Książka jest napisana przemiłym stylem, wręcz koleżeńskim, którym autorka chciała nam przekazać w jaki sposób zdobyć przyjaciół i ich przy sobie utrzymać. Po przeczytaniu niektórych rozdziałów będziemy mieli wypisane rzeczy, które warto zapamiętać i wdrążyć je w życie. Nie od dziś wiadomo, że ten, kto ma przyjaciół jest zwyczajnie szczęśliwszym człowiekiem. To z nimi dzielimy swoje troski, do nich dzwonimy, bądź spotykamy się w chwilach, kiedy w naszym życiu wydarzy się coś przyjemnego. To oni potrafią nas podbudować w chwilach zwątpienia. Człowiek jest stworzeniem stadnym, by cokolwiek w naszym życiu mogło nas uszczęśliwić, potrzebujemy do tego rozmowy. Przekazania emocji na innego człowieka i dyskusji o rzeczach, które dają nam radość. Książka uczy nas jak będąc osobą samotną, bez względu czy jest się w związku, czy też nie, można znaleźć przyjaciół i co zrobić, by przy nas pozostali. Autorka wplotła tutaj historie różnych ludzi, by pokazać nam z czym się zmagali, co robili i jak udało się im osiągnąć szczęście i przyjaźń. Przede wszystkim nakierowuje nas, byśmy nie udawali przed innymi kogoś, kim w ogóle nie jesteśmy. Wiadomo, że człowiek potrzebuje aprobaty innych i w tym celu potrafi się dostosować, by nie pozostawać w tyle. Tyle tylko, że w ten sposób nigdy nie znajdziemy tej bratniej duszy. By znaleźć osobą, która jest taka jak my, musimy wpierw nauczyć się być sobą. Poznamy tutaj teorię przywiązania, która składa się z bezpiecznego stylu przywiązania, niepewnego stylu przywiązania i unikatowego stylu przywiązania. Co ciekawe, to nasi rodzice, czy też opiekunowie wykształcają w nas uczucia przynależności. Jeśli nasze dziecko jest przez nas odrzucane, nie przytulane, nie wysłuchujemy go, to w przyszłości będzie miało problemy ze zdobyciem przyjaciół. Dlatego tak ważne jest, byśmy nie tylko słownie kochali swoje dzieci, ale również poświęcali im swój czas, uwagę i dawali bliskość. Tak naprawdę o tej książce można by mówić na okrągło, gdyż porusza wiele cennych tematów, nie tylko zdobywanie przyjaciół. Bardzo ją polecam!
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Makeand KeepFriends
Ewelina Przespolewska