Okładka książki - Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Tom 1 cyklu Rodzina Tylczyńskich

Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Rodzina Tylczyńskich. Jesteście tylko przyjaciółmi?". Jest to debiutancka powieść Moniki i pierwszy tom serii "Rodzina Tylczyńskich". A książce znajdziemy motyw friends to lovers. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Akcja powieści jest zrównoważona, łączy momenty pełne napięcia z fragmentami spokojniejszymi, dając Czytelnikowi czas na oddech. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w wielowymiarowy i autentyczny sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami dnia codziennego, zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach podzielając podobne troski i dylematy moralne. Jestem pewna, że z powodzeniem moglibyśmy spotkać ich w rzeczywistości. Na kartach powieści mogłam lepiej poznać Melę i Daniela, którzy wkraczają właśnie w dorosłość, stoją przed ważnymi decyzjami, które będą miały wpływ, a także swoje konsekwencje w przyszłości. Mogłam poznać ich myśli, odczucia, mogłam dowiedzieć się jak wygląda ich życie, jak się zmienia po wyjeździe Daniela na studia oraz co się dzieje kiedy młody mężczyzna a wyniku nieszczęśliwego wypadku wraca. Mogłam również lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Mela od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię. To rezolutna, sympatyczna i empatyczna młoda kobieta, której kibicowałam z całych sił. Daniela również polubiłam, chociaż nie ukrywam, że miał też swoje gorsze momenty. Na szczęście potrafił wyciągnąć wnioski z życiowych lekcji i błędów, które popełnił i było widać, że naprawdę się starał, co mi bardzo zaimponowało. Relacja Meli i Daniela została w świetny i bardzo realistyczny sposób pokazana. Bohaterowie znają się od dawna, ufają sobie, mogą na siebie liczyć, spędzają razem czas, aż w końcu jedno zdarzenie zmienia dynamikę relacji. Do głosu zaczyna dochodzić różne dylematy, niepewność, zazdrość. Niemniej wszystko toczy się swoim rytmem pozwalając Czytelnikowi skupić się na gestach, słowach i odczuciach towarzyszących Meli i Danielowi. Oczywiście istotną rolę w tej historii odgrywają oczywiście postaci drugoplanowe które wprowadzają sporo zamieszania do życia głównej bohaterki dostarczając zarówno jej samej jak i Czytelnikowi wielu skrajnych emocji i wrażeń. Mowa o rodzeństwie Meli, pozostałej rodzinie dziewczyny, czy przyjaciołach obojga. Jeśli już o tych bohaterach drugoplanowych mowa to kompletnie nie spodziewałam się tego co Monika zrobiła na końcowych stronach powieści, nadała tej opowieści trochę dramatyzmu, ukazując przy okazji do czego może doprowadzić zazdrość i zawiść. Ważnym elementem tej opowieści jest relacja łącząca Melę z jej rodziną. Dziadkami, rodzicami i oczywiście rodzeństwem (a jest ich tutaj naprawdę liczna gromada). Mimo drobnych nieporozumień, konfliktów wszyscy zawsze mogą na siebie liczyć, wspierają się w trudnych chwilach i jestem pewna, że wskoczyliby za sobą w ogień jeśli byłaby taka potrzeba. To coś niepowtarzalnego i cudownego. Monika w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich sprawiając, że ta historia jest jeszcze bardziej prawdziwa. Autorka na przykładzie swoich bohaterów pokazuje jak ważna jest szczera rozmowa, która umożliwia także bycie sobą i akceptację drugiej osoby taką jaka jest. Pokazuje również, że zmiany w życiu są nieuniknione. Niejednokrotnie prowadzą do rozwoju, nowych możliwości i przełamywania własnych ograniczeń. Choć często wywołują niepewność i ból, to są konieczne, aby wypełnić przestrzeń nowymi doświadczeniami. "Rodzina Tylczyńskich. Jesteście tylko przyjaciółmi?" to poruszająca i wartościowa historia o rodzinie, przyjaźni oraz miłości, która potrafi pokonać wszelkie przeszkody i zmienić życie na lepsze. Świetnie spędziłam czas z tą książką i pokochałam rodzinę Tylczyńskich! Już na dniach premiera drugiego tomu "Rodzina Tylczyńskich. Skąd ta nienawiść między wami?" i uwierzcie, że jest na co czekać! Polecam!

Informacje dodatkowe o Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?:

Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2026-03-26
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Tagi: Proza literacka miłość przyjaźń

Zobacz opinie o książce Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Kup książkę Rodzina Tylczyńskich. Tom 1: Jesteście tylko przyjaciółmi?

Monika Klara Krajniak0
Okładka ksiązki - Rodzina Tylczyńskich (#2). Rodzina Tylczyńskich. Tom 2: Skąd ta nienawiść między wami?. Skąd ta nienawiść między wami?

Gdy Piotrek dostaje telefon z wymarzonej firmy, jest pewien, że zaczyna się dla niego nowy, lepszy etap. Nie przeczuwa jednak, że wraz z tą szansą przyjdzie...