Moje pierwsze spotkanie z książką Cynthii Murphy i zdecydowanie było udane 💛 Niby to thriller młodzieżowy, ale mam wrażenie, że spokojnie mogą wciągnąć się w niego też dorośli. Ja wciągnęłam się naprawdę szybko.
Od początku czuć tutaj napięcie bo niby wszystko wygląda normalnie, ale wiadomo, że coś jest nie tak. Autorka bardzo dobrze zbudowała atmosferę i sprawiła, że cały czas zastanawiałam się, komu właściwie można ufać.
Końcówka naprawdę mnie zaskoczyła. Nie spodziewałam się sprawcy, chociaż gdzieś z tyłu głowy miałam przeczucie, że ta najbardziej oczywista i podejrzana osoba raczej okaże się fałszywym tropem. I za to duży plus, bo lubię, kiedy thriller potrafi mnie czymś zaskoczyć.
Trochę szkoda mi było Chloe, bo mam wrażenie, że ona naprawdę nie miała szczęścia ani do przyjaciół, ani do chłopaka. Ta książka dobrze pokazuje też, jak bardzo światem potrafią rządzić pieniądze i wpływy. Ktoś może powiedzieć, że to przesada, ale moim zdaniem coś w tym jest. Wiele osób zrobi naprawdę dużo, żeby znaleźć się w gronie tych „lepszych” czy bardziej wpływowych. Z jednej strony jest to smutne, ale z drugiej trochę rozumiem, że nikt nie chce być tym pomijanym czy popychadłem. Ale nigdy nie warto przekraczać niektórych granic.
To książka, którą czyta się szybko, bo chciałam po prostu wiedzieć, co wydarzy się dalej. I zdecydowanie chętnie sięgnę po coś jeszcze tej autorki 💛
Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2026-05-20
Tytuł oryginału: Keep Your Friends Close
patka_517
Jeśli wygląd ma znaczenie, Niamh powinna już być martwa... Młode, ciemnowłose kobiety padają ofiarami ataków w Londynie. Szesnastoletnia Niamh przylatuje...
Drugiej szansy nie będzie... Morton Academy to położona na odludziu i niemal odcięta od świata elitarna szkoła z internatem dla starannie wyselekcjonowanej...