Okładka książki - Przepowiednia dla Dobrochny

Przepowiednia dla Dobrochny

Przepowiednia, dziś utracony status magii, zyskuje prawdziwość w powieści "Przepowiednia dla Dobrochny" Marty Diels.
🌻Rok 1014. Dobromiła, córka Bogdana, pana na Lubuszu jest gotowa wyjść za mąż za każdego mężczyznę, którego wybierze jej ojciec oraz starszyzna dla dobra grodu. Jednak bliższa relacja z mężnym wojem Witosławem, sprawia, że zaczyna się zastanawiać nad obowiązkiem wobec rodziny.
🌻Pięknie opowiedziana spójna opowieść ze wplecionym wachlarzem emocji oraz nutą tęsknoty, nasycona lawiną gorących namiętności. Między tymi emocjami rozpięta jest historia i właśnie ona jest fundamentem lektury. Prawdziwa kopalnia przeróżnych ludowych podań, rozmaitych kręgów kultury słowiańskiej i tego, jak się przenikają, kipiąca od ciekawych obrzędów, które odgrywają znaczącą rolę. Obrazy głęboko oddziałujące na wyobraźnię, gdzie można wyczuć zapach krwi i trujący grot by po chwili uczuciowe niuanse podbiły dramatyczny bębenek do granicy zacierającej się między faktami a fikcją literacką. Wielozmysłowa narracja łączy brutalność z kontemplacyjną mozaiką romantycznego nastroju. Przede wszystkim zajmująca walka o władzę i miłość zaowocowała w porwanie, spisek, a także zerwanie przymierza. Na szczególną uwagę zasługuje ścieżka zakochanych, ich siła przyciągania i burzliwa relacja ku szczęściu. Surowy klimat wzbogaca kruchość zaufania. Historia okraszona mocnym wątkiem psychologicznym ukazującym wewnętrzną przemianę bohaterki. Obserwujemy spektakl realistycznych, mistycznych oraz nieprzewidywalnych zdarzeń, gdzie nasze nerwy drgają. Wciągająco z uwagą dla poszczególnych wydarzeń obnażających wczesną część Wysokiego Średniowiecza, zanurzyć się można i przenieść w inny świat.
🌻Polecam powieść z kunsztowną odą do tradycji i ziarenkiem ślepego oddania idei w aurze wielkiej miłości.

Informacje dodatkowe o Przepowiednia dla Dobrochny:

Wydawnictwo: Replika