Okładka książki - Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Tom 1 cyklu Rodzina Tylczyńskich

Czy wierzycie w przyjaźń między dziewczyną a chłopakiem? Taką, która nie zna granic, nie poddaje się próbom czasu i odległości? Czy naprawdę może przetrwać wszystko… czy jednak prędzej czy później zamienia się w coś więcej... w miłość, pragnienie, pożądanie... uczucie, której nie da się już zatrzymać?

Po „Rodzinę Tylczyńskich” sięgnęłam ze względu na to, że uwielbiam sagi rodzinne. Fascynuje mnie każdy członek rodziny. Lubię się przywiązywać do bohaterów, obserwować ich wybory, przeżywać razem z nimi emocje i z niecierpliwością czekać na to, co przyniesie ich dalsza historia. Ta potrzeba bycia blisko bohaterów, poznawania ich coraz bardziej i śledzenia ich losów była dla mnie głównym powodem, dla którego zdecydowałam się na tę książkę. I już teraz wiem, że był to bardzo dobry wybór.

To pierwszy tom sagi, który pozwala nam wejść w świat tej rodziny krok po kroku. Poznajemy jej członków, ich codzienność, relacje i emocje i naprawdę trudno pozostać wobec nich obojętnym. Każdy z nich jest inny, wyrazisty, ma w sobie coś, co przyciąga i sprawia, że chce się ich poznawać jeszcze bardziej. Ja bardzo szybko poczułam się częścią tej historii.

W pierwszej części tej sagi najmocniej jednak wybrzmiewa, opowieść o Meli i Danielu. Ich przyjaźń od początku wydaje się czymś wyjątkowym, takim naturalnym, szczerym, niemal nierozerwalnym. Niestety moment, w którym Daniel wyjeżdża na studia, zmienia wszystko. Czy odległość naprawdę potrafi aż tak wiele zniszczyć? A może dopiero wtedy pokazuje, co tak naprawdę czujemy? Pojawiająca się pustka, tęsknota i emocje, które zaczynają wychodzić na powierzchnię, są opisane w sposób bardzo prawdziwy i poruszający.

Ogromne wrażenie zrobił na mnie wątek wypadku, to moment, który całkowicie zmienia dynamikę tej historii. Nagle wszystko nabiera intensywności, a bohaterowie zostają zmuszeni do konfrontacji z tym, czego wcześniej unikali. Pojawia się ból, poczucie winy i pytania, na które nie ma łatwych odpowiedzi. Czy można wrócić do tego, co było? Czy da się udawać, że nic się nie zmieniło?

W życiu Melipojawia się Adam… postać, która wprowadza jeszcze więcej zamieszania i emocji. Czy jest tylko chwilą oddechu w trudnym czasie, czy kimś, kto naprawdę może zmienić życie Meli? I czy jego obecność pomaga, czy tylko przyspiesza to, co i tak było nieuniknione?

Mela jako główna bohaterka jest bardzo autentyczna. To dziewczyna stojąca na granicy dorosłości, która dopiero uczy się rozumieć siebie i swoje emocje. Jej zagubienie, decyzje i wewnętrzne rozterki są tak prawdziwe, że momentami miałam wrażenie, jakbym czytała o kimś bliskim.

Ta książka to prawdziwa emocjonalna podróż. Od ciepła rodzinnych relacji, przez piękną, ale skomplikowaną przyjaźń, aż po trudne doświadczenia, które zmieniają wszystko. Są tu momenty wzruszenia, niepokoju, ale też refleksji nad tym, jak kruche potrafią być relacje i jak bardzo wpływają na nasze życie.

Najbardziej urzekło mnie to, jak bardzo ta historia jest prawdziwa. Bez przesady, bez sztuczności za to z ogromem emocji, które naprawdę się czuje, co sprawia, że chce się więcej.

Z całego serca polecam tę książkę. Jeśli lubicie historie o relacjach, które nie są oczywiste, o emocjach, które potrafią zaskoczyć, i bohaterach, z którymi można się zżyć, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę. To dopiero początek, a ja mam nadzieję, że każde z rodzeństwa dostanie osobną cześć i w sumie, będzie ich dziewięć.

Informacje dodatkowe o Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?:

Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2026-03-26
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Proza literacka miłość przyjaźń

Zobacz opinie o książce Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Kup książkę Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Monika Klara Krajniak0
Okładka ksiązki - Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

Gdy Piotrek dostaje telefon z wymarzonej firmy, jest pewien, że zaczyna się dla niego nowy, lepszy etap. Nie przeczuwa jednak, że wraz z tą szansą przyjdzie...