„Skandalistki. Kobiety, które zadziwiały i szokowały” autorstwa Małgorzaty Czapczyńskiej to wciągające, chociaż krótkie biogramy kobiet, które zdecydowanie zasługują na uwagę. Autorka w przystępny i ciekawy sposób przybliża sylwetki niezwykłych kobiet, które wyprzedzały swoje czasy, łamały społeczne konwenanse i nie bały się być sobą – niezależnie od tego, jak oceniał je świat.
Na szczególne uznanie zasługują krótkie, ale treściwe biogramy takich postaci jak m.in. George Sand, Adèle Hugo, Frida Kahlo czy Tove Jansson. Każda z nich miała odwagę żyć po swojemu – i właśnie to czyni je tak inspirującymi. Ich historie pokazują, jak wielką siłą jest kobieca niezależność, pasja i determinacja w dążeniu do wolności – twórczej, emocjonalnej i intelektualnej.
Choć poszczególne rozdziały można czytać oddzielnie, zdecydowanie polecam zapoznanie się z całością. Książka wciąga od pierwszych stron – nie tylko dzięki tematyce, ale i dzięki lekkiemu, a zarazem rzeczowemu stylowi autorki. To jedna z tych pozycji, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale też pobudzają do refleksji i zachęcają do sięgania po kolejne źródła.
Ja sama po tej lekturze mam w planach przeczytać inne książki Małgorzaty Czapczyńskiej – jeśli są napisane w równie przystępny i angażujący sposób, to z pewnością warto!
Myślę, że „Skandalistki” szczególnie zainteresują osoby pasjonujące się historią kobiet, feminizmem i losami tych, które – mimo przeciwności – zapisały się na kartach historii. Bardzo dobrze napisana, inspirująca i naprawdę wciągająca lektura 😊.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Roksana
Małgorzata Czapczyńska, autorka fanpage'a Moje wyspy, zabiera nas w urokliwą podróż w czasie. Książka "Moje wyspy" to piękno fotografii w stylu vintage...
Szalone, nieprzewidywalne, pełne sprzeczności, ale i wielkiej wiary w siebie. Małgorzata Czapczyńska przedstawia sylwetki kobiet, które urzekały niezwykłą...