Znacie serię o Frani?
Z przyjemnością przedstawiam Wam już ósmą część tej wspaniałej serii!
Tym razem poznamy zagadnienie samodzielności. Na pewno każdy z nas chciałby, aby nasze dziecko nabyło tę cechę i umiało dobrze z niej korzystać. Samodzielność jest bardzo ważna, i warto wspierać dziecko w samodzielnych działaniach i samodzielnych podejmowaniu decyzji.
Frania bierze udział w przedszkolnym konkursie ekologicznym, który polega na zrobieniu zwierzątka ze śmieci.
Dziewczynka chce, by jej zwierzątko było tak piękne, jak praca Adelki, która przyniosła aż nadto pięknego pawia, którego chyba nie wykonała całkiem samodzielnie…
Zachęcona przez mamę Frania podejmuje wyzwanie, i tworzy SAMA zwierzątko.
Czy jej praca wygra w konkursie?
Na festynie z okazji Dnia Patrona miasta Frania nie może oprzeć się kolorowym straganom i wszystkiemu, co się tam znajduje. Chciałaby kupić wszystko, co wpada jej w oko.
W końcu tata daje Frani banknot i zachęca do podjęcia samodzielnej decyzji, na co go przeznaczy. Jaką decyzję podejmie Frania?
Frania podsłuchuje rozmowę rodziców, z której wynika, że po południu mają udać się do sąsiadki, Pani Grażynki obejrzeć kociaki.
Podczas zabawy w ogrodzie Frania odbiega myślami do domu Pani Grażynki pełnego kotów. W końcu podejmuje decyzję i postanawia pójść sama do sąsiadki, zostawiając w piaskownicy Adelkę.
Jak skończyła się ta historia?
Na końcu książki znajdziecie Porady Frani, w których wyjaśnia czym jest samodzielność, podaje przykłady samodzielności i argumentuje, dlaczego warto działać samodzielnie.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-05-15
wobiektywiemamy_
,,Co zrobi Frania?" to niezwykła seria Barbary Supeł, autorki bestsellerowej ,,Jadzi Pętelki"! Historie o pięcioletniej Frani pomogą rozwinąć u dzieci...
Już za chwilę święta, a elfy z Gwiazdkowej Krainy Świętego Mikołaja mają tyle do zrobienia! Kto uratuje uszkodzone sanie Mikołaja? Czy elfica Esterka...