Okładka książki - Śpij kochany, śpij

Śpij kochany, śpij

Kiedy tylko na horyzoncie pojawia się Róża Krull, można być pewnym jednego...długo nie minie, a ktoś straci życie w wyjątkowo mało naturalnych okolicznościach.
Tym razem bohaterka otrzymuje od swojego wydawcy voucher do ekskluzywnego spa i postanawia skorzystać z okazji. Na wyjazd zabiera swoją przyjaciółkę Miłkę oraz menadżera Pepe. Problem w tym, że jej niezwykły talent do pakowania się w sam środek kryminalnych afer działa nawet na urlopie. Zamiast błogiego relaksu są tajemnice, podejrzani i kolejne zwłoki tym razem znanego piłkarza...
Wszystko wskazuje na to, że pobyt w spa okaże się śmiertelnie emocjonujący.

Czy i tym razem „królowa polskiego kryminału” okaże się niezastąpiona w rozwiązywaniu zagadek? A może Darski wreszcie ją wyprzedzi i sam wskaże sprawcę?

Przyznaję to było naprawdę mega dobre.
Wielki powrót Róży Krull w wielkim stylu, ale po Alku Rogozińskim nie spodziewałam się niczego innego. Jak zwykle otrzymałam wszystko to, za co uwielbiam jego książki: świetny humor, mnóstwo zwrotów akcji i zagadkę kryminalną, która potrafi zaskoczyć.

Bardzo ucieszyło mnie kolejne spotkanie ze znajomymi i lubianymi bohaterami. Do tego autor po raz kolejny przygotował intrygę, która skutecznie mieszała tropy. Oczywiście próbowałam sama odgadnąć, kto stoi za zbrodnią. Miałam nawet swoją teorię i byłam przekonana, że tym razem udało mi się przejrzeć autora. Nic z tego!
Finał całkowicie zweryfikował moje przypuszczenia i muszę przyznać, że dałam się zaskoczyć.
To co najbardziej lubię w książkach autora, to jego lekkość i poczucie humoru. Potrafi stworzyć takie sytuację, że trudno się nie uśmiechać a jednocześnie wszystko doskonale wpisuję się w fabułę. Humor nie jest tu na siłę, tylko naturalnie wynika z charakterów bohaterów i wydarzeń.
A teksty Róży? Są godne zapisywania i cytowania.

„Spij, kochany spij” to idealna książka na poprawę humoru. Zabawna a przy tym nie pozbawiona zagadki i kryminalnego napięcia. Świetnie sprawdzi się podczas letniego odpoczynku...taka, przy której można się zrelaksować, pośmiać i dać się zaskoczyć.

Dodam jeszcze, że choć jest to już ósmy tom przygód Róży Krull, książkę bez problemu można czytać jako odrębną historię. Znajomość wcześniejszych części nie jest konieczna, by w pełni cieszyć się lekturą, śledzić kryminalną intrygę i świetnie bawić się w towarzystwie barwnych bohaterów.

Informacje dodatkowe o Śpij kochany, śpij:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-05-06
Dodał/a opinię: Partula

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Śpij kochany, śpij

Kup książkę Śpij kochany, śpij

Złap mnie, jeśli umiesz
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Złap mnie, jeśli umiesz

Małe miasteczko na Podlasiu, opuszczony, zabytkowy dworek, uważany przez wszystkich za nawiedzony, a w nim... zwłoki młodego mężczyzny, pracującego jako...

Bardzo cichy rozwód
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Bardzo cichy rozwód

Kiedyś byli szczęśliwym małżeństwem i świata poza sobą nie widzieli. Jednak po kilku wspólnych latach Zuzanna i Kacper z całego serca mają siebie dość...