Okładka książki - Śladami Emmy

Śladami Emmy

„Śladami Emmy” to jedna z tych książek, w przypadku których wystarcza rzut oka na opis, by zapragnąć je przeczytać i poznać skrywaną na ich kartach mroczną tajemnicę. Od samego początku miałam przeczucie, że to będzie trzymający w napięciu, zaskakujący thriller psychologiczny, w którym z racji podejmowanej problematyki, czyli tematu narcystycznego zaburzenia osobowości u jednego z głównych bohaterów, więcej będzie zagadnień natury psychologicznej niż dynamicznej, wartkiej akcji. Czy tak było w rzeczywistości? Zaraz się przekonacie, ale najpierw kilka słów o fabule powieści Wendy Walker.

Pewnej nocy znikają siostry Tanner: piętnastoletnia Cassandra i siedemnastoletnia Emma. Tajemniczym zaginięciem nastolatek żyje cały świat; mówi się o nim w telewizji, pisze w gazetach. Policja bierze pod uwagę różne hipotezy, w tym ucieczkę z domu i porwanie.

Trzy lata później jedna z sióstr niespodziewanie wraca do domu. W swojej enigmatycznej opowieści Cass skupia się na tajemniczej wyspie, na której razem z Emmą były przetrzymywane. Jednak zdaniem dr Abby Winter, psychiatry sądowego, w przedstawionej przez dziewczynę historii coś się nie zgadza. Przyglądając się wnikliwie dysfunkcyjnej rodzinie Tannerów, Abby odkrywa relacje, w których naruszane są granice, a kontrolę sprawuje narcystyczny rodzic. Powrót Cassandry może zwiastować dramatyczne wydarzenia.

Opis fabuły thrillera „Śladami Emmy” obiecuje nam niepokojącą podróż w głąb umysłu ogarniętego chorobą. W przypadku powieści Walker, prawniczki specjalizującej się w sprawach rodzinnych, osobą, w której zachowaniu można dostrzec symptomy narcyzmu, jest matka Cass i Emmy, Judy Martin. Jej wyraźnie skomplikowane relacje z obiema córkami, z byłym mężem, obecnym partnerem oraz pasierbem świadczą o całkowitym nieprzystosowaniu społecznym, którego objawami są: brak empatii i poczucia winy, manipulowanie innymi i wykorzystywanie ich do własnych celów. Postać matki Emmy i Cass została przez autorkę doskonale przedstawiona. Nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości.

„Śladami Emmy” to książka, w której próżno szukać dynamicznego tempa i wartkiej, pełnej nieprzewidzianych zwrotów akcji. Nie oznacza to jednak, że powieść Walker jest książką nudną, w której nic się nie dzieje. Nic bardziej mylnego! Jej mocną stroną i największym atutem jest rozwinięta warstwa psychologiczna. Punktem wyjścia do rozważań o naturze człowieka, zaburzeniach psychicznych i destrukcyjnych wzorcach jest historia przedstawiana z punktu widzenia Cass. Jej uzupełnienie stanowią prywatne doświadczenia oraz zainteresowania zawodowe dr Winter, która pomaga FBI rozwikłać zagadkę zniknięcia Emmy i Cass. Rodzina Tannerów, nawet jeśli nie można jej nazwać patologiczną, z pewnością jest rodziną dysfunkcyjną, której daleko do normalności. Thriller amerykańskiej autorki skupia się na pełnej zagadek i niejasności opowieści jednej z zaginionych dziewczyn, która po powrocie do domu stara się pomóc policji odnaleźć starszą siostrę. Liczne retrospekcje i urywki wspomnień tworzą wielowarstwowy, niebanalny portret psychologiczny rodziny Tannerów, z którego jasno wynika, że żadne jej ogniwo nie funkcjonuje tak, jak powinno.

„Śladami Emmy” zaskakuje i to wielokrotnie, zwłaszcza pod koniec. Osobiście przyznam, że wolałabym, aby thriller Wendy Walker był bardziej dynamiczny. Trochę mi tu brakowało wartkiej akcji i przyspieszonego bicia serca. Lubię thrillery psychologiczne, to zdecydowanie mój ulubiony gatunek, ale chciałabym, by rozważania natury psychologicznej szły w parze z dynamicznym tempem akcji, za którym niemal nie sposób nadążyć. Nie zmienia to jednak faktu, że to powieść godna polecenia. Miłośnicy gatunku powinni być zadowoleni!

Informacje dodatkowe o Śladami Emmy:

Kup książkę Śladami Emmy

Nie wszystko zostało zapomniane
Wendy Walker0
Okładka ksiązki - Nie wszystko zostało zapomniane

W miasteczku Fairview w stanie Connecticut  wszystko wydaje się na pozór idealne. Pewnej nocy nastoletnia Jenny Kramer zostaje brutalnie zgwałcona...

Opad
Opad