's Guide to First Wives and Murder
burgundowezycie
Zachwycająca opowieść o cwaniactwie w brytyjskiej arystokracji - Rhys Bowen, laureatka nagrody Agatha Award Pakiet składa się z trzech powieści osadzonych...
W przeddzień ślubu, Frances zaprząta sobie głowę czymś o wiele ważniejszym niż kwiaty i ustawieniem stołów. Dwie rodziny amerykańskich rozbójników zamieszkały...