Okładka książki - Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Tom 1 cyklu Rodzina Tylczyńskich

(...) Melę i Daniela łączy wyjątkowa więź. Są przyjaciółmi od najmłodszych lat i wydaje się, że nic nie będzie w stanie tego zmienić. Jednak wyjazd Daniela na studia mocno nadszarpnął tę relację, tak cenną dla obojga. Mela pod wpływem pewnej sytuacji, zrywa całkowicie kontakt z Danielem, w między czasie poznaje Adama i próbuje wypełnić pustkę, która pojawiła się wraz z utratą wieloletniej przyjaźni. Jednak wypadek Daniela i jego powrót do rodzinnej wsi wszystko zmienia.. Czy będą mieć rację ci, którzy uważają, że przyjaźń pomiędzy mężczyzną a kobietą jest niemożliwa?

"Rodzina Tylczyńskich. Jesteście tylko przyjaciółmi?" to pierwszy tom serii autorstwa Moniki Klary Krajniak, będący równocześnie jej debiutem pisarskim. I już na wstępie tej recenzji muszę pogratulować autorce, tak świetnie rozpoczętej drogi. Cudownie lekkie pióro Moniki sprawia, że książka sama się czyta. Pomimo objętości, wogóle nie odczuwałam znużenia fabułą, a wręcz chciało się czytać i czytać i czytać.. Podejrzewam, że główna w tym zasługa kreacji bohaterów, z którymi czytelnik tworzy coś na wzór kumpelskiej relacji. Przynajmniej ja takie wrażenie odniosłam, jakbym weszła w sam środek codzienności moich dobrych znajomych. Razem z nimi przeżywałam ich radości, smutki, sercowe rozterki. Ta książka to poprostu opis zwyczajnego życia, takiego jakie możemy znać z własnego podwórka. Przez to też staje się tak bliska czytelnikowi, może w niej odnaleźć coś znajomego.

Gdy poznajemy rodzinę Tylczyńskich, to tak jakbyśmy przekroczyli próg rodzinnego domu, w którym nie brak słownych utarczek, psikusów, chaosu i sprzeczek, ale to wszystko odbywa się w atmosferze miłości i zrozumienia. Tutaj każdy czuje się kochany i akceptowany. Obserwując tych młodych ludzi, ich relacje, pierwsze uczucia, radzenie sobie z własnymi lękami, emocjami, kibicowałam im mocno i jednocześnie wracałam pamięcią do czasów, gdy miało się naście lat.

Ta książka może wydawać się z pozoru miłą historyjką, która pozwoli przyjemnie spędzić czas. Ale warto zajrzeć głębiej w jej treść. Niesie ona obraz tego, jak my sami często komplikujemy życie, nie zauważamy tego co obok, póki nie wymknie się nam to z rąk.

Informacje dodatkowe o Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?:

Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2026-03-26
Dodał/a opinię: czarksiazek

Tagi: Proza literacka miłość przyjaźń

Zobacz opinie o książce Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Kup książkę Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Monika Klara Krajniak0
Okładka ksiązki - Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

Gdy Piotrek dostaje telefon z wymarzonej firmy, jest pewien, że zaczyna się dla niego nowy, lepszy etap. Nie przeczuwa jednak, że wraz z tą szansą przyjdzie...