Okładka książki - Sezon cierni

Sezon cierni

"Zaczął się sezon róż. Jeśli chcesz go przetrwać, musisz stać się najostrzejszym z cierni"

Alissa żyje świecie, w którym na takich jak ona się poluje. Widmowładni są prześladowani i mordowani, a Łowcy nie ustają w wysiłkach, aby ich wyeliminować

Już od pierwszych stron autorka wrzuca na głęboką wodę - początek jest bardzo mocny i wciągający. Miałam nadzieje, że będzie tak cały czas, aż do samego końca, ale jednak w pewnym momencie akcja zwolniła i byłam pewna, że owszem książka mi się spodoba, ale jednak nie będzie to ten typ historii, który mnie naprawdę zachwyci... ale byłam w bardzo dużym błędzie.

To książka pełna intryg, polityki i brutalności. Każdy ma swoje własne cele, nie wiadomo komu ufać. Alissa ma dość strachu, morderstw Widmowładnych i pragnie wszystko zmienić, dlatego rozpoczyna poszukiwania pewnego przedmiotu, a zbliżający się sezon róż jest do tego doskonałą okazją. Tylko tak się składa, że nie tylko ona jedna go poszukuje. Oj, z pewnością wiele się dzieje. Im dalej, tym jest coraz więcej pytań, a odpowiedzi brak. Nie brakuje zwrotów akcji, zaskoczeń i napięcia, które towarzyszy od pierwszych stron, a które coraz bardziej wzrasta im bliżej finału, bo działania bohaterki są coraz bardziej odważne i ryzykowne. A tutaj każdy patrzy, obserwuje.

Alissa to bohaterka, której nie da się nie lubić. Silna, zdeterminowana i bez względu na to co się dzieje konsekwentnie zmierza do celu. W końcu zaczyna grać tak jak inni, zmieniając się z delikatnej róży w niebezpieczny cierń.

Autorka idealnie manipuluje czytelnikiem, bo co chwilę wprowadza go w błąd burząc wcześniejsze przekonana i prowadząc historię w całkiem innym kierunku. Zwroty akcji, zaskoczenia pojawiają się jeden po drugim, a jak coś wydaje się jasne, to jednak okazuje się, że zdecydowanie takie nie jest. Autorka udawadnia, że im dalwj tym może być jeszcze lepiej. A ta końcówka? Genialna.

Przedstawiony świat jest bardzo rozbudowany i początkowo może wydawać się dosyć skomplikowany, jednak to właśnie powoduje, że jest bardzo ciekawy. To świat pełen intryg, tajemnic, wystawnych bali oraz polowań.

Wątek romantyczny? Jest? Jest. Delikatny, ale bardzo ciekawy. Slow burn jest? Jest. Przystojniacy są? Są. Z jednej strony ambasador, a drugiej strony Erik - okrutny, brutalny król, który ma pewne plany wobec Alissy i który... totalnie skradł moją uwagę. Początkowo, autorka w głównej mierze skupia się na ambasadorze, żeby w pewnym czasie zmieniło się to na rzecz króla, który całkowicie przyćmił tego pierwszego. Niepokojący, ale jak bardzo intrygujący. Postać, która jest nieprzewidywalna i po której nie wiadomo czego się spodziewać. Bohater, który naprawdę bardzo zaskakuje, bardzo. Dodajmy jeszcze do tego obsesję na punkcie bohaterki. Mam co do jego relacji z Alissą dosyć duże oczekiwania i liczę, że autorka tego nie zepsuje.
Intrygującą postacią również jest Garrett, bo ciężko ocenić jego zachowanie i nie wiadomo czego się po nim spodziewać.

"Wiedziałam, kim jesteś, i pragnąłem cię taką, jaką jesteś. Alisso, zawsze byłaś ze mną bezpieczna. U mojego boku nic się nigdy nie zagrozi"

Jest to jedna z lepszych książek, jakie przeczytałam w tym roku i będę wypatrywać kontynuacji, zwłaszcza po takim zakończeniu. Nie ukrywam, że mam duże oczekiwania. Bardzo polecam.

Informacje dodatkowe o Sezon cierni:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2026-04-08
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Sezon cierni

Kup książkę Sezon cierni