"Przyjdę do Ciebie nocą" to całkiem dobry thriller, chociaż w trakcie lektury miałam chwilami mieszane uczucia z kilku niedociągnięć i samych postaci. Jednak wraz z upływem czasu myślę, że czasami nawet mój nastrój ma wpływ na odbiór książki. Długo też nie mogłam się zebrać do napisania opinii z wielu powodów, lecz uważam, że książka warta jest uwagi, dlatego o niej wspominam. Ciągły niepokój przewijający się w trzech pozornie niezwiązanych ze sobą historii i ogromna chęć poznania zakończenia.
Właśnie historia opowiadana przez troje narratorów wprowadza niemały chaos, więc trzeba czytać uważnie, żeby się nie pogubić w wątkach. Nie jest to łatwa lektura, lecz mocna i intrygująca, która mnie nie jeden raz pozytywnie zaskoczyła.
Jednym z wątków jest opowieść Josie, która była świadkiem tragedii na rodzinnej farmie, cudem udało jej się uciec przed kimś strzelającym do rodziców.
W drugim wątku poznajemy pisarkę kryminalną, która chce dokończyć książkę, więc zaszywa się sama w domu na odludziu, lecz czy naprawdę jest w tym domu sama, czy nie grozi jej niebezpieczeństwo?
"Pisała już czwartą książkę o tematyce crime, co wymagało od niej licznych podróży związanych z researchem, ale nigdy jeszcze nie opuściła własnego domu na tak długo."
"Niczego się nie bała. Dorastała na podobnym odludziu, chadzała podobnymi trasami."
Wątek trzeci opowiada o kobiecie, która wraz z córką jest więziona i dręczona w piwnicy przez brutala stosującego przemoc zarówno fizyczną jak i psychiczną.
"Nie ciemności należy się bać, myślała dziewczynka, tylko potworów, które z niej wychodzą."
Wszystkie trzy opowieści splatają się ze sobą, tak wiele je łączy. I chociaż początkowo niektóre wątki wydają się niepotrzebne i mniej ciekawe, to warto cierpliwie czekać do zakończenia, które jest zwieńczeniem emocji buzujących w trakcie lektury. Finał powieści rozładowuje całe napięcie mimo ogromnego ciężaru emocji płynących z tych historii.
Myślę, że ta książka to świetny scenariusz na film, może kiedyś doczeka się ekranizacji.
Wydawnictwo: Mova
Data wydania: 2025-01-15
Tytuł oryginału: The Overnight Guest
Myszka77
PRZERAŻAJĄCO REALISTYCZNA, TEMAT JAK Z PIERWSZYCH STRON GAZET. ,,Publishers Weekly" Wstrząsający thriller autorki z listy bestsellerów ,,New York Timesa"...
Ellen Morre jest pracownikiem społecznym. Widziała już straszne rzeczy. Najgorsze krzywdy jakie jeden człowiek może uczynić drugiemu człowiekowi. Na co...